Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Διευκρινίσεις από τη Γ.Γ.Δ.Ε. για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων

Διευκρινίσεις από τη Γ.Γ.Δ.Ε. για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 18 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκκαθάριση δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015, διευκρινίζουμε τα εξής:

Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην  περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.

Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS.

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Χαμός για το «λάθος» χαράτσι στους φορολογούμενους - Αλλα λέει ο Αλεξιάδης, άλλα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Χαμός για το «λάθος» χαράτσι στους φορολογούμενους - Αλλα λέει ο Αλεξιάδης, άλλα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Ενα απίστευτο μπάχαλο με θύματα χιλιάδες φορολογούμενους βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, μετά την αποκάλυψη της γκάφας με τους πολίτες που έχουν μικρά εισοδήματα αλλά καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε επανεκκαθάριση στις περιπτώσεις εκείνες των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στις δηλώσεις αυτές εμφανίστηκε αυξημένος φόρος γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα TAXIS της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κτλ).
Χαμός για το «λάθος» χαράτσι στους φορολογούμενους - Αλλα λέει ο Αλεξιάδης, άλλα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
Για τον λόγο αυτόν η αρχική εκκαθάριση των δηλώσεων τους έδειξε αυξημένο φόρο όπως και υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος καθώς φορολογήθηκαν με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν το πρόβλημα αυτό σε λόγους καθυστέρησης στην εφαρμογή των διατάξεων και καθησυχάζουν τους φορολογούμενους ότι θα αποκατασταθεί με νέα εκκαθάριση που θα πραγματοποιηθεί.
Ωστόσο, διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε και η Γενική Γραμματεία Εσόδων κάνοντας ακόμη πιο θολή την κατάσταση και ουσιαστικά «αδειάζοντας» τον υπουργό που μίλησε για εκκαθάριση. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση:
«Με αφορμή αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκκαθάριση δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015, διευκρινίζουμε τα εξής: Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην  περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή,αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.
Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS. Δεν αποδέχεται δηλαδή η ΓΓΔΕ τη «γκάφα» του Taxis και ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο.
 
Πώς έγινε η γκάφα
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ. Εντούτοις το αυτοποιημένο σύστημα της εφορίας, για όσους έχουν ένα μικρό εισόδημα είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία τους, τους φορολογεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ.
Οσοι δηλαδή πολίτες έχουν χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο όνομά τους φορολογούνται ως επιχειρηματίες, πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης τους 75%.
Τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι αυτού του είδους είναι χιλιάδες και η φορολογική διοίκηση καλείται τώρα να βρει λύσεις και να διορθώσει το λάθος. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει ενημερωθεί για απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. 
O νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και για το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει ο Ελεύθερος Τύπος με φοιτήτρια που είχε εισόδημα 1.516 ευρώ το 2015 βρέθηκε με εκκαθαριστικό που της ζητά 807 ευρώ φόρο!

Γκάφα του Taxis- Φουσκώνει τα εκκαθαριστικά

Πρώτη καταχώρηση: 18/05/2016 - 08:40
Τελευταία δημοσίευση: 09:08Οικονομία
Γκάφα του Taxis- Φουσκώνει τα εκκαθαριστικά
Μια τεράστια γκάφα που κοστίζει χιλιάδες ευρώ σε φορολογούμενους μεεισοδήματα τριών και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, έχει κάνει το TAXISNET,φέρνοντας αναστάτωση και ταλαιπωρία, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο".
Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ. Εντούτοις το αυτοποιημένο σύστημα της εφορίας, για όσους έχουν ένα μικρό εισόδημα είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία τους, τους φορολογεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ.
Όσοι δηλαδή πολίτες έχουν χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο όνομά τους φορολογούνται ως επιχειρηματίες, πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης τους 75%.
Τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι αυτού του είδους είναι χιλιάδες και η φορολογική διοίκηση καλείται τώρα να βρει λύσεις και να διορθώσει το λάθος. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει ενημερωθεί για απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. 
O νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και για το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει ο "Ελεύθερος Τύπος" με φοιτήτρια που είχε εισόδημα 1.516 ευρώ το 2015 βρέθηκε με εκκαθαριστικό που της ζητά 807 ευρώ φόρο!
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: