Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Απίστευτο! Στο Taxis τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων οροθετικών

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Απίστευτο! Στο Taxis τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων οροθετικών

Απίστευτο! Στο Taxis τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων οροθετικών

Μείζον ζήτημα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα πολλών χιλιάδων οροθετικών και άλλων ασθενών έχει προκαλέσει ο χειρισμός των στοιχείων από το σύστημα «Taxis». Οι φάκελοι όσων αξιολογηθούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και λάβουν ποσοστό αναπηρίας, περνούν αυτόματα στο «Taxis» και είναι προσβάσιμοι από υπαλλήλους της Εφορίας. Το τραγικό της υπόθεσης όμως, όπως αναφέρει το Έθνος», είναι πως δεν εμφανίζονται μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και ο λόγος για τον οποίο τους απονέμεται.
Επειτα από καταγγελίες που έφτασαν στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ είναι συνδεδεμένο με το σύστημα «Taxis» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε κάθε υπάλληλο ή όποιον άλλο χειρίζεται το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων να έχει πρόσβαση σε τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. 
«Η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας», τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και εξηγεί: «Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας, κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο».
Ιδιαίτερα για νόσους που φέρουν κοινωνικό στίγμα και οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό, όπως το HIV/AIDS, « πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη το σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», σημειώνει.
Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Synthesis» έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: