Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Τρέχουν για να κλείσουν συμφωνία ως αύριο τα ξημερώματα

Τρέχουν για να κλείσουν συμφωνία ως αύριο
τα ξημερώματα

Πρώτη καταχώρηση: 10/04/2016 - 08:13
Τελευταία δημοσίευση: 08:13Οικονομία
Τρέχουν για να κλείσουν συμφωνία ως αύριο τα ξημερώματα
Του Τάσου Δασόπουλου
  
Το τελευταίο «κατοστάρι» μέχρι και την οριστικοποίηση των δύο κειμένων, ένα με την ΕΕ και ένα με το ΔΝΤ, που θα πάρουν μαζί τους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ κάνουν σήμερα οικονομικό επιτελείο και δανειστές παρά το γεγονός ότι μετά από περίπου 11 ώρες συνεχών συσκέψεων ασφαλιστικό, κόκκινα, δάνεια και έμμεσοι φόρου έμειναν ανοικτά.
"Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας", δήλωσε στις 02.40 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και το τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.
Η χθεσινή συνάντηση τελείωσε με μια διαβούλευση διάρκειας περίπου 3 ωρών για τα μέτρα ύψους 1,8 δισ ευρώ που θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα, αλκοόλ, την επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, την κινητή τηλεφωνία, την συνδρομητική τηλεόραση, την αλλαγή του προσδιορισμού του τέλους ταξινόμησης στα ΙΧ και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
Η πολύωρη συνάντηση επιχείρησε να διαπιστώσει την εισπραξιμότητα των μέτρων με δεδομένο ότι κάποια αυτά (π.χ. οι φόροι σε καπνό και αλκοόλ) είχαν δοκιμαστεί χωρίς εισπρακτική επιτυχία και στο παρελθόν.

Κόκκινα δάνεια
  
Στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο οποίο πιέζει το υπουργείο ανάπτυξης, η απόσταση με τους δανειστές παραμένει μεγάλη, παρά την βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου, που προβλέπει την εξαίρεση από την αγορά δανείων για ένα χρόνο (αντί τρία της αρχικής πρότασης) για τα στεγαστικά επιχειρηματικά και δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών, που συνδέονται με την πρώτη, με πολύ μειωμένα όρια προστασίας οι δανειστές συνεχίζουν να αρνούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την μείωση του χρόνου εξαίρεσης των δανείων προτείνει πλέον να προστατεύονται από πωλήσεις τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι 75.000 ευρώ (έναντι 500.000 της αρχικής πρότασης), δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών μέχρι 30.000 ευρώ από 250.000 που πρότειναν αρχικά και καταναλωτικά δάνεια έως και 5000 ευρώ ενώ αρχικά προτείνονταν να προστατεύονται από πωλήσεις κόκκινα δάνεια μέχρι και τα 20.000 ευρώ.
Παρά τις υποχωρήσεις το ΔΝΤ και κυρίως η ΕΚΤ επιμένει να επιτραπεί κάποια εξαίρεση, αλλά μόνο για τα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών με όρια όμως χαμηλότερα από αυτά που θέτει ο νόμος Κατσέλη.
Η αντίθεση της ΕΚΤ βασίζεται στο γεγονός ότι αν καθυστερήσει η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, θέτοντας συνεχώς εξαιρέσεις στην αγορά δανείων, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να απαιτηθεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα ενεργοποιήσει την οδηγία για την διάσωση εκ των έσω (bail in) η οποία δυνητικά θα φτάσει μέχρι και το κούρεμα καταθέσεων.
Νωρίτερα, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι παραμένουν ακόμη διαφορές κυρίως για τις επικουρικές συντάξεις λέγοντας τη χαρακτηριστική φράση "μας ζητούν αίμα".
Πηγή του υπουργείου εργασίας επιβεβαίωνε μετά την συνάντηση ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη διαφορές στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές, για τις οποίες οι δανειστές δεν δέχονται κουβέντα . Ως εκ τούτου ακόμη μένει το κενό των 700 εκατ ευρώ που θα πρέπει να καλύψει το ασφαλιστικό, με νέα μέτρα όπως προβλέπει το μνημόνιο του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: