Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις δηλώσεις…

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις δηλώσεις…

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις δηλώσεις…
Με πολλά προβλήματα προχωράει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μία ακόμη χρονιά. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης επιμένει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, όμως κάθε ημέρα παρουσιάζεται και ένα νέο πρόβλημα.
Σήμερα θα δώσουμε, για μία ακόμη φορά, κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα που μας έχουν τεθεί στην PROSVASIS AEBE και έχουν γενικότερο ενδιαφέρον.
Α. Δήλωση ανείσπρακτων ενοικίων
Με την τροποποίηση που έγινε με τον Ν. 4346/2015, οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να μην φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια στο φορολογικό έτος που αναφέρονται, αλλά κατά το φορολογικό έτος που αυτά εισπράττονται.
Άρα, τα ενοίκια που δεν εισπράχτηκαν από 01.01.2015 έως 31.12.2015, δεν θα δηλωθούν σαν εισόδημα του φορολογικού έτους 2015, αν ο φορολογούμενος έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδώσει σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.Τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να κατατεθούν στην αρμόδια ΔΟΥ πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ώστε να ενημερωθεί το taxis και να ανοίξει ο σχετικός κωδικός στο έντυπο Ε2 και να μπορέσουν να συμπληρωθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί.
Για την εφαρμογή του νόμου, στο νέο έντυπο Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) και πιο συγκεκριμένα στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχει προστεθεί ο κωδικός 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι’ αυτά.
Να σημειώσουμε ότι η κατάθεση των νομικών εγγράφων που χρειάζονται στα δικαστήρια, δεν χρειάζονται άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους. Άρα, ακόμη και σήμερα μπορεί ο φορολογούμενος να καταθέσει τα ένδικα μέσα και να τα προσκομίσει στη ΔΟΥ.
Β. Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης κατοικίας
Παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την εφαρμογή του νόμου 3842/2010, που καθιέρωσε τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, ακόμη υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή του τεκμηρίου.
Αποτέλεσμα να γίνονται αρκετά λάθη στην ενημέρωση του πίνακα 5 του Ε1 με τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ο γενικός κανόνας είναι ότι την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης την έχει αυτός που χρησιμοποιεί, που διαμένει στο ακίνητο. Ο νόμος δεν εξετάζει αν το ακίνητο ιδιοχρησιμοποιείται, ενοικιάζεται ή είναι δωρεάν παραχωρούμενο.
i. Εξοχικές κατοικίες
Όσο αφορά τη χρήση των εξοχικών πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει ούτε η χρήση για 3 μήνες, όπως έλεγε ο νόμος πριν την εφαρμογή των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, αλλά ούτε οι 12 μήνες που επιμένουν πολύ εφοριακοί. Η διοίκηση με την ΠΟΛ. 1135/4.10.2010 που αφορά την εφαρμογή διατάξεων του Ν. 3842/2010, έχει πάρει θέση ότι στο έντυπο Ε1 αναφέρονται τα πραγματικά γεγονότα. Ποιο συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει: «…προκειμένου για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από αυτές, σε τρεις μήνες το έτος. Δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο».
ii. Φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας κατοικίας
Η φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη από αυτή που είναι η κύρια κατοικία της οικογένεια του φοιτητή ή της φοιτήτριας, είναι αντικειμενική δαπάνη δευτερεύουσας κατοικίας του γονέα που έχει την γονική μέριμνα, άσχετα αν το συμβόλαιο έχει συναφθεί στο όνομα του γονέα ή στο όνομα του παιδιού.
iii. Δήλωση φιλοξενίας
Όποιος δηλώνει φιλοξενούμενος, δεν έχει την αντικειμενική δαπάνη κατοικίας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και μερικά ακόμη στοιχεία.
α. Φιλοξενία κάνουμε μόνο στην κύρια κατοικίας μας και όχι σε όποιο ακίνητο χρησιμοποιούμε.
β. Στις δευτερεύουσες κατοικίες δεν κάνουμε φιλοξενία. Η χρήση της από κάποιον άλλον, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, αποτελεί δωρεάν παραχώρηση και αν δεν είναι σε γονείς ή παιδιά, πρέπει να υπολογίσουμε τεκμαρτό ενοίκιο στο έντυπο Ε2, το οποίο θα μεταφέρουμε στους σχετικούς κωδικούς που αφορούν το εισόδημα από ακίνητα.
iv. Υπολογισμός τεκμαρτού εισοδήματος σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης κατοικίας
Τέλος, να διευκρινίσουμε, για μ;iα ακόμη, ότι το τεκμαρτό ενοίκιο υπολογίζεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η αντικειμενική αξία υπολογίζεται με τις νέες τιμές ζώνης, αυτές που ίσχυαν στις 31.12.2015 και δεν είναι η αξία που βγαίνει από το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Αν χρησιμοποιηθεί η αξία που βγάζει ο ΕΝΦΙA, τότε και ο φορολογούμενός θα πληρώσει περισσότερο φόρο και η δήλωση μπορεί να χαρακτηριστεί ανακριβής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: