Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ EUROGROUP «Λευκός καπνός» σε... δόσεις - Συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος με αστερίσκους

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ EUROGROUP

«Λευκός καπνός» σε... δόσεις - Συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος με αστερίσκους

«Λευκός καπνός» σε... δόσεις - Συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος με αστερίσκους

Σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση δέκα ωρών. Οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία και για το χρέος.
Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπήρξε συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως υπήρξε στο ζήτημα του χρέους συμφωνία στα βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα» τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, είπε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ. Δύο βήματα θα προηγηθούν, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
«Λευκός καπνός» σε... δόσεις - Συμφωνία για αξιολόγηση, χρέος με αστερίσκους
Μια πρώτη αποτίμηση που γίνεται για τις αποφάσεις μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση συγκλίνουν στην άποψη ότι υπήρξε μεν μια συμφωνία «πακέτο», όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, αλλά με πολλούς αστερίσκους και πολλές, συνεχείς αξιολογήσεις.
* Για παράδειγμα, ναι μεν έκλεισε η αξιολόγηση και δεν θα ζήσουμε το περσινό δραματικό καλοκαίρι, ωστόσο, η εκταμίευση της δεύτερης δόσης το φθινόπωρο θα γίνει μετά από νέα... αξιολόγηση. Μπαίνουν συγκεκριμένοι όροι και κυρίως αυστηροί έλεγχοι για το αν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Οπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν:
«Οι επόμενες εκταμιεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την περαιτέρω ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Οι εκταμιεύσεις για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπόκεινται σε υποβολή εκθέσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των καθυστερήσεων.
Η πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους θα υπόκεινται σε ορόσημα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποίησεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, την τραπεζική διακυβέρνηση, την υπηρεσία εσόδων και τον τομέα της ενέργειας, που θα πρέπει να αξιολογούνται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να επαληθεύονται από το EWG και τον ΔΣ του ESM».
Επίσης, για την πρώτη δόση των 7,5 δισ. στις αρχές Ιουνίου επισημαίνεται ότι «Η Ευρωομάδα έδωσε εντολή στο EWG να εξακριβώσει στις επόμενες μέρες την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών ενεργειών με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα, ιδίως οι διορθώσεις στην νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς για την πώληση των δανείων, και για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και την ολοκλήρωση όλων των προηγούμενων ενεργειών που σχετίζονται με τις εκκρεμείς ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».
Εδώ πρόκειται για τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι υπουργοί και για τις διευκρινίσεις που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα σχετικά με μέτρα που ψήφισε πρόσφατα.
Ο «οδικός χάρτης» για το χρέος 
Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αποφασίστηκε να ρυθμιστεί σε τρεις φάσεις:
Βραχυπρόθεσμα συμφωνήθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως τα τέλη του προγράμματος το 2018. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα πιο ήπιο προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF με βάση την μέση, σταθμισμένη ωρίμανση και την χρήση διαφοροποιούμενης στρατηγικής του EFSF/ESM για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου. 
Μεσοπρόθεσμα, και δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εφαρμοστεί μια δεύτερη σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. 
Μακροπρόθεσμα, όπως τονίζεται, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για τα βασικά μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους μαζί με την επιτυχημένη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM και την επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο δρόμο. «Tην ίδια ώρα, το Eurogroup συμφώνησε στην δημιουργία ενός δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί μετά το πρόγραμμα του ESM για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμα σε περίπτωση που ένα δυσμενέστερο σενάριο κάνει την εμφάνισή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup. 
Είναι θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση άνοιξε και ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των δανειστών για ρύθμιση. Ωστόσο, τονίστηκε με κάθε επίσημο τρόπο ότι αποκλείεται το «κούρεμα» του χρέους ονομαστικά ενώ υπενθυμίστηκε στην Ελλάδα πως ο στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Καθώς απαλείφθηκε από την έκθεση βιωσιμότητας του ESM η πρόβλεψη για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για μια 10ετία μετά το 2018, έμεινε εκτός συζήτησης τελικά και κάθε αναφορά σε άλλο ποσό ή ποσοστό ή μέτρο ελάφρυνσης πoυ είχε πέσει στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση ή το ΔΝΤ, αφού όλα θα κριθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019. Ουσιαστικά «χάθηκε» το σχέδιο του Ταμείου που προέβλεπε γενναία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με πάγωμα επιτοκίων και πληρωμές έως το 2080.
Και για μετά το 2019, όπως είπε ο κύριος Ρέγκλινκ, η Ελλάδα θα τελεί υπό διαρκή παρακολούθηση για τα επόμενα πολλά χρόνια.

ΔΝΤ

Πολ Τόμσεν: Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για την Ελλάδα

Πολ Τόμσεν: Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για την Ελλάδα

Καλωσορίζουμε την συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν, που έλαβε για πρώτη φορά μέρος στη συνέντευξη Τύπου μετά από την μαραθώνια συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. 
Ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι ο νέος μηχανισμός για το χρέος είναι καλοδεχούμενος και ότι όλες οι πλευρές έπρεπε να συμβιβαστούν. 
Τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βασίζονται πλέον σε γερά θεμέλια, δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Τα μέτρα για το χρέος είναι σημαντικά και βασίζονται στην προσπάθεια των Ευρωπαίων» ανέφερε, συμπλγρώνοντας «Το ΔΝΤ θα εξετάσει τα μέτρα για να είναι σίγουρο ότι θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος». 
Νωρίτερα είχε χαιρετίσει το γεγονός ότι όλοι κατανοούν πλέον ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Συμπλήρωσε τέλος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα λάβει την τελική απόφαση για την συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα.

«ΕΚΛΕΙΣΕ» Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τσακαλώτος: Αυτή είναι η αρχή του τέλους των υφεσιακών μέτρων για την Ελλάδα

Τσακαλώτος: Αυτή είναι η αρχή του τέλους των υφεσιακών μέτρων για την Ελλάδα

«Η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί» ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρώτη του δήλωση μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες που δίηρκησε σχεδόν 11 ώρες.
Οπως είπε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, τα 10,3 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα αναμένεται να αμβλύνουν των υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.
«Υπάρχει συμφωνία για το χρέος» διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα σημαντική και υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελούσε δέσμευση στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία αυτή να είναι αρχή του τέλους των υφεσιακών μέτρων για την Ελλάδα.



LE MONDE

Σόιμπλε - ΔΝΤ σημειώσατε... ένα

Σόιμπλε - ΔΝΤ σημειώσατε... ένα

Η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα απασχόλησε μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, κατά τη χθεσινή μαραθώνιο συνάντηση, υπογραμμίζει δημοσίευμα της Le Monde.
Υπενθυμίζει ότι εδώ και μήνες, το ΔΝΤ έθετε ως προϋπόθεση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι τεχνικοί του όμως εκτιμούν ότι «σε αυτό το στάδιο, το χρέος δεν είναι βιώσιμο και κατά συνέπεια θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν μια σημαντική μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα κατά τις προσέχεις δεκαετίες».
Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, αρνούνται πεισματικά μια τέτοια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το παράδοξο όμως είναι ότι ο Βόλφανκ Σόιμπλε υποσχέθηκε στη γερμανική Βουλή ότι η χώρα δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ στην Αθήνα, εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας... Για τους Γερμανούς, το ΔΝΤ είναι η εγγύηση σοβαρότητας και αυστηρότητας σε σχέση με μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αποδίδουν έναν υπερβολικά πολιτικό χαρακτήρα, έως χαλαρό, έναντι της Αθήνας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές συνοψίσθηκαν τελικά σε ένα «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο. Ξημερώματα Τετάρτης άρχισε να διαφαίνεται ότι μάλλον οι Γερμανοί και η γραμμή Σόιμπλε είχε επικρατήσει.
Το Eurogroup στο τελικό ανακοινωθέν αποδέχεται να ενεργοποιήσει «έναν μηχανισμό» με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την ικανοποίηση του στόχου ακαθάριστης χρηματοδότησης μεταξύ 15% και 20%, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε περαιτέρω λεπτομέρειες, σημειώνει η Le Monde.
Το ΔΝΤ δεσμεύεται από την πλευρά του, «να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία πριν από το τέλος του 2016» ...πριν να έχει τα αριθμητικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό ενώ, εδώ και μερικές μέρες, υποτίθεται ότι θα ενεργούσε αντίστροφα : δηλαδή ότι θα περίμενε να πεισθεί πρώτα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατόπιν θα προχωρούσε στη δέσμευση του Διοικητικού του Συμβουλίου... υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «το ΔΝΤ υποχώρησε, έκανε τις ελάχιστες κατά το δυνατόν δηλώσεις, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από τα κοινοβούλιά τους την εκταμίευση μίας δόσης προς την Αθήνα».
«Τι σκέπτονται οι Έλληνες;» αναρωτιέται η συντάκτις.
«Ο πολύ αποτελεσματικός και πολύ δημοφιλής (στις Βρυξέλλες) υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια ιστορική συμφωνία που θα σηματοδοτήσει μια στροφή για τη χώρα».
Για δε τον Έλληνα πρωθυπουργό, η απόκτηση μιας νέας δόσης βοήθειας και έστω και μερικών παραχωρήσεων, ήταν απαραίτητες, για να δικαιολογήσει την ευπείθειά του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαίτησαν οι πιστωτές. Την Τετάρτη όμως στις Βρυξέλλες, οι Έλληνες έμοιαζαν μάλλον ως θεατές της μοίρας τους, υπομένοντας ένα είδος ομηρίας από το Βερολίνο και το ΔΝΤ.
«Παρά ταύτα, δεν είναι σίγουρο ότι τελειώσαμε με τη ελληνική κρίση», υποστηρίζει η δημοσιογράφος. Εάν λάβουμε υπόψη μας το χάρτη πορείας που καθόρισε την Τετάρτη το Eurogroup, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξαναφουντώσουν στο τέλος του έτους» καταλήγει η εφημερίδα.

«ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ»

Le Monde: Επιτέλους, μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

Le Monde: Επιτέλους, μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

 «Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια "συνολική" συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.
Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήσαν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.
 Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης».
«Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε, από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την ανακοίνωση, χαιρετίζοντας «ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».
Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ.
Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του... Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του , τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχέδιου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ΕΜΣ για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.
Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ( μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.

«ΠΑΡΤΙΔΑ ΤΡΟΜΠΟΥ»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ναι» υπό όρους στη δόση, αναδίπλωση ΔΝΤ για το χρέος

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ναι» υπό όρους στη δόση, αναδίπλωση ΔΝΤ για το χρέος

Στην εκταμίευση της δόσης υπό προϋποθέσεις εστιάζoυν, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, τα ρεπορτάζ τους οι γερμανικές εφημερίδες στις ιστοσελίδες τους. «Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων» είναι ενδεικτικά ο τίτλος της Die Welt. «Το Eurogroup συμφώνησε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα» είναι ο αντίστοιχος τίτλος του Spiegel ONLINE. Στα άρθρα διευκρινίζεται ότι για να δοθεί τμηματικά το ποσό των 10,3 δις ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις των μέτρων που ψήφισε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Κοινοβούλιο.
Παρτίδα τρόμου
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόσο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όσο και ο γερμανικός τύπος χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ως παρτίδα τρόμου μέχρι τέλους. Κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.
Επ΄αυτού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup ζητούσε άμεση και χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Eurogroup καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα που τοποθετούνται τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται μεταβολές στην αποπληρωμή των δανείων, έτσι ώστε αυτή να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη κανονικότητα. Μεσοπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του 2018, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων του προγράμματος από την Ελλάδα και εφόσον υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά, το Eurogroup δεν απέκλεισε την επιστροφή κερδών που επέτυχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις ελληνικές μετοχές.
Οδικός χάρτης για έναν οδικό χάρτη
Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, στο Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως για έναν οδικό χάρτη σε ό,τι αφορά το χρέος, με την τελευταία και πιο σημαντική φάση να μετατίθεται για μετά το 2018, οπότε προσδιορίστηκε χρονικά η έναρξη της πραγματικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με αυτό το αποτέλεσμα ικανοποιούνται οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: να παραμείνει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός για το οποίο το Ταμείο εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του, να μεταφερθεί η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, και τέλος να μη μεταβληθεί σε ουσιώδη σημεία η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα στη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουνίου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης.
AFP

Συμφωνία ευρωζώνης - ΔΝΤ για το χρέος υπό... προϋποθέσεις

Συμφωνία ευρωζώνης - ΔΝΤ για το χρέος υπό... προϋποθέσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο sine qua non της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το AFP.
«Φθάσαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έπειτα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
«Είναι κάτι το οποίο δεν θα τολμούσα να ονειρευτώ εδώ και έναν μήνα...Είναι μία σημαντική στιγμή για το μακροχρόνο ελλληνικό πρόγραμμα, μία σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τη χθεσινή νύκτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας πος την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει το AFP.
Αφού η Aθήνα ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν, οι ευρωπαίοι πιστωτές αποφάσισαν την εκταμίευση νέων δόσεων συνολικού ύψους 10,3 δισεκατομμυρων ερυρώ.
Μία πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, και θα ακολουθήσουν νέες δόσεις, σε ημερομηνίες που δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς.
Το φρέσκο αυτό χρήμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή της οφειλής της προς την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου.
«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στις μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στην ψήφιση την περασμένη Κυριακή των προβλέψεων για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης σε ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα εφαρμοσθούν «προοδευτικά».
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα «υπό τον όρο ότι τα μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους θα το καταστήσουν "βιώσιμο", τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, που συμμετείχε στην συνεύντευξη Τύπου που έκλεισε τις εργασίες.
«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι όλοι πλέον παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν.
«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει πρόγραμμα», είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.
«Εχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά δεν ερίζουμε», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε τους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: