Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ Τι σημαίνει το Brexit για την ελληνική οικονομία - Οι επιπτώσεις σε φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρήσεις, τουρισμό

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ

Τι σημαίνει το Brexit για την ελληνική οικονομία - Οι επιπτώσεις σε φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρήσεις, τουρισμό

Τι σημαίνει το Brexit για την ελληνική οικονομία - Οι επιπτώσεις σε φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρήσεις, τουρισμό

Η Ελλάδα καλείται τώρα να κάνει καταμέτρηση των ζημιών που μπορεί να υποστεί η ελληνική οικονομία από την απόφαση των Βρετανών. Πέρα από το σοκ που προκαλεί το αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι οι συνέπειες του Brexit θα έρθουν κατά κύματα και ήδη τρομάζουν την κυβέρνηση αλλά και χιλιάδες επιχειρηματίες, φοιτητές, εργαζόμενους στη Βρετανία κ.λπ.
Μια χώρα που βρίσκεται επί επτά χρόνια κάτω από συνεχή ύφεση και λιτότητα, οποιαδήποτε αναταραχή στην Ευρώπη την επηρεάζει άμεσα. Κατ’ αρχάς, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε τις συνέπειες για τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν φοιτητές στη Βρετανία και αγωνιούν.
Φοιτητές
Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό ήδη νιώθουν ότι η έχει διαρραγεί αυτή η ενότητα εντός της ΕΕ. Είναι λογικό να νιώθουν «ξένο σώμα» σε μια χώρα που επέλεξε να βγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.
Ένα πιθανό καλό σενάριο είναι να ολοκληρώσουν τις σπουδές του με το υπάρχον καθεστώς, επομένως να μην έχουν οικονομική επιβάρυνση. Ένα άλλο σενάριο, ωστόσο, λέει ότι θα μπορούσαν τα δίδακτρά τους να εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών εκτός ΕΕ και να υπάρξει τριπλασιασμός. Επίσης θα μπορούσε η υποχρεωτική άδεια παραμονής  να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα. Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.
Επιπλέον, προβλήματα θα υπάρξουν και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Το σίγουρο είναι ότι θα ωφεληθούν από την πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ.
Η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού απαιτείται μόνο επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας και είναι σχεδόν άτοκα. Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής μπει στην αγορά εργασίας και αφότου οι ετήσιες αποδοχές του ξεπεράσουν τα 24.000 ευρώ. Τότε το βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τα 24.000 ευρώ. Αγνωστο είναι τι θα γίνει τώρα με τα δάνεια αυτά.
Εργαζόμενοι
Χιλιάδες είναι οι Ελληνες που εργάζονται στη Βρετανία, είτε έχοντας δική τους επιχείρηση είτε εκμεταλλευόμενοι την Ενωση και αναζητώντας εκεί εργασία. Οι φόβοι τους είναι πλέον ξεκάθαροι καθώς δεν μπορούν να ξέρουν τι θα συμβεί με τις βίζες τους, με το αν η Βρετανία θα βάλει πλαφόν στους εργαζόμενους από άλλες χώρες, με τους μισθούς και τα επιδόματα που παίρνουν και γενικότερα με τον τρόπο ζωής τους εκεί.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι:
1) Θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να εκβιάσουν μισθούς και ταχύτητα ανέλιξης, μιας και θα χρειάζεσαι πλέον visa που εκείνες θα σπονσοράρουν,
2) Θα αλλάξει ο νόμος στο επαγγελματικό τομέα όπως ήταν πριν, δηλαδή 18 μέρες άδειας (25 τώρα),
3) Θα αλλάξει η ανάγκη να σου δώσουν 3 μήνες περίοδο πριν απολυθείς, στο να γίνεται αμέσως,
4) Θα είναι πολύ εύκολο πλέον για τις εταιρείες να πάρουν προσωπικό από χώρες της Ασίας σε χαμηλότερους μισθούς και για περισσότερες ώρες, οπότε το εργασιακό τοπίο θα θυμίσει μεσαίωνα
5) Το νόμισμα θα χάσει την αξία του, οπότε πλέον δε θα έχει τόσο μεγάλη αξία να δουλεύεις στην Αγγλία για να επιστρέψεις κάποια στιγμή στη χώρα σου έχοντας κάνει καλές αποταμιεύσεις,
6) Θα υπάρξει μεγαλύτερη δυσκολία και κόστος για τους πολίτες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τα νοσοκομεία και ότι γενικότερα αυτή τη στιγμή έχουν δωρεάν - κυρίως την περίθαλψη.
Μακροοικονομικά
Στις άμεσες συνέπειες , είναι η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δις ευρώ ( 1,4% του ΑΕΠ ) και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα . Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι τους ευρώ και του δολαρίου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ , θα κάνει αυτόματα τα ελληνικά τρόφιμα ακριβότερα. Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών λόγω της υποτίμησης του νομίσματος, κάτι που θα χτυπήσει τις ελληνικές εξαγωγές.
Φόβοι εκφράζονται βεβαίως και για τον τουρισμό καθώς η Ελλάδα δέχεται περί τους 2 εκατ. Βρετανούς κάθε χρόνο. Τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα καθώς οι Βρετανοί θα φοβηθούν και λόγω της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης θα ακυρώσουν τις διακοπές τους. Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα τα συνολικά έσοδα του τουριστικού κλάδου φτάνουν τα 1,5 δις ευρώ από τους Βρετανούς.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Μάλιστα έχει συναλλαγές με τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα που φτάνουν τα 42 δις ευρώ . Το ποσό αυτό συγκεντρώνεται από λογαριασμούς που τηρούν οι ελληνικές τράπεζες σε Βρετανικές, τοποθετήσεις σε ομόλογα (κρατικά και εταιρικά ) και μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου . Η κάθετη πτώση των τιμών σε ένα ενδεχόμενο Brexit , θα μειώσει και την αξία του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης.
Ακόμη, με την αποχώρηση της Βρετανίας ανοίγει ένας νέος κύκλος συζήτησης για την ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά για τις αδύναμες χώρες του νότου. Κατ’ αρχάς οι Βρετανοί συνεισέφεραν στον κοινοτικό προϋπολογισμό περί τα 4 με 7 δισ. ευρώ ετησίως, μειώνονται επομένως τα κονδύλια που θα διατίθενται, κάτι που πλήττει κυρίως τις φτωχές χώρες όπως η Ελλάδα.
Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Αλλά μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.
Αλλοι πάντως εκτιμούν ότι δεν θα ήθελαν οι Βρυξέλλες νέα αναταραχή και ένα Grexit και θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Brexit: Επτά άμεσες συνέπειες για τους Βρετανούς πολίτες

Brexit: Επτά άμεσες συνέπειες για τους Βρετανούς πολίτες

Είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καθημερινή ζωή για τους βρετανούς πολίτες θα υποστεί γρήγορα τις συγκεκριμένες συνέπειες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Για τους Βρετανούς που ζουν στο ηνωμένο βασίλειο
ΒΙΖΑ: Η πιο άμεση και ορατή συνέπεια θα γίνει αισθητή στην ελευθερία μετακίνησης των βρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν μέχρι σήμερα αρκούσε ένα δελτίο ταυτότητας για την κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της, η έξοδος από την Ενωση θα συνοδευθεί πλέον από την ανάγκη για τους βρετανούς πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με βίζα στα ταξίδια τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή, μόνο 44 από τις 219 χώρες επιβάλλουν τη βίζα στους βρετανούς πολίτες.
ΤΑΞΙΔΙΑ: Τα βρετανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προβλέπουν στο εξής την εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών για να περάσουν διακοπές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οχι μόνο διότι η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη, αλλά επίσης και εξαιτίας της άρσης ισχύος κοινοτικών συμφωνιών που επιτρέπουν σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
«Η ενιαία αγορά επέτρεψε στη Ryanair να εισαγάγει την επανάσταση στα φτηνά ταξίδια στην Ευρώπη», υπενθίμιζε στα μέσα Μαΐου ο Μάικλ Ο΄Λίρι, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.
Αμεσες συνέπειες θα υπάρξουν επίσης στα τέλη περιαγωγής των κινητών, που έχουν επίσης εναρμονισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στην υπαγωγή των βρετανών πολιτών στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις περί αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης μίας πτήσης.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Εάν οι υποστηρικτές του Brexit έφεραν το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, είναι πιθανόν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση θα συνοδευθεί από την μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με έδρα το City του Λονδίνου.
Ηδη η JPMorgan έχει κάνει γνωστό ότιο είναι πιθανόν να καταργήσει 1.000 έως 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, η Morgan Stanley 1.000 από τις 6.000 και η Goldman Sachs τουλάχιστον 1.600.
Για τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη
Το Brexit θα είναι όμως μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για το 1,3 εκατομμύριο βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως στην Ισπανία (319.000), την Ιρλανδία (249.000), τη Γαλλία (171.000) ή τη Γερμανία(100.000).
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Αυτοί μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της ισχυρής υποτίμησης της στερλίνας, γεγονός που είναι πιθανόν να κλονίσει τις εεπενδύσεις τους σε ακί9νηυτα στις χώρες διαμονής τους.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: Αλλο πρόβλημα αφορά την ιατρική περίθαλψη των βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, είχαν κάλυψη από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας διαμονής τους, στην Γαλλία για παράδειγμα, με την κάλυψη του βρετανικού συστήματος βάσει διμερούς συμφωνίας. Είναι πιθανόν ότι στο εξής θα απαιτείται άδεια εργασίας για τους ενεργούς βρετανούς πολίτες.
ΕΥΡΩΚΡΑΤΕΣ: Το επαγγελματικό μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πλέον στον άερα. Ορισμένοι έχουν φροντίσει να λάβουν και δεύτερη υπηκοότητα, την βελγική στις περισσότερες περιπτώσεις.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Η πιο απροσδόκητη συνέπεια είναι ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενμωση είναι πιθανόν να καταστήσει προβληματική τη σχέση της χώρας με ορισμένους γείτονές της. Είναι, για παράδειγμα, πιθανόν η Ισπανία να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ, όπου ζουν 33.000 Βρετανοί.
Βορειότερα, το Brexit μπορεί να δημιουργήσει νέο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θέτοντας περιορισμούς στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων.
ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ

Brexit: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της επόμενης ημέρας στις επιχειρήσεις, τις αγορές, την πολιτική

Brexit: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της επόμενης ημέρας στις επιχειρήσεις, τις αγορές, την πολιτική

Η επικράτηση της τάσης υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα για το Brexit φέρνει τα πάνω κάτω σε επιχειρήσεις, αγορές, αλλά και στην πολιτική σκηνή. Και ενώ ο πρώτος αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός, αν δει κανείς την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές, το πρακτορείο Bloomberg επιχειρεί να εντοπίσει αυτούς που - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - φαίνεται να κερδίζουν ή να χάνουν από τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι κερδισμένοι
Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκοβ: Υπήρξαν οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ο υπουργός Δικαιοσύνης αναδεικνύονται πλέον σε ήρωες για τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που είναι βαθιά ευρωσκεπτικιστές, ενώ ενισχύεται η θέση τους τώρα που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον λέει ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία.
Μαρίν Λεπέν και Βλαντιμίρ Πούτιν: Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου δεν έκρυψε ποτέ ότι ήταν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά ούτε και τις ελπίδες της για μια μελλοντική κατάρρευση της ΕΕ. Ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γαλλία, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ενδέχεται να ευνοήσει επίσης αντίστοιχες τάσεις στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ενδέχεται να βγει κερδισμένος και αυτός, αφού με την Ευρώπη διχασμένη, να ασχολείται με άλλα θέματα, τα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία και η επιρροή του Πούτιν στις αγορές φυσικού αερίου είναι πιθανό να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Οι δικηγόροι: Η διαπραγμάτευση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ και η ανάγκη θέσπισης εμπορικών συμφωνιών με τον υπόλοιπο κόσμο θα ευνοήσει σίγουρα τους δικηγόρους, ιδίως αν έχουν εμπειρία σε θέματα διεθνών συνθηκών.
Οι επιχειρήσεις που ζητούσαν χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο: Ενώ οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες ήταν σθεναρά αντίθετες με το Brexit, κάποιες υποστήριζαν ότι θα έβγαιναν κερδισμένες από τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου και την επακόλουθη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί που υποστηρίζουν πως οι κανόνες της ΕΕ είναι επιζήμιοι για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο χρυσός και άλλα ασφαλή καταφύγια: Οι επενδυτές αναζητούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα επενδυτικά προϊόντα. Ο χρυσός αναρριχήθηκε σε υψηλό διετίας, ενώ το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε επίσης σημαντικά. Κερδισμένες αναμένεται να βγουν και οι εταιρείες που διαχειρίζονται ορυχεία χρυσού.

Το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ και άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα: η Ιρλανδία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες. Το Brexit μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη για τις τράπεζες με έδρα το Λονδίνο την πώληση υπηρεσιών στην ΕΕ, ενώ οι πιθανοί περιορισμοί που θα ισχύσουν στο θέμα της μετακίνησης ανθρώπων μπορεί να δυσχεράνουν τις προσλήψεις προσωπικού από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ηδη πριν από το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας φρόντισε να προσεγγίσει αρκετές μεγάλες τράπεζες για να τις πείσει να μεταφερθούν στην Ιρλανδία. Από την πλευρά της, η Nasdaq Inc. επέλεξε ως εναλλακτικές αγορές για τις δημόσιες εγγραφές, έναντι του Λονδίνου, τα σκανδιναβικά χρηματιστήρια του ομίλου.
Οι χαμένοι
Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Όσμπορν: Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ήδη ότι θα παραιτηθεί εντός τριών μηνών και το δημοψήφισμα είναι πιθανό να σημαδέψει δια παντός την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ως πολιτικός. Ζημιωμένος είναι πιθανό να βγει και το «δεξί χέρι» του, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
Το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο: Όλοι όσοι κατά το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να τρομάξουν τους Βρετανούς και να τους πείσουν να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Καναδός πρωθυπουργός κ.α.. Επιχειρηματικοί ηγέτες που, όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase & Co., είχαν προειδοποιήσει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να κοστίσει θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μεγάλες τράπεζες: τα προβλήματα που τους δημιουργεί η προοπτική του Brexit είναι τεράστια και αυτό φαίνεται ήδη από την πορεία των μετοχών τους. Θα ακολουθήσουν χρόνια της ρυθμιστικής αβεβαιότητας και μια πιθανή μείωση των δημόσιων εγγραφών και των συγχωνεύσεων που θα περιορίσει τα έσοδά τους από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος μπορεί επίσης να πλήξει οργανισμούς όπως η Saxo Bank A/S και η FXCM Inc., που είχαν «καεί» το 2015 από την κρίση που γνώρισε το ελβετικό φράγκο. Έπειτα υπάρχουν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες: οι διεθνείς επιχειρήσεις θα πρέπει στο εξής να σκέφτονται διπλά τη μετακίνηση ανθρώπων και δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Deals: Το σχέδιο συγχώνευσης του γερμανικού Deutsche Boerse με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε από συγχώνευση θα είχε, βάσει σχεδίου, την έδρα της στο Λονδίνο, αλλά το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κρατίδιο της Έσσης. Αυτό σημαίνει ότι για να προχωρήσει το deal, θα πρέπει να γίνουν, αν μη τι άλλο, προσαρμογές στο αρχικό σχέδιο.
Οι εταιρείες με μεγάλο άνοιγμα στη Βρετανία: Το πλήγμα θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο για τις εταιρείες του δείκτη FTSE 250 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού οι μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη FTSE 100 τείνουν να είναι λιγότερο εξαρτημένες από τη βρετανική εγχώρια αγορά.
Η ανάπτυξη: Η αναταραχή που επικράτησε πριν από το δημοψήφισμα έχει ήδη επηρεάσει επενδύσεις και προσλήψεις και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει πιθανώς να λάβει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας, λένε οι οικονομολόγοι. Επιπλέον, η υποχώρηση της λίρας δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να ανακάμψει, αφού επτά στους δέκα σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας είναι μέλη της Ευρωζώνης.
Οι επισφαλείς επενδύσεις: Η νορβηγική κορώνα είναι από τα πιο ευάλωτα αυτή τη στιγμή νομίσματα, αφού η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νορβηγίας. Επειτα υπάρχει και το πετρέλαιο, το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Νορβηγίας, που αναμένεται να έχει επίσης απώλειες.
Το Λονδίνο και η λονδρέζικη αγορά ακινήτων: Η Citigroup, η Morgan Stanley, η JPMorgan και η BlackRock είναι μερικοί μόνο από τους διεθνείς εργοδότες που μπορεί να κόψουν θέσεις εργασίας στο Λονδίνο, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και τις τιμές των κατοικιών. Η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών αναμένεται να πλήξει επίσης εταιρείες ακινήτων, όπως η Barratt Developments Plc και η Canary Wharf Group Plc, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα εμποδίσει την ανάπτυξη έργων και θα αυξήσει το κόστος κατασκευής νέων κατοικιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: