Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Οι φόροι πέφτουν σαν το χαλάζι και στα φτωχά εισοδήματα

Οι φόροι πέφτουν σαν το χαλάζι και στα φτωχά εισοδήματα

Ο τελικός κατάλογος των μέτρων θα καταφέρει καίρια χτυπήματα σε πλατιές λαϊκές μάζες ακόμη και αυτές με το μικρότερο εισόδημα.
oi-foroi-peftoun-san-to-xalazi-kai-sta-ftwxa-eisodimata
 
Ναυαγεί το σχέδιο της κυβέρνησης να ρίξει όλα τα βάρη των μέτρων σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με το επιχείρημα ότι αυτοί δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα. Ο τελικός κατάλογος των μέτρων θα καταφέρει καίρια χτυπήματα σε πλατιές λαϊκές μάζες ακόμη και αυτές με το μικρότερο εισόδημα.
Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ –πάνω από 300.000 άτομα από αυτά με το χαμηλότερο εισόδημα- θα δουν το εισόδημά τους να υποχωρεί βίαια φέτος και κυρίως του χρόνου. Οι συνταξιούχοι στους οποίους η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει την κύρια συνταξή τους, θα δουν το εισόδημά τους να ψαλιδίζεται πάνω από 300 ευρώ ετησίως λόγω αφορολογήτου. Ο ΦΠΑ θα χτυπήσει οριζόντια. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα χάσουν από τη βίαιη περικοπή του μερίσματος του ΜΤΠΥ και οι αγρότες θα υποστούν άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Από χθες που δημοσιεύτηκε η έκθεση της Κομισιόν, προστέθηκε άλλο ένα στοιχείο στην «εξίσωση» των μέτρων. Η έκθεση μιλάει για παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Θα περιοριστούν τα μέτρα στο πάγωμα των προσλήψεων και των αυξήσεων στις ονομαστικές αποδοχές ή θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις;
Οι συνέπειες από τα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει θα φανούν άμεσα. Μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, θα ενεργοποιηθούν διατάξεις όπως:
1.      Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες και μάλιστα κατά 42%. Η αύξηση θα είναι αναδρομική από την 01/07/2015 και ο πρώτος λογαριασμός θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου του 2016
2.      Η αύξηση της παρακράτησης φόρου για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ειδικά με την επικείμενη διαφοροποίηση του αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη για τους συνταξιούχους που πλέον δεν έχουν προστατευόμενα μέλη. Όλες οι κύριες συντάξεις άνω των 800 ευρώ τον μήνα, θα μειωθούν αυτομάτως κατά τουλάχιστον 25 ευρώ.
3.      Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούςοι οποίοι από τον Ιούλιο θα χάσουν επιπλέον μισή μονάδα του εισοδήματός τους.
4.      Η μείωση των επικουρικών συντάξεων η οποία θα αγγίξει όλους όσους έχουν σύνταξη (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1300 ευρώ.
5.      Η απώλεια εισοδήματος από το ΕΚΑΣ το οποίο θα μειωθεί για τους δικαιούχους ακόμη και κατά 115 ευρώ τον μήνα με το που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
6.      Η μείωση του μερίσματος το οποίο εισπράττουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
7.      Η αύξηση στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αναμένεται να γίνει από τις 24 Ιουλίου.  
Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει την ημερομηνία ενεργοποίησης των αυξήσεων στους υπόλοιπους έμμεσους φόρους όπως στα ποτά, στα τσιγάρα, στις βενζίνες στο φυσικό αέριο και στο υγραέριο, μέτρα τα οποία επίσης θα χτυπήσουν οριζόντια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: