Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τσακαλώτος: Τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο -

Τσακαλώτος: Τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο - 

Πρώτη καταχώρηση: 27/05/2016 - 10:33
Τελευταία δημοσίευση: 10:33Οικονομία
Τσακαλώτος: Τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο - ΒΙΝΤΕΟ
Τις αποφάσεις του Eurogroup, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή εκπομπή του Ant1. «Πήραμε κάτι για το χρέος. Είχαμε ένα αφήγημα από την αρχή, ότι ήταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος».
Παράλληλα, αναφερόμενος στα μέτρα που ψηφίστηκαν υπογράμμισε: «Το είπα ότι τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο. Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία;"».
«Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω. Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο αφορολόγητο και είπε ότι επέμενε για αφορολόγητο στις 9.100, διότι το ΔΝΤ πίεζε για αφορολόγητο 6.000 ευρώ και η Κομισιόν για μείωση αφορολογήτου σε τρία στάδια.
«Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια «της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι».
Σε ό,τι αφορά στην κριτική από την αντιπολίτευση και από ΜΜΕ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η απαισιοδοξία και η καταστροφολογία είναι μέρος του προβλήματος», σημειώνοντας ότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, την περίοδο που δημιουργούνται οι συνθήκες για «αλλαγή του φαύλου κύκλου σε ενάρετο κύκλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: