Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ Γιατί ήλθε η ρήξη με τον Τόμσεν - Τι θέλει το ΔΝΤ, τι είναι η έκθεση «νεκροψία» για την ελληνική οικονομία

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Γιατί ήλθε η ρήξη με τον Τόμσεν - Τι θέλει το ΔΝΤ, τι είναι η έκθεση «νεκροψία» για την ελληνική οικονομία

Γιατί ήλθε η ρήξη με τον Τόμσεν - Τι θέλει το ΔΝΤ, τι είναι η έκθεση «νεκροψία» για την ελληνική οικονομία

«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής».
H δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα βάζει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς όλα πλέον είναι στον αέρα. Οι συζητήσεις που θα άρχιζαν αύριο Δευτέρα τίθενται εν αμφιβόλω όσο δεν ξεκαθαρίζεται ο ρόλος του ΔΝΤ και κυρίως του Πολ Τόμσεν. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να πιέσει το Ταμείο να ρίξει τους τόνους και τις απαιτήσεις του και επιδιώκει την απομάκρυνση του «σκληρού» διευθυντή του τμήματος της Ευρώπης, του Δανού τεχνοκράτη και της υφιστάμενής τους Ντ. Βελκουλέσκου. O Τόμσεν θεωρείται ανεπιθύμητος στην Αθήνα και η κυβέρνηση θα ήθελε την απομάκρυνσή του, ωστόσο, δεν απαντάται το ερώτημα αν θα ήθελε και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αν το Ταμείο έφευγε θα ήταν μια επικοινωνιακή νίκη για την κυβέρνηση, ωστόσο είναι δύσκολο να συμβεί καθώς θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να βάλουν τα χρήματα που θα έδινε το Ταμείο στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, στο θέμα του χρέους, το Ταμείο είναι για κάποιους ένας σημαντικός σύμμαχο, ωστόσο το... παράπονο των ανθρώπων του Ταμείου είναι πως φέρονται να μην έχουν ενημέρωση από την "ευρωπαϊκή" πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Ιγνατίου, μιλώντας νωρίς το πρωί της Κυριακής στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο, τόνισε πως μίλησε με πηγές στην Ουάσινγκτον και για το θέμα του Brexit, που στις συνομιλίες συνδέθηκε με την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι πηγές αυτές ισχυρίζονται πως ο κ. Τόμσεν απλά διαπιστώνει πως αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ορατός.
Αυτό θα συμβεί επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν καμία κουβέντα για την ελληνική διαπραγμάτευση πριν το βρετανικό δημοψήφισμα. Εάν δεν τελειώσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, τότε το ελληνικό ζήτημα θα "παγώσει", αφού από ένα σημείο και μετά οι Ευρωπαίοι θα ασχολούνται μόνο με το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκάλυψε πως το ΔΝΤ αντιπροτείνει στην ουσία 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και γενναία ελάφρυνση χρέους, αντί για το 3,5% που έχει ήδη συμφωνηθεί. Έναν στόχο που στο Ταμείο θεωρούν ξεκάθαρα ανέφικτο.
Συνεχίζοντας, κατέληξε λέγοντας πως "το ΔΝΤ προσπαθεί να διορθώσει την αθλιότητα που έγινε το 2010, για την οποία φέρει ευθύνη ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε πάει ενάντια στην λογική του Ταμείου τότε. Προσπαθούν να διασωθούν γιατί επίκειται μία πολύ σοβαρή έκθεση, η λεγόμενη "νεκροψία", για να δουν τι συνέβη τότε. Φαίνεται ότι η ανεξάρτητη αυτή επιτροπή (σ.σ. που έχει αναλάβει την εν λόγω έκθεση) καταλήγει σε συμπεράσματα που δεν είναι υπέρ του Ταμείου. Στην προσπάθεια αυτή βοηθούν την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, η οποία ωστόσο αν έρθει, θα έρθει δυστυχώς με τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται".

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΤΟΥ WIKILEAKS

Επιστολή Τσίπρα στην Λαγκάρντ μετά τις αποκαλύψεις: Κλονίζεται η εμπιστοσύνη

Επιστολή Τσίπρα στην Λαγκάρντ μετά τις αποκαλύψεις: Κλονίζεται η εμπιστοσύνη

Την βαθιά ανησυχία του για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα, διατυπώνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που απέστειλε σήμερα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας θέτει στην επικεφαλής του ΔΝΤ ευθέως την ερώτηση, αν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ως διάλογος μεταξύ των στελεχών του Ταμείου, αποτελούν επίσημη θέση του ΔΝΤ, ενώ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην κ. Λαγκάρντ για κατ' ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή.
Η επιστολή του πρωθυπουργού την οποία δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα η Huffington Post έχει ως εξής:
«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ
Αγαπητή Κριστίν
Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΜΣΕΝ

Σταθάκης: Αποτρόπαια η σκέψη για εκβιασμό της Ελλάδας

Σταθάκης: Αποτρόπαια η σκέψη για εκβιασμό της Ελλάδας

«Είναι αποτρόπαια η σκέψη, όταν διατυπώνεται, ότι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μια στρατηγική η οποία μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, με ένα πιστωτικό γεγονός οποιασδήποτε μορφής, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς να αποδεχτούν πράγματα τα οποία κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που έχει η χώρα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τις διαρροές συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ στον ιστότοπο Wikileaks.
«Μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν, προφανώς, εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Το ΔΝΤ επίσημα δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με τέτοιου τύπου στρατηγικές στη διαπραγμάτευση», ανέφερε.
«Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει χθες», ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας πως σε κάποια θέματα κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά, ενώ υπάρχουν και ζητήματα στα οποία παραμένει η απόσταση.
«Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι υπάρχει πιθανότατα μια πίεση ή μια στρατηγική παράτασης της διαπραγμάτευσης ακόμη και σε θέματα που θα έπρεπε να έχουν κλείσει», υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.
Για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει τώρα τη θέση του συμβούλου, καθώς είναι ένα πρόγραμμα της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ότι το Ταμείο θα αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη συζήτηση για το χρέος:
«Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση».
ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WIKILEAKS

Το τρομερό παρασκήνιο του «πολέμου» με ΔΝΤ και ο «βρόμικος» ρόλος Τόμσεν

Το τρομερό παρασκήνιο του «πολέμου» με ΔΝΤ και ο «βρόμικος» ρόλος Τόμσεν

«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία συμμετέχει στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με υπουργούς και συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου. Φήμες αναφέρουν ότι θα αποσταλεί και επιστολή διαμαρτυρίας στο ΔΝΤ από τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το κλίμα είναι πλέον ιδιαίτερα βαρύ για το ΔΝΤ, ειδικά μετά και τις τελευταίες επιθέσεις υπουργών για το ρόλο του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις. Ο «πόλεμος» κυβέρνησης - ΔΝΤ που ανοίγει πλέον μετά την αποκάλυψη της μυστικής συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου και τις απειλές για χρεοκοπία της Ελλάδας, θέτει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις. Στη συνομιλία γίνονται αναφορές στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων και στο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Το τρομερό παρασκήνιο του «πολέμου» με ΔΝΤ και ο «βρόμικος» ρόλος Τόμσεν
Δεν αποκλείεται η διαρροή της συνομιλίας, στο παρά πέντε της έναρξης των συνομιλιών, να έγινε προκειμένου να αποδυναμωθεί ο ρόλος του ΔΝΤ. Κάποιοι δεν αποκλείουν ωστόσο και «μαχαιριά» στον Πολ Τόμσεν και την «ευνοούμενή» του Ντ. Βελκουλέσκου οι οποίοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι στις συζητήσεις για την αξιολόγηση ενώ θέτουν διαφορετικές απόψεις για το ελληνικό χρέος σε σχέση με τις θέσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Κάποιοι δεν θα απέκλειαν μάλιστα απομάκρυνση του «σκληρού» Τόμσεν από το ελληνικό ζήτημα καθώς στην Ευρώπη τον θεωρούν «βαρίδι» στις διαπραγματεύσεις. Αλλωστε ουκ ολίγες φορές ο Δανός τεχνοκράτης έχει εκνευρίσει τους Ελληνες αξιωματούχους με τις προκλητικές απαιτήσεις του και την εν γένει στάση του κατά της Ελλάδας. Ουκ ολίγες φορές έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις και έχει οδηγήσει σε καθυστέρησεις τις συμφωνίες αλλά και σε λάθη που έκανε το ΔΝΤ σχετικά με την δημοσιονομική προσαρμογή.
Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με υπουργούς και συνεργάτες του. "Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας", υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης με αφορμή τις δοαρροές του wikileaks για την συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται μετά τη δημοσιοποίηση σήμερα από το Wikileaks συνομιλιών μεταξύ του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου.
Από τους... καυτούς διαλόγους προκύπτει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να επιθυμεί και να πιέσει για καθυστέρηση και μετάθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με το Brexit, δηλαδή για μετά τον Ιούνιο.
Όπως αναφέρεται σχετικά και στο δημοσίευμα του Gurdian, ειπώθηκε ότι το βρεατινικό δημοψήφισμα προσθέτει περαιτέρω εμπλοκή η οποία πρέπει να συζητηθεί, καθυστερώντας μια πιθανή "στιγμή της αλήθειας" για μετά την ψήφο του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: