Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

«ΚΛΕΙΣΤΕΣ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ Αλλαγές στα εργασιακά ζητούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις

«ΚΛΕΙΣΤΕΣ» ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

Αλλαγές στα εργασιακά ζητούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις

Από παλαιότερη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς
Από παλαιότερη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς

Αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων με επαναφορά, όμως, του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, για την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού, ζήτησαν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν με την Επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα καταθέσει πόρισμα για την εναρμόνιση με τις βέλτιστες ακολουθούμενες πρακτικές στην Ε.Ε.
Στις «κλειστές» συναντήσεις επισημάνθηκαν, ωστόσο, από ορισμένους φορείς ως «παθογένειες» τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που ισχύουν για την κήρυξη απεργιών, η διατήρηση του νόμου που προβλέπει υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις και η έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, ενώ δόθηκε «κάλυψη» στις επιχειρήσεις που, για οικονομικούς λόγους, υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις προσεγγίζοντας τον κατώτατο μισθό έτσι όπως ορίζεται από το κράτος. Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, ο Ελληνας εμπειρογνώμονας, καθηγητής και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουκιάδης υπενθύμισε ότι ο νόμος 4172/13 προβλέπει τον καθορισμό του (χωρίς επιδόματα, πολυετίες κ.ά.) από το κράτος. Οπως έχει γράψει η «Ημερησία», ο σχετικός μηχανισμός καθορισμού του μισθού που η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει, προβλέπεται να ισχύσει μετά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι πριν από την 1/1/2017.
Η ΕΣΕΕ 
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ «όλοι οι παριστάμενοι εργοδοτικοί φορείς που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, συμφώνησαν ότι κυρίαρχη σημασία έχει το ‘ξεπάγωμα’ της Σύμβασης Εργασίας, με βελτιώσεις ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό. Ζητήθηκε, ακόμη, η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων με την παρατήρηση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις «συνιστούν διέξοδο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ώστε να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας»...Καμία αναφορά δεν έγινε, τουλάχιστον δημοσίως, για την αναγνώριση του δικαιώματος των εργοδοτών να ανταπεργούν (το «λοκ άουτ») ή για τον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.
Η ΓΣΕΕ, πάντως, με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στις Ομοσπονδίες - μέλη της και στα Εργατικά Κέντρα προεξοφλεί νέες ανατροπές υπογραμμίζοντας χαρακτηστικά ότι «οι συλλογικές συμβάσεις και η απεργία έχουν στοχοποιηθεί από τους δανειστές από το 2010» και ότι «η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το 3ο Μνημόνιο να μην επιστρέψει σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής». Η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται το καθεστώς που ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις, την απαγόρευση του «λοκ άουτ», τον έλεγχο στις ομαδικές απολύσεις αλλά και το ν. 1264/82 για τις συνδικαλιστικές άδειες και την κήρυξη απεργιών δηλώντας πως βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποκρούσει τη νέα επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: