Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΣΚΛΗΡΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Φορολογική καταιγίδα σε ακίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, τηλέφωνα

ΣΚΛΗΡΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Φορολογική καταιγίδα σε ακίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, τηλέφωνα

Φορολογική καταιγίδα σε ακίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, τηλέφωνα

Tης ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Φόρους  φωτιά ύψους 1,8 δισ. ευρώ βάζει το πολυνομοσχέδιο 7.500 σελίδων που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Με τις νέες διατάξεις «φουσκώνει» ο λογαριασμός του ΕΦΝΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα, μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο και παράλληλα αυξάνονται οι συντελεστές για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στον οποίο υπάγονται για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια ενώ παράλληλα επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.
Την ίδια ώρα κύμα ανατιμήσεων θα χτυπήσει την αγορά από την 1η Ιουνίου με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Από την ίδια ημερομηνία άλλωστε καταργείται και η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόνησσος, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται μια σειρά νέων φόρων. Από το φόρο εισαγωγών στον καφέ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, έως το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια και το τέλος σταθερής τηλεφωνίας.
Το νέο πακέτο μέτρων που είναι ιδιαίτερα βαρύ και θα ξεδιπλώνεται έως το 2018 περιλαμβάνει:
ΕΝΦΙΑ: Νέο φορολογικό χτύπημα θα δεχθούν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς:
Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τμ για αξία έως 2 ευρώ/τμ και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τμ για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τμ από 9 ευρώ/τμ που είναι σήμερα.
Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξία άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξία άνω των 2.000.000 ευρώ.
Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια με αποτέλεσμα να αυξάνει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Από τον συμπληρωματικό φόρο εξαιρούνται τα κτίσματα άνω των 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης.
Για τις επιχειρήσεις:
Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.
Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.) ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% για τα ακίνητα τα οποία δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
Τέλος, για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31-12- 2014 μέχρι και την 29-7-2016, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο.
ΦΠΑ: Από την 1η Ιουνίου, το νομοσχέδιο φέρνει αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% , γεγονός το οποίο συνεπάγεται ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.
Τυχερά παιχνίδια: Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ορίζεται ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Το μέτρο θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 54 εκατ. ευρώ.
Αυτοκίνητα: Από την 1η Ιουνίου Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα (προσδοκώμενα έσοδα 30 εκατ .ευρώ).
Αμοιβαία: Αυξάνεται ο φόρος στα αμοιβαία κεφάλαια και τα μερίσματα (έσοδα ύψους 33 εκατ. ευρώ).
Οινοπνευματώδη: καταργείται η έκπτωση 50% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα (έσοδα 13 εκατ. ).
Ξενοδοχεία: Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα 3 κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.
Συνδρομητική τηλεόραση: Επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016, σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλοτς που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.
Τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης , προ ΦΠΑ.
Μπύρα: Καταργείται ο φόρος ο οποίος είχε επιβληθεί το 2015 στα μικρά ζυθοποιεία. Στη θέση του όμως επιβάλλεται διπλάσιος ΕΦΚ στη μπύρα καθώς αυξάνεται σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα) . Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας από 1,30 σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβάλλεται, από την 1η Ιουλίου 2017, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.
Καφές: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιουλίου 2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουδρισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουδρισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Τσιγάρα: Ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα (αύξηση 22 λεπτά). Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό , το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Καύσιμα: Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε φόρους δέχεται το ντίζελ κίνησης, 8 λεπτά/ λίτρο που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ μπορεί να φθάσει και στα δέκα λεπτά, από την αναπροσαρμογή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο οποίος αυξάνεται για όλα τα καύσιμα από 1/1/2017 και από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, 15 Οκτωβρίου 2016 για το πετρέλαιο θέρμανσης. Το φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ, ενώ μειώνεται ο συντελεστής στο αέριο οικιακής θέρμανσης. Ειδικότερα ο ΕΦΚ στις βενζίνες αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα 700 ευρώ το χιλιόλιτρο από τα 670 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή τρία λεπτά στο λίτρο, ο συντελεστής ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης αυξάνεται από 330 στα 410 ευρώ/1.000 λίτρα και ο συντελεστής στο υγραέριο από τα 330 στα 430 ευρώ/χιλιόγραμμαΣτο πετρέλαιο θέρμανσης και την κηροζίνη θέρμανσης ο συντελεστής ΕΦΚ που θα ισχύσει από 15 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τις 30 Απριλίου 2017 αυξάνεται από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ/χιλιόλιτρο, δηλαδή 4 λεπτά/λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: