Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ μετά το… σοκ από την Κομισιόν για «πάγωμα» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ μετά το… σοκ από την Κομισιόν για «πάγωμα» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ μετά το… σοκ από την Κομισιόν για «πάγωμα» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών για τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, μετά από εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που κάνει λόγο για «πάγωμα» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Βάλτερ Ντέφαα, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης, επικαλούμενος δελτίο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου 2016, διαπιστώνει πως στους διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί για μεγάλα πρότζεκτ υποδομών στην Ελλάδα οι Ελληνικές Αρχές έχουν διαπιστώσει παρατυπίες.
«Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ένα καρτέλ που αποτελείται από ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιείται από το 1989 ως σήμερα, και σίγουρα έχει επωφεληθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια στο παρελθόν» όπως επισημαίνει στο εσωτερικό έγγραφο ο Γενικός Διευθυντής.
Κομισιόν: Είναι θέμα των ελληνικών Αρχών
«Πρόκειται για ένα θέμα των ελληνικών Αρχών, όπως ανακοινώθηκε στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει την υπόθεση μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες» απαντά από την πλευρά της η Κομισιόν και προσθέτει:
Σχετικά με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν είμαστε όμως ακόμα σε αυτό το σημείο.
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι «η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο διάστημα».
«Τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» διευκρινίζει το υπουργείο.
Ειδικότερα, το υπουργείο τονίζει ότι:
1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.
2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.
3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: