Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Υποχρεωτικός ο εξοπλισμός για ηλεκτρονικές πληρωμές για όποιον ανοίγει επιχείρηση

Υποχρεωτικός ο εξοπλισμός για ηλεκτρονικές πληρωμές για όποιον ανοίγει επιχείρηση

Πρώτη καταχώρηση: 08/04/2016 - 17:03
Τελευταία δημοσίευση: 08/04/2016 17:03Οικονομία
Υποχρεωτικός ο εξοπλισμός για ηλεκτρονικές πληρωμές για όποιον ανοίγει επιχείρηση
Στις βασικές αρχές που έχουν χαράξει οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο τραπεζικό φόρουμ.
Όπως είπε, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προκειμένου να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές.
Πρόσθεσε, μάλιστα ότι «η μετάβαση θα είναι σταδιακή και θα γίνει αφενός με βάση την κατηγοριοποίηση των επαγγελματιών, σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή αφετέρου με βάση γεωγραφικά κριτήρια.
Τα πρόσωπα που πρόκειται να κάνουν έναρξη εργασιών στο εξής, θα πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Όλοι οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να δηλώνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχετικά στοιχεία, με τα οποία πιστοποιείται η υποστήριξη ηλεκτρονικών πληρωμών. Ανάρτηση ειδικής πινακίδας στο χώρο πληρωμής της επιχείρησης, στην οποία θα αναγράφεται η υποχρεωτικότητα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών και η υποστήριξή τους».
Επιπλέον, μελετάται η μείωση του ανώτατου ορίου χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων, η σταδιακή κατάργηση χρήσης μετρητών για συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, η κατάργηση των έντυπων εντολών μεταφοράς κεφαλαίων από τις εφορίες προς την Τράπεζα της Ελλάδος και η αποστολή των συναλλαγών του Ελληνικού Δημοσίου με ηλεκτρονικό τρόπο.
Παράλληλα εξετάζεται η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία PSD1, με αποστολή πληροφοριών στις αρμόδιες υπηρεσίες από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), χρηματοδοτικά ιδρύματα, Ελληνικά Ταχυδρομεία, χρηματιστήριο και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, αποστολή πληροφοριών στο υπουργείο Οικονομικών από διαδικτυακούς παρόχους διεξαγωγής στοιχηματισμού και τυχερών παιγνίων και εισήγηση νομοθετικής ρύθμισης για παροχή επιπλέον κινήτρων, με σκοπό την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
Tags: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ


ΓΓΔΕ: Παρεμβάσεις για την σταδιακή κατάργηση της χρήσης των μετρητών


ΓΓΔΕ: Παρεμβάσεις για την σταδιακή κατάργηση της χρήσης των μετρητών
Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τη σταδιακή μετάβαση στο καθεστώς της πλήρους και υποχρεωτικής καθιέρωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών παρουσίασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γ. Πιτσιλής σε ομιλία στο 2ο Banking Forum.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, τα βασικότερα μέτρα που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα προβλέπουν ότι:
1) Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προκειμένου να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Η μετάβαση θα είναι σταδιακή και θα γίνει αφενός με βάση την κατηγοριοποίηση των επαγγελματιών, σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, αφετέρου με βάση γεωγραφικά κριτήρια.
2) Τα πρόσωπα, που πρόκειται να κάνουν έναρξη εργασιών στο εξής, θα πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές.
3) Όλοι οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να δηλώνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχετικά στοιχεία, με τα οποία πιστοποιείται η υποστήριξη ηλεκτρονικών πληρωμών.
4) Στο χώρο πληρωμής της κάθε επιχείρησης θα πρέπει να είναι αναρτημένη ειδική πινακίδα, στην οποία θα αναγράφεται η υποχρεωτικότητα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών και η υποστήριξή τους.
Επιπλέον, μελετάται:
-Η μείωση του ανώτατου ορίου χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, και μεταξύ επιχειρήσεων.
-Η σταδιακή κατάργηση χρήσης μετρητών για συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.
-Η κατάργηση των έντυπων εντολών μεταφοράς κεφαλαίων από τις εφορίες προς την Τράπεζα της Ελλάδος και η αποστολή των συναλλαγών του Ελληνικού Δημοσίου με ηλεκτρονικό τρόπο.
-Η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία PSD1, με αποστολή πληροφοριών στις αρμόδιες υπηρεσίες από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), χρηματοδοτικά ιδρύματα, Ελληνικά Ταχυδρομεία, χρηματιστήριο και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
-Αποστολή πληροφοριών στο υπουργείο Οικονομικών από διαδικτυακούς παρόχους διεξαγωγής στοιχηματισμού και τυχερών παιγνίων.
-Εισήγηση νομοθετικής ρύθμισης για παροχή επιπλέον κινήτρων, με σκοπό την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Πέραν όλων αυτών των σχεδιαζόμενων και υπό συζήτηση παρεμβάσεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, έχει συμπεριλάβει τις εξής παρεμβάσεις στον τομέα των έργων πληροφορικής, που είναι εξίσου σημαντικές:
Το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο
Ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου
Εκπόνηση Πλάνου Διευρυμένων Συμψηφισμών Δημοσίου.
Εισήγηση για αναθεώρηση και μεταρρύθμιση του Κ.Ε.Δ.Ε. περιλαμβανομένων των διαδικασιών της Φορολογικής Διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων με πλειστηριασμούς.
Μελέτη και ανάλυση απαιτήσεων για τη δημιουργία μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης φορολογουμένων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσής τους.
Εμπλουτισμός του μητρώου off-shore εταιριών.
Δημιουργία μητρώου αλλοδαπών Φυσικών και Νομικών Προσώπων που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα ή από την Ελλάδα.
Ανάπτυξη πλαισίου διενέργειας Κλαδικών Ελέγχων στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.
Διενέργεια έρευνας εντοπισμού και παρακολούθησης φορολογουμένων οι οποίοι, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας, δραστηριοποιούνται οικονομικά κυρίως μέσω διαδικτύου.
Ανάπτυξη επικοινωνιακής δράσης ως προς την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Πιλοτική εφαρμογή.
Σταδιακή εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση της Ενιαίας Θυρίδας (Δράση που προβλέπεται στο Νόμο 4336/2015).
Σταδιακή εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου (Δράση που προβλέπεται στο Νόμο 4336/2015).
Εκπόνηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών και καπνικών προϊόντων.
Σταδιακή Προμήθεια των Τελωνειακών Υπηρεσιών με μέσα δίωξης (x-ray για εμπορευματοκιβώτια και δέματα, γεφυροπλάστιγγες, σκύλοι ανιχνευτές, κάμερες καταγραφής κ.α.).
Εντοπισμός και καταγραφή δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων.
Συγκριτική μελέτη αναλυτικών παραμέτρων μεταξύ προτύπων, παραποιημένων και λαθραίων τσιγάρων με σκοπό την αποκάλυψη της προέλευσης επεξεργασίας και της τοξικότητας αυτών.
Δημιουργία μητρώου εξαγωγέων για την προτιμησιακή καταγωγή – REX (Registered Exporters Scheme).
Εφαρμογή Συστήματος Ποιότητας ISO 17020 στις επιθεωρήσεις, που διενεργεί το Γενικό Χημείο του Κράτους στον τομέα των καυσίμων πλοίων, των χημικών προϊόντων, της αλκοόλης, αλκοολούχων ποτών και ζύθου.
Προσδιορισμός Διαδικασίας Εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή Ε9 με χρήση κατάλληλων κριτηρίων και επικοινωνία με υπόχρεους που δεν έχουν συμμορφωθεί. Πιλοτική εφαρμογή.
Προσδιορισμός Διαδικασίας Εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, με χρήση κατάλληλων κριτηρίων και επικοινωνία με υπόχρεους που δεν έχουν συμμορφωθεί. Πιλοτική εφαρμογή.
Επανεξέταση της διαδικασίας απενεργοποίησης των κλειδαρίθμων θανόντων.
Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων και βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.
Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα.
Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τη μη πραγματοποίηση υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).
Δημιουργία Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας για τη Γ.Γ.Δ.Ε.
Σχεδιασμός συστήματος διαχείρισης γνώσης (Knowledge Management).
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Υποχρεωτικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για τις νέες επιχειρήσεις

Υποχρεωτικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για τις νέες επιχειρήσεις

Υποχρεωτική θα είναι για τις νέες επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που κάνουν έναρξη εργασιών η εγκατάσταση συσκευών POS για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ σταδιακά το μέτρο θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Επίσης σχεδιάζεται μείωση του ορίου χρήσης των μετρητών για συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων με πλήρη κατάργησή τους για τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Το σχέδιο διεύρυνσης της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» και ηλετρονικών συναλλαγών συνοδεύεται με φορολογικά και άλλα κίνητρα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τις παραπάνω παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών προανήγγειλε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τους άξονες του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ειδικότερα στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πιτσιλής περιλαμβάνονται:
1. Η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών POS για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η εγκατάσταση θα γίνει σταδιακά με προτεραιότητα στους κλάδους με υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή, καθώς και με γεωγραφικά κριτήρια.
2. Η υποχρεωτική εγκατάσταση POS για όλους τους επιτηδευματίες που κάνουν έναρξη επαγγέλματος.
3. Η υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας στους επαγγελματικούς χώρους για υποχρέωση παροχής δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής.
4. Η μείωση του ανώτατου ορίου χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, και μεταξύ επιχειρήσεων. Σήμερα το όριο για τη χρήση μετρητών ανάμεσα στις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, ενώ μεταξύ επιχειρήσεων είναι 500 ευρώ.
5. Η σταδιακή κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές με το Δημόσιο.
6. Αποστολή στο Δδημόσιο, περισσότερων και πιο εξειδικευμένων στοιχείων από τις τράπεζες και τις εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες.
7. Αποστολή στο υπουργείο Οικονομικών των στοιχείων ηλεκτρονικού στοιχηματισμού από τους παρόχους ηλεκτρονικού στοιχήματος.
8. Παροχή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ο ΓΓΔΕ προανήγγειλε:
• Τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου
• Την ηλεκτρονικοποίηση του τμήματος κεφαλαίου των εφοριών
• Τη δημιουργία ειδικού μητρώου φορολογικής παρακολούθησης των φορολογούμενων που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία
• Τη δημιουργία ειδικού λογισμικού για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικά χωρίς να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος καθώς και όσων δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ακινήτων Ε9 και φόρου μισθωτών υπηρεσιών
• Την προμήθεια συσκευών X-rays για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τελωνεία
• Τον εντοπισμό παράνομων δεξαμενών καυσίμων
• Την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών εκροών και την τοποθέτηση GPS στα φορτηγά-βυτία
• Την εφαρμογή συστήματος αξιόπιστης καταγραφής «πρωτογενών» καταθέσεων για τη διευκόλυνση του ελέγχου προσαύξησης περιουσίας από τις ελεγκτικές υπηρεσίες κατά τη διενέργεια ελέγχων σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: