Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα «μαγικά» νούμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τα «μαγικά» νούμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ελαφρώς βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 και το 2017. Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και αναμένεται να ενισχυθεί το 2017. Οι προβλέψεις των ευρωπαίων έρχονται κόντρα στις προβλέψεις του ΔΝΤ και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αισιόδοξες.
Στην έκθεσή που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2015, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων.
Η οικονομική ύφεση προβλέπεται να φτάσει το -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό αναφορά γίνεται και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπου σύμφωνα με την Επιτροπή η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει μετά τη συμφωνία και θα οδηγήσει στη σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις.
Το 2017 αναμένεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Όσον αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί καθ’ όλη την περίοδο των προβλέψεων, ωστόσο οι προβλέψεις δείχνουν μικρή μείωσή της, παραμένοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (23,6% το 2017).
Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική προσαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2015 συνέβαλαν έτσι ώστε η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο του προγράμματος ( -0,25% του ΑΕΠ). Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 ανέβασε το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2015. Παρά την υπερ-απόδοση του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ως το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.
Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει, επίσης, ότι το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό 1% του ΑΕΠ, στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος 1% του ΑΕΠ, αλλαγές στο ΦΠΑ 0,25% του ΑΕΠ και προσαρμογές στις δημόσιες δαπάνες 0,75% του ΑΕΠ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 182,8% το 2016, λόγω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δόσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Η πτωτική τάση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή»

Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι προσδοκεί επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, τόνισε ο επίτροπος. Επισήμανε ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, που είναι καλύτερες αυτών που ήταν προσδοκώμενες.
Η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή και αναγκαία, υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας πως είναι υπό συζήτηση το θέμα της νομικής έγκρισης από την Ελλάδα ενός μηχανισμού αυτόματης προληπτικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης σε περίπτωση που αυτή κριθεί επιβεβλημένη.
Ο επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: