Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ Αυτή είναι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους

ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ

Αυτή είναι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους

Αυτή είναι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τη Δευτέρα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τις 22 Απριλίου.
Παράλληλα έκανε λόγο για έκτακτο Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις στις 25 -26 Απριλίου.
Οπως τόνισε «σεβόμαστε τις διαφορές μεταξύ των θεσμών» και «προσπαθήσαμε να βρούμε μια συμφωνία».
O κ. Τσακαλώτος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Είπε επίσης ότιθα προβλέπεται:
- Έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ. Ακέραια για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μετά θα μειώνεται κατά 100 ευρώ αν 1.000 ευρώ εισοδήματος. Έμμεσο αφορολόγητο 9.100
- Αυτοτελής φορολόγηση ενοικιων
- Αύξηση φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%
Αυτή είναι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους
Είπε επίσης ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή ν/σ με αφορολόγητο κάτω από 9.100».
Αυτή είναι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους
Για τις διαπραγματεύσεις είπε: «Είπαμε πως επειδή είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (15-17/4) να διακόψουμε και να επιστρέψουν οι θεσμοί τη Δευτέρα... Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 που είναι το Eurogroup. Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 25-26 για να ληφθούν οι αποφάσεις... Στα 4 βασικά ζητήματα είμαστε πάρα πολύ κοντά. Έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων».
Πάντως, ερωτηματικά δημιουργεί η ανακοίνωση της κατάθεσης των νομοσχεδίων καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα ή αν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς ερχόμενη σε ρήξη με τους δανειστές. Σε σχετική ερώτηση για το αν είναι μονομερής η κατάθεση των νομοσχεδίων ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι τα νομοσχέδια για συντάξεις και φόρο εισοδήματος έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με τους Θεσμούς, καταλαβαίνουν τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας. Αφησε να εννοηθεί ότι τα μέσα για να καλυφθούν οι στόχοι είναι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κι ότι αυτό είναι ένας καλός συμβιβασμός και θα κατανοήσουν τις κινήσεις αυτές όλοι οι δανειστές.
Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινηστική ανακοίνωση για την απομείωση της έκπτωσης φόρου, στην οποία αναφέρεται ότι: για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.
Επισημαίνεται ακόμη ότι:
Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:
Από 0-20.000 ευρώ 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
Άνω των 40.000 ευρώ 45%
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ PLAN B»

Σταθάκης: Συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» έως 22 Απριλίου

Σταθάκης: Συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» έως 22 Απριλίου

Την θέση ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και θα κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τις 22 Απριλίου 2016 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχει πλάνο Β για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία υπογράμμισε ότι "θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν αξίζει περισσότερη συζήτηση για το ενδεχόμενου ενός plan B".
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως είπε ο υπουργός είναι ένα από τα θέματα που υπήρχαν αποστάσεις, "αλλά έχουμε προσεγγίσει τον κοινό τόπο και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα έχουμε λύση και στο θέμα αυτό".
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι σύνθετο, καθώς περιλαμβάνει πολλά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος της προστασίας, το ρυθμιστικό πλαίσιο, ο συντονισμός των χρεών προς δημόσιο, τράπεζες κ.λπ. "εν τούτοις, πρόσθεσε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος".
Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η "αγορά" της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα "και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί λύση", συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά σε αλλαγές στο "νόμο Δένδια", ο υπουργός ανέφερε ότι η αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις -εκτός των μικρομεσαίων- που μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κατάσταση για τα χρέη τους με τον εθελούσιο συντονισμό όλων των πιστωτών και του δημοσίου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε ότι και η πώληση ενήμερων δανείων (πράσινα δάνεια) σε funds είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης.
Γενικότερα για την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο και συμπλήρωσε ότι απαιτείται, γι’ αυτό, ένα χρονικό διάστημα.

«ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Κατρούγκαλος: Προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 - Μείωση στις επικουρικές για το 10% των συνταξιούχων

Κατρούγκαλος: Προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 - Μείωση στις επικουρικές για το 10% των συνταξιούχων

Υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε εμάς και τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ανέφερε ότι υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, καθώς και ότι η εθνική σύνταξη είναι στα 384 ευρώ.
Χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία, τονίζοντας επίσης ότι «μόνο το 10% θα δει μείωση στις επικουρικές» και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές κύριων συντάξεων.
Και αυτός από την πλευρά του, επανέλαβε ότι ο τρόπος που θα κλείσει η συμφωνία είναι «στην ευχέρεια της δημοκρατικά νομιμοποιημένης, από τον ελληνικό λαό, εξουσίας».
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε επίσης ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη. 
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».
«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Σε ερώτηση για το ποσοστό συνταξιούχων που θα θιγούν, ο υπ. Εργασίας απάντησε: «Αν είχα σκοπό να πως αριθμούς θα τους έλεγα. Λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων πρόκειται να θιγούν. Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία. Δεν προκείται να θιγεί αριθμός πάνω από το 10%».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: