Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ» «Βόμβα» Φέσσα: Ανοίγει θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»

«Βόμβα» Φέσσα: Ανοίγει θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

«Βόμβα» Φέσσα: Ανοίγει θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Ανοικτό παράθυρο για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο Θ. Φέσσας είπε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν θέτουμε συγκεκριμένα μισθολογικά θέματα, αλλά οι σχέσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στα νέα δεδομένα.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δώσουμε τις άλλες ρυθμίσεις πλην του μισθολογικού και διάφορες ρυθμίσεις που δεν αφορούν στην πλειοψηφία τους τις ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να αναθεωρηθούν. Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι μόνο επιδόματα, αυξήσεις, 13 και 14 μισθός, ωράρια... θα μπορούσαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συζητούν και να αποφασίζουν για το πώς θα μοιράζεται το μισθολογικό κόστος, δηλαδή αν θα είναι σε 12, 13, 14 ή 15 «κομμάτια», χωρίς αυτό να μειώνεται».
Ουσιαστικά οι βιομήχανοι ζητούν ευελιξία στην αγορά εργασίας και άνοιξε τη συζήτηση για ενσωμάτωση του δώρου και των επιδομάτων στον κύριο μισθό. Κάτι που βεβαίως θα μπορούσε μέσα στο εργασιακό χάος που επικρατεί να σημάνει και την κατάργησή τους.
Πάντως, ο ίδιος σε ερωτήσεις που του έγιναν αργότερα διέψευσε ότι ζητά κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Λίγες ώρες αργότερα από τη συνέντευξη με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ αναφέρει:
«Ο ΣΕΒ διευκρινίζει ότι κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου του κ. Θεόδωρου Φέσσα, όχι μόνο δεν ετέθη θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αντιθέτως συζητήθηκαν αναλυτικά η αναβάθμιση του διαλόγου για τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους που θα αυξήσουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων». 
Οχι σε απολύσεις
Ο κ. Φέσσας τάχθηκε επίσης κατά των ομαδικών απολύσεων. Είναι επαρκές το πλαίσιο όπως ισχύει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συμπληρώνοντας ότι δεν χρειάζεται η επαναφορά του lock out, που είχε βάλει στο τραπέζι η Τρόικα το Σεπτέμβριο του 2014. Αντιθέτως, ο Θ. Φέσσας, τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «παλιό», κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το πώς και ποιοι θα μπορούν να προκηρύσσουν απεργία. Σύμφωνα με προτάσεις των δανειστών, τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, κάτι που σύμφωνα με τα συνδικάτα οδηγεί στην πραγματικότητα στην κατάργηση των απεργιών δια της πλαγίας οδού

Δεν υπάρχουν σχόλια: