Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «Τσουχτερός» ΕΝΦΙΑ και το 2017 - «Παγώνει» η μείωση των αντικειμενικών αξιών

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

«Τσουχτερός» ΕΝΦΙΑ και το 2017 - «Παγώνει» η μείωση των αντικειμενικών αξιών

«Τσουχτερός» ΕΝΦΙΑ και το 2017 - «Παγώνει» η μείωση των αντικειμενικών αξιών

Της Μαρίας Βουργάνα
Στον «πάγο» μπαίνουν για έναν ακόμη χρόνο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αφού το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για τον Ιούνιο του 2017.
Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ακριβός και το 2017 καθώς θα υπολογιστεί με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες παρά την πρόσφατη μείωσή τους, σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν υψηλότερες των εμπορικών τιμών σε ποσοστά 40%, 50%, 60% ακόμη και 70%.
Κυβέρνηση και δανειστές κατά την επικαιροποίηση του Μνημονίου συμφώνησαν σε νέα αναβολή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών έως τον Ιούνιο του 2017 αντί για την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Έτσι και το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν στην καλύτερη περίπτωση, τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, αφού ο ΕΝΦΙΑ ούτε καταργείται, ούτε μειώνεται, αλλά θα παραμείνει και θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις εμπορικές τιμές, όπως έχει υποσχεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Από τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες θα είναι «παγωμένες» μέχρι και τον Ιούνιο του 2017:
1. Η κυβέρνηση δεν θα υποχρεωθεί το επόμενο έτος να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και
2. Διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ και το 2017. Και αυτό γιατί εάν οι πραγματικές τιμές -που είναι χαμηλότερες σε πολλές περιοχές της χώρας- αντικαθιστούσαν τις αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ του επομένου έτους και στις εισπράξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση προέβλεπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, συστάθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει ότι «ο κύκλος των αντικειμενικών αξιών έχει κλείσει» και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές.
Το σχέδιο όμως αυτό, αναβάλλεται και για το 2017 ο ΕΝΦΙΑ στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση κατά 4% έως 19% των αντικειμενικών αξιών το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου.
Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να τις ξεπερνούν και πάνω από 50%.
Σε αρκετές περιοχές κυρίως τα λεγόμενα ακριβά προάστια οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα υπερβαίνοντας τις τιμές που επικρατούν στην αγορά. Μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο τιμών (αντικειμενικών και εμπορικών αξιών) καταγράφονται σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου με τις μεγαλύτερες άνω του 30% να παρατηρούνται στο Χολαργό, το Μαρούσι, την Κηφισιά, τη Βούλα, το Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη, τον Πειραιά, αλλά και το Μοσχάτο και την Καλλιθέα. Για παράδειγμα, στην Κηφισιά, η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής από 64% που ήταν μετά την μείωση των τιμών ζώνης μειώθηκε ελαφρώς στο 57,81%.
Στη Γλυφάδα η διαφορά από 70,83% που ήταν περιορίστηκε στο 62,5% διατηρώντας τις στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων αλλά και τις φορολογικές αδικίες για τους φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους με βάση την πλασματική αντικειμενική αξία και όχι την πραγματική τιμή.
Εκκαθαριστικά τον Αύγουστο
Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ που θα έρθει φέτος τον Αύγουστο και θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, θα είναι φουσκωμένος για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, για ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: