Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

«ΧΑΛΑΡΑ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Μόνο ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική δήλωση

«ΧΑΛΑΡΑ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μόνο ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική δήλωση

Μόνο ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική δήλωση

Της Μαρίας Βουργάνα
Oπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και το αφήνουν για την τελευταία στιγμή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υποβολή των φετινών δηλώσεων γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς 30 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία έχει υποβληθεί το 32% των δηλώσεων ή ένας στους τρεις φορολογούμενους φρόντισε να «κλείσει» τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου και όσοι καθυστερήσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα που προβλέπονται.
Εν τω μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.
Πάντως για κάποιους φορολογούμενους η υποβολή της φορολογικής δήλωσης δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την εφορία τους.
Όσοι συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν, όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2015 ενοίκια, θα πρέπει πριν από τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους να επισκεφθούν τη ΔΟΥ τους. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.
Ανείσπρακτα ενοίκια 
Στην ουρά της εφορίας υποχρεωτικά θα στηθούν και οι φορολογούμενοι που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μη φορολογηθούν γι' αυτά. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2015 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Στην εφορία θα καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.
Η απεργία των δικηγόρων δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους φορολογούμενους που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια καθώς επιτρέπεται η κατάθεση εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή η άσκηση εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1.
Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.
Εκκαθαριστικά
Από τις 1.865.638 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί:
565.947 δηλώσεις είναι χρεωστικές. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 συνολικού ύψους 553,32 εκατ. ευρώ ή 979 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι 29 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου. «Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά φόρου θα λάβουν φέτος οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύγης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.
343.390 δηλώσεις είναι πιστωτικές με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται σε 89,62 εκατ. ευρώ.
956.301 δηλώσεις είναι μηδενικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: