Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Χρεοκοπία των τραπεζών αν αρθούν τα capital controls

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Χρεοκοπία των τραπεζών αν αρθούν τα capital controls

Χρεοκοπία των τραπεζών αν αρθούν τα capital controls

«Κούρεμα» στις προσδοκίες όσων περιμένουν σύντομα άρση των capital controls, κάνει ο διεθνής οίκος Fitch τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν αρθούν οι περιορισμοί θα... χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
O οίκος επιβεβαίωσε τους δείκτες βιωσιμότητας (Viability Ratings - VRs) για τις τέσσερις τράπεζες στο 'f'. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αν αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. «Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και επενδυτών για την αποκατάσταση του προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας και τελικά της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών τους μοντέλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
O καθηγητής οικονομικών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου τώρα μιλώντας στο liberal.gr και στον Βασίλη Γεώργα θα πει:
Για να προβλέψουμε πότε θα αρθούν τα capital controls, πρέπει να καταλάβουμε γιατί επιβλήθηκαν. Επιβλήθηκαν όταν κόντεψε να εξαφανιστεί εντελώς η εμπιστοσύνη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Άρα θα αρθούν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Δυστυχώς τόσο από τα οικονομικά, όσο και από άλλες επιστήμες, γνωρίζουμε ότι η έννοια της εμπιστοσύνης χτίζεται μακροχρόνια, αλλά μπορεί να καταστραφεί πάρα πολύ γρήγορα. Πολύ φοβάμαι ότι στην Ελλάδα έχει γίνει αυτό. Οπότε δεν συμμερίζομαι διάφορες απόψεις για άρση των περιορισμών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: