Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Είσαι άνεργος; Δικαιούσαι έως 60.000 ευρώ για να ανοίξεις επιχείρηση

Είσαι άνεργος; Δικαιούσαι έως 60.000 ευρώ για να ανοίξεις επιχείρηση

Είσαι άνεργος; Δικαιούσαι έως 60.000 ευρώ για να ανοίξεις επιχείρηση

Τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση έως 60.000 ευρώ άνεργοι για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση δίνει το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ για το 100% της επένδυσης ενώ στοχεύει σε αξιοποίηση από 2.500 επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την προδημοσίευση, θα ενισχύσει την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1991 στους τομείς: αγροδιατροφή, ενέργεια, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υγεία – φάρμακα, υλικά – κατασκευές.
Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της πρόσκλησης και θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.
Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία:
– είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή
– ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν είναι έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.
Εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων θα τεθούν στην πρόσκληση του προγράμματος.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

ΕΣΠΑ: Εγκρίνεται μόνο μία στις οκτώ αιτήσεις

ΕΣΠΑ: Εγκρίνεται μόνο μία στις οκτώ αιτήσεις

Σταγόνα στον... ωκεανό αποδεικνύεται για τις ανάγκες της αγοράς το ΕΣΠΑ 2014-2020. Για τα πρώτα τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικότητας που προκηρύχθηκαν φέτος το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών είναι στο... κόκκινο.

Ωστόσο οι όποιες αυξήσεις κονδυλίων έγιναν από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν επαρκούν, γι' αυτό και πλήθος δικαιούχων δεν θα επιδοτηθεί. 

Εκτός από το υψηλό ενδιαφέρον, βασικός λόγος που ανάγκασε το υπουργείο να δώσει διαδοχικές παρατάσεις στα προγράμματα ήταν το κλειστό, μέχρι πρότινος Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις.


Τα στοιχεία
Ενδεικτικό της ανάγκης για ρευστότητα είναι πως το πρόγραμμα που έριξε «αυλαία» τον περασμένο Μάιο, με τίτλο «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» υποβλήθηκαν συνολικά 16.193 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 419 εκατ. ευρώ (392 εκατ. ευρώ δημόσια επιχορήγηση), τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ και ενώ τα κονδύλια που διαθέτει το υπουργείο για τα τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικότητας είναι 322 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο πως το μέσο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί διαμορφώνεται στις 25.000 ευρώ, προκύπτει σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μια τάξη μεγέθους 2.000 σχεδίων που θα πάρνουν τελικά το «πράσινο φως» της ένταξης, με άλλα λόγια μόλις 1 στους 8 υποψήφιους επενδυτές.

Για το έτερο «κλειστό» πρόγραμμα (νεοφυής επιχερηματικότητα) κατατέθηκαν 5.626 προτάσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ (318 εκατ. ευρώ δημόσια επιχορήγηση) με τα διαθέσιμα κονδύλια να ανέρχονται σε 72 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον ο ανώτατος προϋπολογισμός ανά πρόταση είναι οι 60.000 ευρώ, οι δικαιούχοι χρηματοδότησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους 1.200 δηλαδή 1 στους 5 υποψήφιους επενδυτές.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Υπουργική απόφαση Χαρίτση για δημόσια έργα μέσω ΕΣΠΑ

Υπουργική απόφαση Χαρίτση για δημόσια έργα μέσω ΕΣΠΑ

Στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης με την οποία καθορίζονται οι βασικές κατευθύνσεις υποστήριξης των δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων δημόσιου χαρακτήρα (π.χ. έργα υποδομών ύδρευσης - αποχέτευσης δήμων, νοσοκομεία, πανεπιστήμια) των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014–2020.
Στόχος της υπουργικής απόφασης είναι η ενδυνάμωση των δικαιούχων, με την ενίσχυση της διοικητικής, επιχειρησιακής και χρηματοοικονομικής ικανότητάς τους, ώστε να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έργα ευθύνης τους.
«Δεδομένου του δημόσιου χαρακτήρα των έργων και του πεπερασμένου των διαθέσιμων πόρων, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα η βέλτιστη υλοποίηση των έργων σε συνδυασμό με τη μέγιστη δυνατή διάχυση των ωφελειών τους στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται η εφαρμογή στοχευμένων οριζόντιων και εξειδικευμένων μέτρων υποστήριξης των δικαιούχων τα οποία αφορούν σε ευρύ φάσμα ενεργειών σε όλα τα στάδια ενός έργου (π.χ. ωρίμανση πράξεων για την υποβολή τους προς χρηματοδότηση, παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για την υλοποίηση εξειδικευμένου τεχνικού αντικειμένου).
Στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων υποστήριξης, προβλέπεται ο συντονισμός των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και της ΜΟΔ ΑΕ και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων (π.χ. λειτουργία helpdesk, οδηγοί και πρότυπα διαδικασιών, ημερίδες και σεμινάρια, μαθήματα τηλεκπαίδευσης κ.ά.) ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και να διασφαλίζεται ο στοχευμένος χαρακτήρας των παρεμβάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, βασικός στόχος των ενεργειών ενδυνάμωσης των δικαιούχων είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που παρουσιάζονται σε έργα ή δικαιούχους, η συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων παρέμβασης και η διατύπωση προτάσεων αναθεώρησής τους.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της υπουργικής απόφασης δηλώνοντας ότι: «Μέσω της ΥΑ ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των φορέων που εκτελούν δημόσια έργα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να ανταποκρίνονται έγκαιρα και με επιτυχία στις απαιτήσεις που προκύπτουν από το κανονιστικό πλαίσιο για την υλοποίησης τους. Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση ενεργοποιούμε ένα ακόμη εργαλείο, ώστε οι φορείς της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην υλοποίηση έργων, όπως οι μικροί, οι ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι, να καταφέρουν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις απαιτήσεις υποβολής προτάσεων και υλοποίησης έργων του νέου ΕΣΠΑ (π.χ. υποστήριξη στην ωρίμανση των έργων, στην προετοιμασία φακέλου υποβολής προτάσεων και στην υλοποίηση και παρακολούθηση των έργων).
Αυτό επιτυγχάνεται αξιοποιώντας τόσο τα θεσμικά εργαλεία συνεργασίας μεταξύ των δύο επιπέδων της αυτοδιοίκησης όσο και με μία σειρά άλλων μέτρων με συγκεκριμένη στόχευση (π.χ. υποστήριξη από εξειδικευμένες ομάδες της ΜΟΔ ΑΕ, οι οποίες θα μεταβαίνουν στους δήμους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δυνατότητα πρόσληψης εμπειρογνώμονα για την υποστήριξή των δήμων στην υλοποίηση των έργων κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε την αξιοποίηση φορέων με εξειδικευμένη τεχνογνωσία ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις και να επιτυγχάνονται οι μέγιστες δυνατές συνέργειες. Με όλες τις προβλεπόμενες στην Υπουργική Απόφαση ενέργειες, διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή αδύναμων δικαιούχων σε προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, με βασικό κριτήριο την στρατηγική σημασία και σκοπιμότητα των έργων».
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε τέλος ότι: «Μέσω της ΥΑ καθορίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης των τελικών δικαιούχων. Διαφοροποιούμαστε πλήρως από την λογική της κατ’ αποκοπή τεχνικής βοήθειας που λειτουργούσε έως τώρα «πυροσβεστικά» και δεν συντελούσε στην απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην υλοποίηση των έργων από τους τελικούς δικαιούχους. Ξεφεύγουμε από τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος. Η ΥΑ εντάσσεται στο συνολικό μας σχεδιασμό για την υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τις αναπτυξιακές προοπτικές των τοπικών κοινωνιών».

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Σταθάκης: Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Σταθάκης: Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης,

JKατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο «Επιχειρηματικότητας», το οποίο διοργανώνεται από τη «Ναυτεμπορική» ανέφερε ότι του επόμενους μήνες θα «απελευθερωθούν» 8,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα. «Η στόχευση των προγραμμάτων αυτών θα είναι έργα υψηλή προστιθέμενης αξίας, καινοτομίας και αλυσίδας παραγωγής» εξήγησε ο κ. Σταθάκης.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βαρύτητα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Προϋπόθεση ωστόσο, αποτελούν τρεις βασικοί παράγοντες:
  • Ομαλή πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ
  • Σταθεροποίηση της οικονομίας
  • Εφαρμογή του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων
Αφού εξήρε τον ρόλο του κράτους στην αναπτυξιακή διαδικασία, ο κ. Σταθάκης έκανε ειδική μνεία στον αναπτυξιακό νόμο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία οικονομία εξωστρεφή και ικανή να παράγει υψηλές αξίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος αναπτυξιακός νόμος χαρακτηρίζεται από:
  • Στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δράσεις
  • Απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών
  • Εισαγωγή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, πέρα από τα παραδοσιακά 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τις μεγάλες - ξένες και ελληνικές - επενδύσεις (20 εκατ. ευρώ και άνω)
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στον νέο νόμο προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους (2004, 2011), οι οποίες αφορούν επενδυτικά σχέδια που ουδέποτε ξεκίνησαν.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Μέχρι τις 8 Ιουλίου η προθεσμία για τις ΜμΕ προκειμένου να ενισχυθούν από το ΕΣΠΑ

Μέχρι τις 8 Ιουλίου η προθεσμία για τις ΜμΕ προκειμένου να ενισχυθούν από το ΕΣΠΑ

Μέχρι τις 8 Ιουλίου παρατάθηκε το πρόγραμμα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να διεκδικήσουν ενισχύσεις του ΕΣΠΑ ύψους 6.000 έως 80.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με την επωνυμία «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» είναι συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.
Με τα κονδύλια που διαθέτει πριμοδοτείται και η αύξηση της απασχόλησης καθώς τα ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 10 μονάδες.
Μπορούν να συμμετέχουν
Υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
1. α. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή
β. Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.
Επιδοτούνται για επενδυτικά σχέδια από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ με την προϋπόθεση να μην υπερβαίνει τον συνολικό κύκλο εργασιών του 2015.
Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.
2. Διαθέτουν μέχρι 31/12/2015 δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ και
Διαθέτουν κατά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου τον ΚΑΔ που αφορά στο επενδυτικό σχέδιο, εφόσον αυτός είναι διαφορετικός από τον/ους ΚΑΔ, στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται η επιχείρηση
Επιδοτούνται για:
*Κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, Μηχανήματα – Εξοπλισμός
*Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος
*Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης
*Ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή για την απόκτηση και χρήση πατεντών και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
*Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω αύξησης της χρήσης ΤΠΕ
*Προβολή – προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
*Δαπάνες τεχνικής υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή Κοινών Επιχειρήσεων Joint-Ventures, που αφορούν νέες αγορές ή νέα προϊόντα / υπηρεσίες.
*Πιστοποίηση & τυποποίηση τελικών προϊόντων/υπηρεσιών σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα (π.χ CE).
*Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού)
Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11.02.2016 ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης, εκτός από τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών παρακολούθησης, υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου, οι οποίες είναι επιλέξιμες από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή την δράση , να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα μεταφορών) μέσα στην τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο προηγούμενα έτη).
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα), www.ependyseis.gr.

Σχόλια Αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: