Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ Κάτω από 50% η εισπραξιμότητα των φόρων - Οργιο φοροδιαφυγής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ

Κάτω από 50% η εισπραξιμότητα των φόρων - Οργιο φοροδιαφυγής

Κάτω από 50% η εισπραξιμότητα των φόρων - Οργιο φοροδιαφυγής

Κάτω από το 50% βρίσκεται η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα, με συνέπεια να αυξάνεται κατακόρυφα η φορολογική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων και των οργανωμένων επιχειρήσεων, επισημαίνει ο ΣΕΒ.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο Σύνδεσμος σημειώνει πως η «καταθλιπτικά επαναλαμβανόμενη» υπερφορολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα όξυνσης της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και του λαθρεμπορίου.
Ο ΣΕΒ σημειώνει πως μία «ελπιδοφόρα λύση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ειδικά με δεδομένα την υπερφορολόγηση και την της ανεπάρκεια του παραδοσιακού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Επισημαίνει μάλιστα ότι διάφορες μελέτες καταδεικνύουν πως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα μπορούν να μειώσουν την παραοικονομία κατά 10%, να αυξήσουν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά 1 δισεκ. ευρώ ετησίως και να μειώσουν το κόστος των προμηθειών για το Δημόσιο κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά 1 έως 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
«Οι μόνοι χαμένοι θα είναι όσοι φοροδιαφεύγουν και χρησιμοποιούν τη φοροκλοπή και το λαθρεμπόριο ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να καλύψουν τη χαμηλή παραγωγικότητα της επιχειρηματικής τους δράσης ή/και για να θησαυρίζουν στην παρανομία», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Η κόπωση της φορολογητέας ύλης, η οποία είναι συμβατή με την τάση αποδυνάμωσης του ΑΕΠ, δεν επιτρέπει την αύξηση κρατικών εσόδων χωρίς αύξηση συντελεστών, όπως δείχνει η αυξητική πορεία των εσόδων από ΦΠΑ αλλά και η αδυναμία των άλλων φορολογικών εσόδων, τα οποία τώρα θα έχουν αύξηση συντελεστών. Την ίδια ώρα οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις υποχωρούν πλέον ορατά.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σταθεροποιείται, αν και σε δυσμενή επίπεδα, την ώρα που οι προσδοκίες στη μεταποίηση χειροτερεύουν, ενώ στις κατασκευές και τις υπηρεσίες βελτιώνονται. Χρηματοδότηση, καταθέσεις, λιανικές πωλήσεις και η αγορά επαγγελματικών ακινήτων έχουν σταθεροποιηθεί, αν και με επιμέρους σημάδια αδυναμίας και σε χαμηλά επίπεδα.
Η έρευνα ανταγωνιστικότητας του IMD καταγράφει νέα σημαντική υποχώρηση για τη χώρα μας, κυρίως ως αποτέλεσμα των capital controls. Τέλος, η έρευνα της ΕΚΤ για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καταγράφει μια ελαφρά βελτίωση σε σχέση με την περίοδο επιβολής των capital controls, αν και η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στη ζώνη του ευρώ στην οποία οι επιχειρήσεις  αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: