Τρίτη 5 Απριλίου 2016

To μέτρο σοκ που ζητούν οι δανειστές για τον ΦΠΑ

To μέτρο σοκ που ζητούν οι δανειστές για τον ΦΠΑ

To μέτρο σοκ που ζητούν οι δανειστές για τον ΦΠΑ
Την ώρα που Άγγλοι και Πορτογάλοι ετοιμάζονται για μειώσεις και απαλλαγές στο ΦΠΑ, το Κουαρτέτο των δανειστών, που ετοιμάζεται για τον τελικό γύρο συζητήσεων από τη Δευτέρα, «προτείνει» στην ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή καθώς και νέο γύρο αυξήσεων σε όσα προϊόντα και υπηρεσίες έχουν παραμείνει στο 13%, προκειμένου να «κλείσει» ο φάκελος των συμπληρωματικών φορολογικών μέτρων που θα «κλειδώσουν» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018!
«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για μας, ούτε καν το συζητάμε» επισημαίνουν στα «Π» κυβερνητικές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αν και παραδέχονται ότι για τα περίπου 900 εκατ. ευρώ που χωρίζουν τις δύο πλευρές, όσον αφορά στο 1% του ΑΕΠ που πρέπει να καλυφθεί από νέα φορολογικά μέτρα, έχουν πέσει στο τραπέζι απίστευτα σκληρά μέτρα. Πέρα από την εύκολη λύση της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, οι δανειστές έχουν «προτείνει» τη μείωση της αναλογίας αποχωρήσεων- προσλήψεων στο Δημόσιο που ουσιαστικά οδηγεί σε «πάγωμά» τους, παρά τις συγκεκριμένες ανάγκες σε «ευαίσθητους» τομείς όπως η Υγεία.
Ειδικά ως προς το ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι για μια ακόμα φορά την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6%, ο οποίος εφαρμόζεται σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ πετάνε τη σκούφια τους για μετατάξεις από το 13% στο 23% περισσότερων τροφίμων αλλά και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, παρά το ότι και το καλοκαίρι που τα πράγματα ήταν σαφώς πιο ζόρικα για την ελληνική πλευρά, αυτές οι εισηγήσεις δεν είχαν περάσει.
Ο πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι διπλός, καθώς την ώρα που προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις για τέτοιου είδους μέτρα, θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που τελικά δεν γίνει η πολυσυζητημένη αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα. Μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η πληροφορία -που δεν διαψεύστηκε ποτέ- ότι επίκειται αύξηση του ΕΦΚ κατ' αρχάς στη βενζίνη, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση το ξανασκέφτονται, καθώς ο επικοινωνιακός και πολιτικός χειρισμός του θέματος δεν θα είναι καθόλου εύκολος, με δεδομένο ότι πρόκειται για μέτρο που πλήττει όλα τα εισοδήματα. Στην περίπτωση που τελικά η κυβέρνηση κάνει πίσω, θα πρέπει, πάντως, να βρει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, που υπολόγιζε ότι θα εξασφαλίσει από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.
Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα σενάρια των συγκοινωνούντων δοχείων με τη φορολογία εισοδήματος, όπου φαίνεται ότι έχει επέλθει σχεδόν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όσα μέτρα έμμεσης φορολογίας (καύσιμα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση κ.λ.π.) αποσύρει από το τραπέζι η ελληνική πλευρά, τόσο περισσότερο θα «βαραίνει» η νέα φορολογική κλίμακα ή και ο νέος φόρος ακινήτων, καθώς από αυτούς τους δύο «πυλώνες» (φορολογία εισοδήματος- άλλα φορολογικά μέτρα), ο λογαριασμός πρέπει να βγάζει σε κάθε περίπτωση 3,6- 3,7 δισ. ευρώ.
Επώδυνος συμβιβασμός  για τα «κόκκινα» δάνεια
Ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι με τα έως τώρα δεδομένα, είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 15 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, ένα από τα ορόσημα της αξιολόγησης. Αιτιολογώντας αυτήν την αισιοδοξία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι θα επιδιώξει να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες σε αυτή τη φάση των διαβουλεύσεων, θεωρώντας ότι όσο κι αν είναι επώδυνα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τα οφέλη από την άρση της αβεβαιότητας και την επίλυση του προβλήματος του Χρέους, θα είναι πολλαπλάσια.
Δίνοντας μια συνολική εικόνα για το πού βρισκόμαστε τώρα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα κάποια «ζητηματάκια» με το Ασφαλιστικό, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα- πέρα από τις. προσθαφαιρέσεις στο φορολογικό «πακέτο» - παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Αν και η ελληνική πλευρά «φλερτάρει» με την ιδέα της μετακύλησης του προβλήματος στην επόμενη αξιολόγηση, οι αντιστάσεις στις πιέσεις των δανειστών είναι, πλέον, πολύ πιο «χλιαρές». Όπως ξεκαθαρίζουν στα «Π» ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση του θέματος, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων δεν σχετίζεται απλώς με την τρέχουσα αξιολόγηση αλλά συνδέεται άρρηκτα και με την προοπτική της επίλυσης του προβλήματος του Χρέους, καθώς μόνο με την οριστική επίλυση του προβλήματος αφενός θα αρθεί από τις τράπεζες το «πέπλο» της αβεβαιότητας για την ανάγκη νέων κεφαλαιακών «ενέσεων» αφετέρου θα γίνουν πιο ασφαλείς οι προβλέψεις για τη δυναμική χρηματοδότησης της οικονομίας άρα και των μελλοντικών ρυθμών ανάπτυξης.
Που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η κουβέντα; Σε έναν επώδυνο πολιτικό συμβιβασμό για την κυβέρνηση, που θα έχει, πάντως, ένα χαρτί για να παίξει στο πεδίο της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος: την προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων» δανείων θα γίνει με μοντέλο Κύπρου- δηλαδή χωρίς περιορισμούς- παρά τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, έχει δείξει, πλέον, ότι αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά. Ο συμβιβασμός εκ μέρους των δανειστών είναι ότι μπορεί να συζητηθεί η εξαίρεση μόνο κάποιων περιπτώσεων στεγαστικών δανείων, με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι θα εξαιρεθούν μόνο ακίνητα πρώτης κατοικίας, με κριτήρια ανάλογα με αυτά που ισχύουν πλέον για την προστασία από πλειστηριασμούς.\
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: