Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ 17 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ O «κόφτης» αλλάζει τα πάντα στην οικονομία - Πώς θα λειτουργεί

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ 17 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ

O «κόφτης» αλλάζει τα πάντα στην οικονομία - Πώς θα λειτουργεί


Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στην τελική ευθεία, προς ψήφιση την Κυριακή, βρίσκεται το νομοσχέδιο με τα 17 προαπαιτούμενα μέτρα που απομένουν για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, συν, τον -κόφτη- που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων. Η ελληνική πρόταση για τη δομή του αυτόματου μηχανισμού, που αποτελεί το τελευταίο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, φέρεται να οριστικοποιήθηκε χθες μετά από μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Κλειδί» πάντως παραμένει η στάση των πιστωτών - και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - οι οποίοι εκτιμούν πως ο κόφτης θα πρέπει να αφορά κυρίως σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να μιλάμε για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα διασφαλίζουν συνέχεια στον προϋπολογισμό. Το πολυνομοσχέδιο, που φέρνει μπαράζ έμμεσων φόρων, 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων κατατίθεται και ψηφίζεται την Κυριακή.
Την επομένη, οι ρυθμίσεις αποτιμώνται στην κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ενόψει του καθοριστικού Eurogroup την Τρίτη, που θα αποφανθεί εάν η Ελλάδα μπορεί να λάβει τις δόσεις των δανείων που είναι σε εκκρεμότητα. Το πολυνομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μεθαύριο και στην ολομέλεια το Σάββατο ενώ αύριο αναμένεται να ενημερωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.
Ειδικά ως προς το επίμαχο θέμα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης σύμφωνα με πληροφορίες:
1. Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα .
2. Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος. Αν η χώρα υπολείπεται των στόχων για το πλεόνασμα τότε με Προεδρικό Διάταγμα θα προχωρούν παρεμβάσεις στους κωδικούς εσόδων και δαπανών, με μέριμνα μόνο για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας.
3. Εάν το Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδοθεί, τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς (εξαίρεση σε κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες κατηγορίες όπως αμυντικές δαπάνες και κοινωνική πρόνοια).
4. Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.
5. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση προτού φθάσουν τα πράγματα εκεί, θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως, πιθανόν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το φθινόπωρο, ώστε να προλαμβάνονται οι αποκλίσεις, εάν αυτές διαφαίνονται από την πορεία των μεγεθών έως τότε, με την κυβέρνηση να είναι εκείνη που θα αποφασίζει στη φάση αυτή το μίγμα των μέτρων.
6. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο μηχανισμός εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές και επισημαίνουν ότι από τον Μάρτιο 2012 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση δημιουργίας μηχανισμού μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.
7. Η κυβέρνηση εκτιμά πως με το μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί στην άσκηση της πολιτικής της. Όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, τον Απρίλιο του 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος). Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 που με βάση την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% θα καλύπτουν άνετα το στόχο του 1,5%. Τον Απρίλιο του 2019 τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα, εξαιτίας του υψηλότερου στόχου, αλλά οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.
G-7
• Κρίσιμες συνομιλίες αναμένονται στο περιθώριο της Συνόδου G7 στην Ιαπωνία. Εκεί Β. Σόιμπλε, Κρ. Λαγκάρντ, Μ. Ντράγκι θα έχουν σημαντικές διαβουλεύσεις, ενόψει του Eurogroup της Τρίτης. Στο παρασκήνιο άλλωστε εντείνεται το μπρα ντε φερ, μεταξύ Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το χρέος. Η Αθήνα επιδιώκει στο Eurogroup, σαφές σχέδιο που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν κρίσιμη τη σχεδίαση του αυτόματου μηχανισμού, που δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά θα παρέχει διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, λειτουρ-γώντας και ως μιας μορφής ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των αγορών.
Δύο «κόκκινες» γραμμές από Μοσκοβισί για ελάφρυνση του χρέους
Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να πραγματοποιηθεί υποστήριξε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, που έσπευσε να θέσει όμως δύο «κόκκινες γραμμές». Όπως ξεκαθάρισε, μιλώντας στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο France Info, δεν θα υπάρξει «κούρεμα» ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μια ανάληψη δράσης στη διαχείριση.
Παράλληλα, τόνισε, δεν πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία συμφωνία για την Ελλάδα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά βέβαιος πως δεν θα επαναληφθεί το δράμα του καλοκαιριού του 2015,μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα έχουμε άλλη κρίση επειδή γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις, ενώ εκτίμησε πως υπήρξε πρόοδος στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
Ειδικά πάντως όσον αφορά στο θέμα του χρέους, για το οποίο εντείνονται στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πιστωτών ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαίου, το Βερολίνο επιδιώκει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών.Είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα του Ντερ Σπίγκελ σύμφωνα με το οποίο ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους μέσω μακροχρόνιων εγγυήσεων για τα επιτόκια, απορρίπτοντας πρακτικά πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για πλαφόν 2% για την πληρωμή τόκων από την Ελλάδα έως το 2050, ανεξάρτητα από το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στις αγορές. Παραμένει όμως ανοικτός σε μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και η μετάθεση των πληρωμών, αλλά μόνο το 2018, μόλις ολοκληρωθεί το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: