Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

«Καίνε» τα ραβασάκια που θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες σε 630.000 αγρότες

«Καίνε» τα ραβασάκια που θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες σε 630.000 αγρότες

«Καίνε» τα ραβασάκια που θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες σε 630.000 αγρότες

Ραβασάκια σε περίπου 630.000 αγρότες για την πληρωμή των εισφορών που αντιστοιχούν στο δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους θα προχωρήσει ο ΟΓΑ μέσα στην εβδομάδα.
Οι εισφορές αυτές θα είναι σημαντικά αυξημένες, έως και 30% επί συγκεκριμένων ασφαλιστικών κατηγοριών που ίσχυε μέχρι πρότινος σε 10%.
Για όσους βρίσκονται στη τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, οι αυξήσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 αγγίζουν το 27,41%, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εξαμηνιαία εισφορά 607,80 ευρώ έναντι 477,06 που πλήρωσαν το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.
Ακόμη και σε ετήσια βάση, η αύξηση για το 2015 σε σχέση με το 2014 ανέρχεται για τους ασφαλισμένους στη τρίτη κατηγορία σε 13,78%. Μάλιστα, οι εισφορές θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα, εντός του Ιουνίου, ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Να σημειωθεί ότι οι εισφορές των αγροτών από τον επόμενο χρόνο συνδέονται με το εισόδημα και αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2022.
Έτσι, το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 18,73% του εισοδήματός τους σε εισφορές (14% για σύνταξη και 4,73% για υγεία). Το 2018 θα καταβάλουν το 21,84% (16% για σύνταξη και 5,84% για υγεία), το 2019 το 24,95% (18% για σύνταξη και 6,95% για υγεία). Το 2020 το 25,95% (19% για σύνταξη και 6,95% για υγεία) και το 2021 το 26,45% (19,5% για σύνταξη και 6,95% για υγεία).
Από το 2022 και μετά, οι αγρότες θα πληρώνουν όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι ανεξάρτητα από επαγγελματική δραστηριότητα 26,95% του εισοδήματός τους (20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία).

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Αύξηση εισφορών έως 30,87% για αγρότες

Αύξηση εισφορών έως 30,87% για αγρότες

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου θα φθάσουν στους αγρότες τα πρώτα ειδοποιητήρια με αυξημένες τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2015, έως και 30,87% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. 

Μάλιστα, οι πληρωμές πρέπει να γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα, καθώς από την 1η Ιουλίου οι εισφορές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες. 

Η ένταξη του ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης για τους αγρότες, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στον κόσμο της υπαίθρου, αλλά και σύγχυση σε σχέση με μια σειρά διατάξεων που ενώ μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα στους υπόλοιπους ασφαλισμένους - μισθωτούς, η εφαρμογή τους είναι προβληματική στην περίπτωση των αγροτών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής από την ερχόμενη Δευτέρα, ο ΟΓΑ θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια στους περίπου 620.000 αγρότες, για την πληρωμή των εισφορών που αντιστοιχούν στο β΄ εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι εισφορές αυτές θα είναι σημαντικά αυξημένες από 7% επί συγκεκριμένων ασφαλιστικών κατηγοριών που ίσχυε μέχρι πρότινος, σε 10%. Για όσους βρίσκονται στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, οι αυξήσεις σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2015 αγγίζουν το 27,41%, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εξαμηνιαία εισφορά 607,80 ευρώ έναντι 477,06 ευρώ που πλήρωσαν το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. 

Ακόμη και σε ετήσια βάση, η αύξηση για το 2015 σε σχέση με το 2014 ανέρχεται για τους ασφαλισμένους στην 3η κατηγορία, σε 13,78%. Μάλιστα, οι εισφορές θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα, εντός του Ιουνίου, ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Βάσει νόμου, οι εισφορές των αγροτών από τον επόμενο χρόνο συνδέονται με το εισόδημα και αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2022.

Βέβαια, η βίαιη ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ, παρά την αρχική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μεταβατική ένταξή του από το 2018 και μετά, δημιουργεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τους αγρότες που ενώ συνταξιοδοτούνται δεν μεταβιβάζουν την περιουσία τους. 

Ο νέος νόμος ορίζει για όλους τους συνταξιούχους που απασχολούνται, ότι η κύρια σύνταξή τους μειώνεται κατά 60%. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει άμεσα σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις δραματικές αλλαγές για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Εφόσον ο νόμος ισχύσει ως έχει για το σύνολο των αγροτών που συνταξιοδοτούνται από το τρέχον έτος και εφεξής, οι αγρότες με τη συμπλήρωση της απαιτούμενης ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να κλείνουν στην εφορία τα βιβλία τους (εφόσον διατηρούσαν) ή να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από το μητρώο αγροτών, παράλληλα με τη μεταβίβαση της περιουσίας τους.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο νόμος δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς για το τρέχον έτος, η δυνατότητα μεταβίβασης περιουσίας και δικαιωμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουνίου.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Οδηγίες για νέους αγρότες

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Οδηγίες για νέους αγρότες

Η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για τα νεοεισερχόμενα άτομα, προκειμένου να θεωρηθούν κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στα μητρώα του ΟΓΑ, ότι για το σκοπό αυτόν εντός έξι (6) μηνών θα υποβάλλει προς τον ΟΓΑ σχετική αίτηση εγγραφής στα μητρώα του και επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και ότι υποχρεούται με τη συμπλήρωση των δύο (2) ετών να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση εγγραφής στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση, με υπαιτιότητά του, αναζητούνται και εισπράττονται εντόκως από το Δημόσιο όλα τα ωφελήματα που τυχόν αποκόμισε.
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης.
Στις περιπτώσεις όπου δεν ασκεί εξωαγροτική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται ετήσιος χρόνος απασχόλησης και υποβάλλονται τα κάτωθι ενδεικτικά δικαιολογητικά κατά περίπτωση:
1. Αντίγραφο βεβαίωσης διακοπής εργασιών της ΔΟΥ
2. Απόλυση
3. Οικειοθελής αποχώρηση
4. Βεβαίωση διακοπής κύριας απασχόλησης του οικείου ασφαλιστικού φορέα
5. Λήξη σύμβασης
6. Κάρτα ανεργίας
Σε περίπτωση μη προηγούμενης εξωαγροτικής απασχόλησης υποβάλλει Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) ότι δεν έχει προηγούμενη εξωαγροτική απασχόληση και ότι δεν έχει εγγραφεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.
Μπορούν να χαρακτηριστούν ως επαγγελματίες αγρότες και όσοι ενδιαφερόμενοι νεοεισερχόμενοι αγρότες έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση ΟΓΑ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο από την ημερομηνία υποβολής αίτησης χορήγησης της σχετικής βεβαίωσης ΜΑΑΕ (νεοεισερχομένου) στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, με την προϋπόθεση ότι εντός ενός έτους θα καλύπτεται και η απαιτητή προϋπόθεση του ποσοστού αγροτικού εισοδήματος.
Τέλος στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος παραγωγός είχε αγροτική εκμετάλλευση κατά το έτος 2015 και δεν έχει υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής ζώων στο πλαίσιο Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης το αντίστοιχο έτος, για την απόδειξη της κατοχής της αγροτικής εκμετάλλευσης και τον χαρακτηρισμό του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη ή του επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου, με εφαρμογή μόνο για το έτος 2016, είναι απαραίτητη η προσκόμιση, τουλάχιστον, των παρακάτω δικαιολογητικών:
Α. Αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο Εκκαθαριστικό Φόρου Εισοδήματος και αντίγραφο της Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική δραστηριότητα έντυπο Ε3 του φορολογικού έτους 2015, όπου θα αποτυπώνεται η αγροτική δραστηριότητα (έσοδα-έξοδα) της αγροτικής εκμετάλλευσης του ενδιαφερομένου.
Β. Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του έτους 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: