Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Πληρωμές με μετρητά μόνο μέχρι 100 ευρώ στις εφορίες

Πληρωμές με μετρητά μόνο μέχρι 100 ευρώ στις εφορίες

Πρώτη καταχώρηση: 26/05/2016 - 20:37
Τελευταία δημοσίευση: 26/05/2016 20:37Οικονομία
Πληρωμές με μετρητά μόνο μέχρι 100 ευρώ στις εφορίες
Τη μείωση του ποσού αποπληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων στις ΔΟΥ, που γίνεται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα ή επιταγές, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, από το φόρουμ για τις ψηφιακές πληρωμές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποπληρωμή των υποχρεώσεων στις ΔΟΥ, θα γίνεται υποχρεωτικά με κάρτα ή επιταγές για οφειλές άνω των 100 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε το όριο των 200 ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υπέγραψε την σχετική απόφαση.

Διαβάστε επίσης

Πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά από την 1η Ιουλίου

Πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά από την 1η Ιουλίου

Aπό την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος, με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. 

Όλες οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, στο οποίο θα προστεθούν και διατάξεις για τις επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για ποσά άνω των 50 ευρώ (σύμφωνα με την τελευταία πρόταση), ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με κάρτα για ποσά άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα).
Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με την Καθημερινή, η εφορία θα κάνει δεκτές και τις αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά, ενώ από το 2017 θα γίνονται αποδεκτές μόνον όσες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης:

1. Αποδείξεις

• Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Διαφορετικά θα χάνουν το αφορολόγητο όριο.

• Από την 1η Ιουλίου 2016 η εφορία θα κάνει δεκτές μόνον όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ειδικά για το 2016 θα γίνουν αποδεκτές από την εφορία και οι αποδείξεις του πρώτου εξαμήνου του έτους που καταβλήθηκαν με μετρητά.

• Από το 2017, για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

• Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά και πάνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζονται αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος. Οσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των αποδείξεων που θα ζητάει η εφορία. Ωστόσο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, καθώς δεν προβλέπεται από κάποιο νόμο, ενδεχομένως για το 2016 να ζητούνται λιγότερες αποδείξεις.

• Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λ.π.) καθώς και ακινήτων.

• Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

• Ολες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (πλην ΔΕΚΟ) θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία. Από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απορρίπτονται από την εφορία και θα χάνουν την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.

• Οι συναλλαγές των πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.

2. Επιχειρήσεις

• Οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται από την 1η Ιουλίου με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

• Από την 1η Ιουλίου όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η φιλοσοφία της κυβέρνησης γύρω από το θέμα ηλεκτρονικής πληρωμής κινείται σε τέσσερις άξονες:

α) Παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

β) Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με έναν απαρχαιωμένο και γραφειοκρατικό τρόπο.

γ) Θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον ιδιωτικό τομέα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή (εφόσον το επιθυμεί) να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.

δ) Ο έλεγχος και η διασφάλιση των συναλλαγών, μέσα από διαδικασίες διασταυρώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και πάταξη λαθρεμπορίου

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και πάταξη λαθρεμπορίου

Με περίπου ένα χρόνο καθυστέρηση έρχονται τις επόμενες εβδομάδες τα νομοθετήματα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, την αυτοκαταγγελία μη δηλωμένων εισοδημάτων, και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
Μιλώντας χθες στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα , μετά το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης και την συμφωνία για το κλείσιμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έρθουν και τα νομοσχέδια που φιλοδοξούν να βάλουν φρένο στην φοροδιαφυγή.

Το πρώτο από αυτά είναι το περίφημο νομοσχέδιο για την σύνδεση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με το -μειωμένο πια – αφορολόγητο όριο που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. 

Σύμφωνα με το νομοθέτημα οι φορολογούμενοι θα εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο αν εμφανίζουν καταναλωτικές δαπάνες, που θα έχουν γίνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής. 

Με δεδομένο ότι οι πρώτοι πέντε μήνες του χρόνου έχουν παρέλθει, η σύνδεση τους αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα αναμένεται να είναι πιο «χαλαρή», από ότι σχεδιάζονταν αρχικά τουλάχιστον για φέτος. 

Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τους φορολογούμενους να είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν ηλεκτρονικές δαπάνες που θα κλιμακώνονται από 10 % έως και 40% του ετήσιους εισοδήματος τους, ώστε να εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος. 

Τώρα αναμένεται τα ποσοστά να είναι μικρότερα. αφού το μέτρο θα ισχύσει από τα μέσα του χρόνου. 

Τα προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί είναι οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών και ως εκ τούτου η απροθυμία των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών να εγκαταστήσουν μηχανήματα υποδοχής καρτών (P.O.S). 

Βέβαιο είναι ότι η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος θα συνδεθεί με την δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού όπου θα αποδίδεται ο ΦΠΑ κάθε ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Το ίδιο βέβαιο είναι ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τα άτομα άνω των 65 χρονών και τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά την αυτοκαταγγελία για χρήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν φορολογηθεί. 

Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, οι δανειστές έκοψαν τα υψηλά κίνητρα που είχε θεσπίσει αρχικά το υπουργείο οικονομικών, σε όσους αποκάλυπταν «μαύρα» εισοδήματα.

Αν τα εισοδήματα βρίσκονται σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού και παραμείνουν εκεί και μετά την δήλωσή τους, τότε θα φορολογηθούν με βάση τους συντελεστές της χρονιάς στην οποία αποκτήθηκαν.

Αν πάλι τα εισοδήματα έρθουν στην Ελλάδα και τοποθετηθούν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς και χρησιμοποιηθούν για την αγορά τίτλων του δημοσίου ή ακίνητα τότε ενδεχομένως να παρέχεται μια έκπτωση 10% στον αναλογούντα φόρο.

Το μέτρο θα συνδυαστεί και με την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης που θέλει τον ΣΔΟΕ να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σε ότι αφορά την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών σε βάθος χρόνου 15ετίας. 

Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων- καυσίμων 

Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί από το ΥΠΟΙΚ ένα πλέγμα μέτρων που θα αφορά την παρακολούθηση φορτίων από την παραγωγή μέχρι και την παράδοση και την προσθήκη ειδικών ταινιών σήμανσης, στα πακέτα και τις συσκευασίες των καπνικών προϊόντων προκειμένου να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά τα ναυτιλιακά καύσιμα, ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία για την τοποθέτηση GPS στα λεγόμενα «σλέπια» (μικρά δεξαμενόπλοια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων). 

Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών σε όλη την αλυσίδα εμπορίας καυσίμων, από το διυλιστήριο μέχρι το βυτιοφόρο. 

Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες και για τον «μοριακό ιχνηθέτη», που θα «πέφτει» στο καύσιμο, δίνοντας ακριβή πληροφορία για το πότε και από πού έφυγε το φορτίο.


Σχόλια Αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: