Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Ελληνική πρόταση για περικοπές δαπανών για μισθούς και συντάξεις

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Ελληνική πρόταση για περικοπές δαπανών για μισθούς και συντάξεις

Ελληνική πρόταση για περικοπές δαπανών για μισθούς και συντάξεις

Ακόμη και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου τομέα, προβλέπει η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε και αφορά τον αυτόματο μηχανισμό.
Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ελληνικό έγγραφο που είναι στα ελληνικά και μένει να μεταφραστεί στα αγγλικά προβλέπει τα εξής:
  1. Δεν θα εξαιρούνται από τις περικοπές, εφόσον αυτές γίνουν, οι κρατικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις. Ομως, θα υπάρχει προστασία σε ορισμένες κοινωνικές δαπάνες που δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά εκτιμάται ότι θα αφορούν την υγεία και την παιδεία. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαιρούνται από τον «κόφτη» και δαπάνες που αφορούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κλπ. Ολες οι άλλες κρατικές δαπάνες θα μειώνονται ανάλογα, έτσι ώστε να γίνεται η διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης.
  2. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός - αν υπάρχει - θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που πάντα κρίνει την προηγούμενη χρονιά.
    Επιβεβαίωση της «Ημερησίας του Σαββάτου» για περικοπές μισθών και συντάξεων, εφόσον δεν πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
    Επιβεβαίωση της «Ημερησίας του Σαββάτου» για περικοπές μισθών και συντάξεων, εφόσον δεν πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.
Η διαρροή του εγγράφου επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «ΗτΣ» με τίτλο «Σοκ και δέος στο δημόσιο». Οπως ανέφερε η «Ημερησία» το ΔΝΤ πιέζε για περικοπές στο δημόσιο οι οποίες θα είναι:
Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 12%. Η μείωση θα μπορεί να γίνει κλιμακωτά και σίγουρα θα πλήξει τους εργαζόμενους που έχουν μισθό πάνω από τα 1.000 ευρώ. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό της περικοπής.
Χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο. Κατά το ΔΝΤ πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που θα έχει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών όλα τα χρόνια. Ωστόσο, και στο Ταμείο εκφράζουν φόβους για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει ένα τέτοιο μέτρο, ειδικά σε μια χώρα όπου η ανεργία παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμούν οι τεχνοκράτες, όμως, πως μόνο ένα τέτοιο μέτρο θα μπορέσει να εξισορροπήσει την κατάσταση και να μην υπάρξουν νέες αυξήσεις στους φόρους.
«Λουκέτο» σε φορείς του Δημοσίου που ακόμη και σήμερα είναι «φαντάσματα». Πρόκειται για ένα σχέδιο που εδώ και πέντε χρόνια πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ποτέ δεν υλοποιείται. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 178 φορείς και οργανισμοί δεν έχουν δώσει ακόμα στοιχεία για το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου έχουν απογραφεί 208 ΝΠΔΔ, δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΙΔ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σχολικές επιτροπές των δήμων. Το κλείσιμο φορέων θα σημάνει αυτόματα απολύσεις, εθελουσίες αλλά και μετατάξεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Μια μείωση κατά 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ στις συγκεκριμένες δαπάνες, σε βάθος τριετίας, συνεπάγεται σταδιακή μείωση των κονδυλίων των μισθών και των συντάξεων κατά 12% έως το 2018. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί του δημοσίου, καθηγητές, δικαστικοί, ιερείς,  ειδικό επιστημονικό προσωπικό και όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου αναμένεται να δουν τον μισθό τους να ψαλιδίζεται. Στη συνέχεια ο «κόφτης» θα πιάσει όλο το πολιτικό προσωπικό.
Πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο με τη διατήρηση της αναλογίας μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις. Τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμη και η αρχική συμφωνία για 12.500 προσλήψεις εντός του έτους. Πέρυσι έφυγαν 15.000 υπάλληλοι, οπότε θα μπορούν να προσληφθούν 3.000 ενώ υπάρχει κι ένα «μαξιλάρι» 6.500 προσλήψεων από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το ΜΝΙ, η τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση στα αγγλικά θα συζητηθούν σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη όπου εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο που -σύμφωνα με την ίδια πηγή- θα φέρει και την πολυπόθητη συμφωνία στις 24 Μαίου.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης και πρόσθεσε πως τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα «τολμηρή».
Σύμφωνα με άλλη πηγή της ΕΕ που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, η συζήτηση για το χρέος θα είναι σχετικά γρήγορη και θα ακουστούν οι προτάσεις του ESM. Όπως παραδέχθηκε ωστόσο η πηγή όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: