Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Γ. Δραγασάκης: Από πού θα προέλθουν και πού θα πάνε τα 9-12 δις ευρώ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Γ. Δραγασάκης: Από πού θα προέλθουν και πού θα πάνε τα 9-12 δις ευρώ

Γ. Δραγασάκης: Από πού θα προέλθουν και πού θα πάνε τα 9-12 δις ευρώ

Αν και είναι νωρίς για να κηρυχθεί το τέλος της κρίσης, η επιτυχής συμφωνία και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τη χώρα και την οικονομία της, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Αυτό ισχυρίζεται ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική", επαναλαμβάνοντας ότι αναμένεται να πέσουν 9-12 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία φέτος.
Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει, επίσης, πως στον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα κεντρική θέση κατέχουν οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Αυτό θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο "ζεστό χρήμα", στο οποίο περιλαμβάνονται  οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, η εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και η συμμετοχή στο τρέχον πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων των χωρώνπ-μελών της ευρωζώνης.
Ειδικά όσον αφορά στην ποσοτική χαλάρωση, κατά τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η Ελλάδα μπορεί άμεσα να επωφεληθεί 2,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά την 21η Ιουλίου -που θα έχουν αποπληρωθεί ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ που κατέχει το ευρωσύστημα- το ποσό θα διευρυνθεί σε 3,7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τονίζει πως οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την επαναφορά του waiver.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, μιλάει για ένα "επενδυτικό σοκ" που χρειάζεται η Ελλάδα, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, που θα προέλθει αφενός από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αφετέρου από την "εργαλειοθήκη της ανάπτυξης" που περιλαμβάνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών και μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων.
Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης αποκαλύπτει την ανάπτυξη ενός πλέγματος πέντε νομοσχεδίων κατά της φοροδιαφυγής και του "μαύρου" χρήματος, τα οποία θα αφορούν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος (θα μπορούν να καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας για οικονομικά εγκλήματα) και την αναθεώρηση του νόμου για την "ποινική συνδιαλλαγή", που θα δίνει την ευχέρεια σε κάποιον που κατηγορείται για οικονομικό έγκλημα να επιστρέφει χρήματα που έχει αποκομίσει και να αντιμετωπίζει ελαφρότερες ποινές.
Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού αποδέχεται πως πλέον δεν είναι εφικτό το "κούρεμα", καταγράφει τα πέντε κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η λύση που αναζητείται στους κόλπους των δανειστών.
Σχετικά με τις πρόωρες εκλογές, αναφέρει πως "δεν μας απασχόλησε ποτέ" και πως "η παρούσα κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: