Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Προ των πυλών η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Προ των πυλών η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Πρώτη καταχώρηση: 09/05/2016 - 11:35
Τελευταία δημοσίευση: 11:35Επικαιρότητα
Προ των πυλών η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Οριστική ταφόπλακα στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Μετά τη ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που καταβαραθρώνει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ,στις 30 Μαίου στο Άμστερνταμ η 8μελής Επιτροπή των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων βάζει στο μικροσκόπιο της τρία φλέγοντα ζητήματα: την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και όλες τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μέσα στο καλοκαίρι.
ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και ευρύτερες αλλαγές στην αγορά εργασίας και χαρακτηρίζουν τη ψήφισή τους ως προαπαιτούμενο της β΄αξιολόγησης το φθινόπωρο.
Ο μοναδικός Έλληνας της Επιτροπής ο καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης ,εκτός από τις θέσεις τους στα τρία ζητήματα που προαναφέρθηκαν έχει το πρόσθετο καθήκον να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατούσε στην αγορά εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις πριν και μετά τις μνημονιακές αλλαγές.
Ο κ.Κουκιάδης έχει επισημάνει το 2008 σε σχετικό πόρισμα που είχε παραδώσει στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας την ανάγκη απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.
Στο πόρισμα που είχε παρουσιάσει τότε προβλεπόταν η επανεξέταση του ορίου απολύσεων- παράλληλα με τη λήψη μέτρων ώστε να μην μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε αυθαίρετες ομαδικές απολύσεις, όπως και την καθιέρωση ένα καθεστώτος επιδότησης του εισοδήματος των ανέργων.
Στο τελευταίο προσύμφωνο των ευρωπαϊκών θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός του νόμου 4172/2013,τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει , με σαφή αναφορά στο ζήτημα του κατώτατου μισθού.Αναφορά που ερμηνεύεται ακόμα ως παράθυρο για νέα μείωση του κατώτατου μισθού.
Mάλιστα ,στο ίδιο κείμενο υπάρχει αναφορά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν είναι συμβατές με μια βιώσιμη αναπτυξη.
Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία διαβούλευσης με μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων πρέπει να επανεξετάσει το υφιστάμενο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρώπη.
«Οποιεσδήποτε αλλαγές στο πλαίσιο των πολιτικών για την αγορά εργασίας θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση και συμφωνία με τα θεσμικά όργανα. Αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή στις ρυθμίσεις του παρελθόντος πολιτικής που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης» υπογραμμίζεται.

Επίσης,σκληρή γραμμή για τις ομαδικές απολύσεις έχει και το ΔΝΤ.
Το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας το προηγούμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθο, ήταν το κλειδί για τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
«Θα διατηρήσουμε αυτά τα επιτεύγματα και θα συμπληρώσουμε από τη νομοθεσία, ως προαπαιτούμενη δράση, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να φέρουμε τις ομαδικές απολύσεις και τη συνδικαλιστικής δράσης, σύμφωνα με τη βέλτιστη πρακτική στην ΕΕ» επισημαίνει το Ταμείο στις αναφορές του.
Το ζήτημα είναι ότι οι « βέλτιστες πρακτικές» στην Ευρώπη είναι αυτές που δημιουργούν απαισιοδοξία για τις αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γαλλία με τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις καθώς ο νέος εργασιακός νόμος εκανε πανεύκολη υπόθεση τις απολύσεις των εργαζομένων.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΑΓΟΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: