Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Αύξηση ΕΝΦΙΑ, φοροαπαλλαγές τέλος

Αύξηση ΕΝΦΙΑ, φοροαπαλλαγές τέλος

Πρώτη καταχώρηση: 01/04/2016 - 08:28
Τελευταία δημοσίευση: 08:43Οικονομία
Αύξηση ΕΝΦΙΑ, φοροαπαλλαγές τέλος
Tην κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα και τη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων προαναγγέλλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για το τρέχον έτος, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα. 
Επιπλέον, η ΓΓΔΕ αποκαλύπτει ότι ετοιμάζονται νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και πως η δημιουργία του περιουσιολογίου μετατίθεται για το τέλος Ιουνίου του 2017. Από το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποκαλύπτεται, εξάλλου, ότι εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου κι ότι συνολικά για το 2016 έχουν προγραμματιστεί 103.770 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι.

Διπλή «βόμβα»
Στη σελίδα 52 του πολυσέλιδου κειμένου του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2016 το οποίο ανήρτησε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, η ΓΓΔΕ αναφέρει ότι μέχρι τις 31-12-2016 θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα ενώ μέχρι τις 30-11-2016 θα έχει καταρτιστεί εισήγηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στη φορολογία ακινήτων. Ουσιαστικά, η ΓΓΔΕ αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται:

1) Η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για εκατομμύρια φορολογούμενους. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι εκπτώσεις φόρου και οι απαλλαγές που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως:
* η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και συνταξιούχους, 
* η έκπτωση του 10% των εξόδων για δωρεές, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, 
* οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους αναπήρους, 
* οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επανεξεταστούν και θα καταργηθούν οι απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων.
2) Η εκ βάθρων αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων. Ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετικές διατάξεις που θα προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Μεθοδεύονται επίσης η επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από την 1η-1-2017, η μείωση των αφορολογήτων ορίων και η αύξηση των συντελεστών φορολογίας για κληρονομικές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: