Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Bloomberg: Αυτά είναι τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Bloomberg: Αυτά είναι τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Bloomberg: Αυτά είναι τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξέτασαν χθες τρεις δυνατότητες για την ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων και την αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών συζήτησαν χθες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη τρόπους για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ύψους 321 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, αναφέρει το δημοσίευμα.
Μία επιλογή θα ήταν να αγοράσει ο ESM τα δάνεια που είχαν δώσει οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα και να μειωθούν οι δαπάνες για τόκους, δήλωσαν οι πηγές. Τα διμερή αυτά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 52,9 δισ. ευρώ και δόθηκαν το 2010 και το 2011.
Ο ESM εξετάζει, επίσης, την αγορά των δανείων που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, καθώς οι δικοί του όροι δανεισμού είναι καλύτεροι από του Ταμείου, σύμφωνα με έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ «αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέδριο της Politico στις Βρυξέλλες.
Μία πηγή δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών εξέτασαν τρεις επιλογές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης: Την αγορά από τον ESM των διμερών δανείων της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης, την αγορά από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα καθώς και την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους και την μείωση των επιτοκίων. Η χθεσινή συζήτηση ήταν μία ανταλλαγή απόψεων σε τεχνικό επίπεδο και δεν ελήφθη καμία απόφαση, δήλωσε μία πηγή. Οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

«ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ»

Γερμανοί εμπειρογνώμονες: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει, γιατί διαφορετικά δεν έχει ΔΝΤ

Γερμανοί εμπειρογνώμονες: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει, γιατί διαφορετικά δεν έχει ΔΝΤ

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και έχει τεθεί τόσο σαφώς, ώστε θεωρώ απίθανο ότι θα παραμείνει χωρίς να γίνει (ελάφρυνση)», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Γιοργκ Ρόχολ, πρόεδρος της ιδιωτικής Σχολής Oικονομίας και Mάνατζεμεντ του Βερολίνου (ESMT) του Βερολίνου.
Ο Ρόχολ, ο οποίος είναι και σύμβουλος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνά του με τον τίτλο «Πού πήγαν τα λεφτά για την σωτηρία της Ελλάδας;», απέδειξε ότι λιγότερο από το 5% των χρημάτων που δόθηκαν ως βοήθεια στην Ελλάδα κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ σχεδόν το 80% δόθηκε για την εξόφληση οφειλών, την πληρωμή τόκων και την επανακεφαλαιοποίηση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.
O Γιοργκ Ρόχολ προβλέπει ότι «ο στόχος (των δανειστών) θα είναι να συμφωνηθεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την οποία είτε να μειώνεται το επιτόκιο είτε να επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής του ή και τα δύο μαζί». Επισημαίνει όμως επίσης, ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου κουρέματος θα εξανεμισθούν αν η δημόσια διοίκηση δεν γίνει αποτελεσματικότερη και δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, διότι «οι αιτίες του προβλήματος βρίσκονται στην Ελλάδα».
O Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ετος διαγραφής χρεών» («Erlassjahr.de»), επαινεί με δηλώσεις του στη Deutsche Welle το ΔΝΤ, διότι «ανήκει στις φωνές της λογικής στο θέμα της ελληνικής κρίσης». Ο εμπειρογνώμονας για θέματα χρέους, ο οποίος αγωνίζεται από το 2000 για τη διαγραφή των χρεών των φτωχών κρατών παγκοσμίως, λέει επίσης αυτό το οποίο παραδέχονται οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες, δηλαδή ότι «αν οι δανειστές είχαν προβεί σε κούρεμα του χρέους από την αρχή της ελληνικής κρίσης, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί». Ο Κάιζερ προσθέτει επίσης ότι «οι συνέπειες αυτής της λανθασμένης απόφασης έγιναν ακόμα πιο παράλογες και ακόμα πιο ακριβές».
Πηγή: Deutsche Welle

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Spiegel: Ο Σόιμπλε θέλει να αναβάλει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας για το 2018

Spiegel: Ο Σόιμπλε θέλει να αναβάλει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας για το 2018

«Ελληνική κρίση: Ο Σόιμπλε θέλει ελάφρυνση του χρέους το 2018» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel που αναπαράγει ρεπορτάζ της Handelsblatt σχετικά με την εμπιστευτική επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς την επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο ελληνικό ζήτημα.
«Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε σχεδιάζει να αναβάλει την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, για το 2018, δηλαδή μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, προκειμένου να αποφύγει την έγκρισή της από το κοινοβούλιο» γράφει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: «Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα επρόκειτο για αλλαγή στο υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς ‘τα μέτρα αυτά θα προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ως το 2018’, και δεν θα χρειαζόταν την έγκριση της Bundestag».
«Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι ‘η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» σημειώνει το Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: