Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΤΑ 3,5% Μείωση 7% στις τουριστικές εισπράξεις τον Απρίλιο

ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΤΑ 3,5%

Μείωση 7% στις τουριστικές εισπράξεις τον Απρίλιο


«Καμπανάκι» για τη δυναμική της τουριστικής σεζόν, φέτος, κτυπά από τη μείωση 7% που κατέγραψαν τον Απρίλιο οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, την ώρα που οι αφίξεις ξένων τουριστών υποχώρησαν κατά 3,5%. Σωρευτικά στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου τα έσοδα υποχώρησαν 3,4%, ενώ οι διεθνείς αφίξεις περιορίστηκαν κατά 5,3%.
Πάντως παρά την επιδείνωση στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας παρουσίασε αισθητή συρρίκνωση 27,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και υποχώρησε στα 3,07 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου της φετινής χρονιάς.
Η εξέλιξη αντανακλά τη βελτίωση στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών. Παρά την πτώση 20,5% στην αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η βελτίωση στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών αντανακλά κυρίως την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ενώ περιορίστηκαν οι καθαρές πληρωμές που αφορούν σε αγοραπωλησίες πλοίων. Την εικόνα βελτίωσε και η μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, καθώς επίσης και για αμοιβές και μισθούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας στο τετράμηνο Ιανουαρίου ? Απριλίου:
  • Tο έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αντανακλά βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Το τελευταίο κατέγραψε έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ, κατά 271 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του πρώτου τετραμήνου του 2015.
Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε κάμψη κατά 20,5%, και η αντίστοιχη αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 17,1%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε πτώση 1,2 δισ. ευρώ που οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ενώ μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για αγοραπωλησίες πλοίων εξαιτίας της διεξαγωγής μεγάλου μέρους των σχετικών συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των capital controls.
  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 875 εκατ. ευρώ λόγω της σημαντικής μείωσης στις καθαρές εισπράξεις από μεταφορές, εξαιτίας και των capital controls κατά 45,9%, ενώ πτώση 3,4% κατέγραψαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
  • Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ κατά 663 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015 εξαιτίας της μείωσης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα, κέρδη (36,6%) και για αμοιβές και μισθούς (64,5%).
Στοιχεία
Tο έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αντανακλά τη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτο- γενών και δευτερο- γενών εισοδημάτων και δευτερευόντως τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.
Εξαγωγές
Η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε κάμψη κατά 20,5%, και η αντίστοιχη αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 17,1%.
Υπηρεσίες
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 875 εκατ. ευρώ λόγω της σημαντικής μείωσης στις καθαρές εισπράξεις από μεταφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: