Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η άποψη του Γ. Πιτσιλή για τις παρατάσεις των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας»

Η άποψη του Γ. Πιτσιλή για τις παρατάσεις των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων
«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας»


Μιλώντας στον realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι υπόθεση όλων των πολιτών η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Στο ερώτημα εάν η ΓΓΔΕ έχει επαρκές προσωπικό για τους σχετικούς ελέγχους, ο Γιώργος Πιτσιλής απάντησε:

«Το προσωπικό ποτέ δε είναι επαρκές. Θεωρώ ότι με τις κατάλληλες στοχεύσεις, το μήνυμα θα περάσει. Ο έλεγχος έχει τον χαρακτήρα του παραδειγματισμού. Όσο καλά και αν είναι 0ργανωμένη μία φορολογική διοίκηση, είναι αδύνατον να έχει έναν ελεγκτή για έναν ελεγχόμενο. Αυτό δεν υπάρχει».

«Αυτό το λέω», πρόσθεσε, γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας . Είναι και της φορολογικής διοίκησης, βεβαίως και του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εν τέλει και των ίδιων των πολιτών. Γιατί κάθε φόρος, ο οποίος δεν πληρώνεται από κάθε απόδειξη που εκδίδεται, έρχεται και αφαιρείται με άλλο τρόπο από το πορτοφόλι μας. Και δεν είναι τσιτάτο αυτό, το έχουμε δει, τα τελευταία 6 χρόνια αυτό έχει γίνει νομοθετικά».

Ερωτηθείς αν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία λήγει σε 9 μέρες, ο ίδιος είπε: 

«Την αρμοδιότητα της παράτασης δεν την έχει ο γενικός γραμματέας, την έχει ο υπουργός. Πρέπει να διαχωρίσουμε τα φυσικά από τα νομικά πρόσωπα. Στα φυσικά πρόσωπα δόθηκαν 85 περίπου μέρες για να υποβάλλουν δηλώσεις. Βεβαίως το ζήτημα είναι πολιτικό. Προσωπικά, δεν θα ήμουν ιδιαίτερα σύμφωνος στο να δοθεί μια παράταση στα φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα, για διάφορους λόγους το σύστημα άργησε να ανοίξει. Εκεί, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε μια σύντομη παράταση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: