Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας: Αφήστε ήσυχο τον κλάδο των καπνικών προϊόντων

Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας: Αφήστε ήσυχο τον κλάδο των καπνικών προϊόντων

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 11:54
 
UPD:11:58
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Της Λέττας Καλαμαρά
«Ο κλάδος μας για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του χρειάζεται μόνο να τον αφήσετε ήσυχο», υποστηρίζει η Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας σε ανοιχτή επιτολή που έστειλε προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών με αφορμή όσα λέγονται και ακούγονται δημόσια γύρω από την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς και το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου να επιβάλει και πάλι νέους φόρους στα προϊόντα καπνού.
Όπως τονίζεται στην επιστολή «ο κλάδος του καπνού και ιδιαίτερα ο κόσμος της λιανικής πώλησης σήμερα για μία ακόμα φορά αισθάνεται ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα για εκείνον. Ακόμα χειρότερα, βλέπουμε ότι η τωρινή κυβέρνηση αποφασίζει για μία ακόμα φορά να προχωρήσει σε ένα μέτρο, το οποίο μπορεί να γράψει μερικά νούμερα σε ένα χαρτί με προβλέψεις, αλλά αποτελεί βεβαιότητα ότι όταν στο τέλος γίνει ο λογαριασμός οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Η «όποια» έστω και μικρή αύξηση στους ειδικούς φόρους των καπνικών προϊόντων θα δημιουργήσει μία σειρά από παρενέργειες, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα τις βρει μπροστά της. Και δυστυχώς, η ζημιά στον κλάδο θα έχει γίνει και δεν θα μπορεί κανείς να την επιδιορθώσει».
Η Ένωση των καπνοπωλών επισημαίνει πως είναι βέβαιη η μείωση στα έσοδα, όπως έγινε και το 2014 μετά την αύξηση στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, που είχε σαν αποτέλεσμα μειωμένα έσοδα για το κράτος κατά 100 εκατομμύρια ευρώ αν και οι τότε οικονομικοί ειδήμονες είχαν «προϋπολογίσει» να φέρει πρόσθετα έσοδα 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την επιστολή από το 2010 έως σήμερα 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει λόγω της δραματικής πτώσης της νόμιμης αγοράς καπνικών προϊόντων κατά 50% με τις οικογένειες των εργαζομένων να είναι κυριολεκτικά στο δρόμο.
Οι καπνοπώλες επισημαίνουν πως επίσης το λαθρεμπόριο θα εκτοξευθεί. Το 2009 το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων ήταν 3%, ενώ σήμερα και μετά από 7 αυξήσεις στους φόρους των καπνικών το λαθρεμπόριο ξεπερνά το 20% της αγοράς. Εάν επιβληθεί αύξηση, θα πρόκειται για ένα ανέλπιστο δώρο στους λαθρέμπορους τσιγάρων και χύμα καπνού, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να ελπίζουν για κάτι καλύτερο σε ό,τι αφορά την τσέπη τους.
Στο τελευταίο μέρος της επιστολής οι καπνοπώλες αναρωτιούνται για το τι άλλο χρειάζεται να σας υπενθυμίσουν στο υπουργείο Οικονομικών και την ομάδα διαπραγμάτευση, ώστε να γίνει κατανοητή η απόλυτη αναποτελεσματικότητα όποιων νέων φόρων στα προϊόντα καπνού;
Όπως λένε «με την παρούσα ανοιχτή επιστολή μας, κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση να μην επιβάλουν κανέναν νέο φόρο στα προϊόντα καπνού, που είναι ο κλάδος με την υψηλότερη φορολογία στην Ελλάδα, 83%, και μία από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη. Σας καλούμε να δώσετε σημασία έστω και την ύστατη ώρα στα πραγματικά στοιχεία από την αγορά αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων τα τελευταία 6 χρόνια, για να κατανοήσετε πόσο επικίνδυνο, άσκοπο και κοινωνικά ανάλγητο είναι το παράλογο σχέδιό σας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: