Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Κέρδισαν από τη μείωση φορολογίας χώρες της Αν. Ευρώπης

Κέρδισαν από τη μείωση φορολογίας χώρες της Αν. Ευρώπης

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης «τον μηδενισμό των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το επόμενο δωδεκάμηνο».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μείωση της φορολογίας και των κοινωνικών εισφορών, αλλά και ευρείες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ήταν τα εργαλεία που επιστράτευσαν χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Γεωργία, στην οποία η αύξηση της φορολογίας αποφασίζεται πλέον μόνον έπειτα από δημοψήφισμα, αλλά και η Ρουμανία, που εφαρμόζει μεταξύ άλλων πολιτική σταδιακής μείωσης του ΦΠΑ, με στόχο το 19% από το 2017.

Η εμπειρία κρατών που συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ - Παρευξείνια Τράπεζα) συζητήθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε χθες με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Καθημερινή». Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης «τον μηδενισμό των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το επόμενο δωδεκάμηνο». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, επιχειρώντας μια απάντηση σε όσα οι υπουργοί άλλων κρατών ανέλυσαν για την επίδραση της χαμηλής φορολογίας στην ανάπτυξη των χωρών τους, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα αύξησης της φορολογίας δεν είναι ευχάριστα, αποτελούν ωστόσο μια βραχυπρόθεσμη επιλογή και όχι μακροπρόθεσμη πολιτική της κυβέρνησης.

Μιλώντας για την πολιτική που εφάρμοσε η Γεωργία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της χώρας Νταβίντ Λεζχάβα έκανε λόγο για επαναστατικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία, που ειδικά στον τομέα της διαφθοράς κορυφώθηκαν με την απόλυση όλων των υπαλλήλων της τροχαίας στη χώρα και την αντικατάστασή τους μετά τη διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτή δωροδοκούνταν. Ο κ. Λεζχάβα υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η μείωση των φόρων οδήγησε στον διπλασιασμό των εσόδων του κράτους.

Ανάλογη πολιτική μείωσης της φορολογίας εφάρμοσε και η Ρουμανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας Ντάνιελ Βάλκου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πολιτική μείωσης των κοινωνικών εισφορών κατά 5% που εφαρμόστηκε οδήγησε στη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας τα δύο τελευταία χρόνια. Εκτός από τη μείωση των κοινωνικών εισφορών, η Ρουμανία εφάρμοσε από το 2014 νέο κώδικα φορολογίας με μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα στις μικρές επιχειρήσεις από το 16% στο 5%, μείωση του ΦΠΑ σταδιακά, με προοπτική να φτάσει το 19% το 2017, μείωση των ειδικών φόρων για τα καύσιμα, μείωση της φορολογίας για τα ακίνητα όταν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση κ.ά. Αποτέλεσμα αυτής της νέας πολιτικής στη φορολογία που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο η «ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης» ήταν η αύξηση των εσόδων κατά 2,4 δισ. ευρώ και ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 1% μέσα από τα συγκεκριμένα μέτρα, ενώ ερωτηθείς να σχολιάσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δήλωσε χαρακτηριστικά «ότι δεν έχω να αναφέρω κάτι, αφού όλα –πλην των σιδηροδρόμων– έχουν ιδιωτικοποιηθεί ήδη».

Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Ντελικανλί έθεσε ως στόχο τη διοχέτευση δανείων 140 εκατ. ευρώ –κατ’ ελάχιστο– σε ελληνικές επιχειρήσεις έως το 2018, ενώ ο διευθυντής επενδύσεων του τομέα για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Νικολά Ζενέ έκανε λόγο για επενδυτική κρίση στην Ε.Ε., που έχει οδηγήσει στην απώλεια 6 εκατ. θέσεων εργασίας και ανέλυσε τις προσπάθειες της Επιτροπής μέσα από το πακέτο Γιούνκερ. Τέλος, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM Ρολφ Στράουτς αναφέρθηκε στα οφέλη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο μέσα από την παροχή ρευστότητας στην οικονομία όσο και στα μέτρα ανακούφισης του χρέους.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: