Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP Νομοσχέδιο «σκούπα» από την κυβέρνηση: Μαζί θα ψηφιστούν «κόφτης», «κόκκινα δάνεια» και μέτρα

ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP

Νομοσχέδιο «σκούπα» από την κυβέρνηση: Μαζί θα ψηφιστούν «κόφτης», «κόκκινα δάνεια» και μέτρα

Νομοσχέδιο «σκούπα» από την κυβέρνηση: Μαζί θα ψηφιστούν «κόφτης», «κόκκινα δάνεια» και μέτρα

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει το ταχύτερο δυνατό τον μηχανισμό "κόφτη" πριν από το καθοριθστικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, ελπίζοντας στη συνέχεια σε ευνοϊκές αποφάσεις για το θέμα του χρέους.
Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτη, που συνεδρίασε σε πανυγυρικούς τόνους μετά το Eurogroup υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε να ψηφιστεί από τη Βουλη με κανονικές διαδικασίες ένα νομοσχέδιο «σκούπα», που θα περιλαμβάνει τον επονομαζόμενο μηχανισμό "κόφτη", τα «κόκκινα δάνεια», το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τους έμμεσους φόρους.
Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος και μάλιστα με αυτοματοποιημένο «οδικό χάρτη», στα πρότυπα όσων αποφασίστηκαν τη Δευτέρα και για τα τρέχοντα ζητήματα. Υποστηρίζουν δε ότι οι θεσμοί εργάζονται ήδη για το θέμα αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι δεν υπάρχουν μέτρα στο μηχανισμό. «Είτε από έσοδα είτε από δαπάνες. Οταν δεν έχεις πιάσει τον στόχο τότε θα πάρεις μέτρα. Ο μηχανισμός γίνεται μόνο για διασφάλιση», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Η κυβέρνηση επιμένει επίσης στους πανυγυρικούς τόνους, με στελέχη της να υποστηρίζουν ότι έγινε το καλύτερο δυνατό. Τονίζουν ωστόσο ότι αν και επρόκειται για επιτυχία, η κυβέρνηση «δεν πετάει στα σύννεφα» και όλα θα φανούν στην πορεία. 
Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος να ψηφιστούν και νομοσχέδια που είχαν «κολλήσει», ενώ ξεκινά ήδη η σύνταξη του νομοσχεδίου με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. 
Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις επόμενες 15 ημέρες, με κανονικές διαδικασίες, και θα εμπεριέχει  μηχανισμό και προαπαιτούμενα, δηλαδή έμμεσους φόρους, «κόκκινα δάνεια» και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, δια της εκπροσώπου της Αννίκα Μπράιτχαρντ, τονίζει ότι πρώτα θα ληφθούν τα μέτρα και μετά θα εκταμιευτεί η δόση. «Μαζί με την ψήφιση (την Κυριακή) της σημαντικής νομοθεσίας από την ελληνική Βουλή, το πεδίο έχει πλέον τεθεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρντ.
Συμπλήρωσε δε ότι και μετά την νομοθέτηση των προαπαιτουμένων το Eurogroup θα είναι «έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: