Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΜΕΤΩΠΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ» H Moody's δεν βλέπει ακόμη φως στην Ελλάδα

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΜΕΤΩΠΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ»

H Moody's δεν βλέπει ακόμη φως στην Ελλάδα

H Moody's δεν βλέπει ακόμη φως στην Ελλάδα

Το κλίμα αβεβαιότητας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να βάζει... τρικλοποδιές στην υλοποίηση του προγράμματος, εγείροντας κινδύνους για το προσφάτως ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, με σημαντικότερους το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων και των αναβαλλόμενων φόρων, εκτιμά μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο διευθύνων σύμβουλος της Moody’s για την περιφέρεια Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Olivier Beroud.
Ο ίδιος τονίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αντιμετωπίζει σημαντικούς μετωπικούς ανέμους και πως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν εύθραυστες, υπενθυμίζοντας ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι Caa3 με σταθερή προοπτική.
Το περιβάλλον που περιγράφει το υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης δεν αλλάζει το βασικό σενάριο της Moody’s: Η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη. Το 75% των παγκόσμιων αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Moody’s φέρει σταθερή προοπτική, αν και δέχεται πιέσεις. Ο οίκος προβλέπει ότι τα επίπεδα δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθούν στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης έως το τέλος του 2016. Καθοριστικός παράγοντας η «συνοχή της Ε.Ε.» που δοκιμάζεται επιπρόσθετα από τη μεταναστευτική κρίση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Moody’s χαρακτηρίζει περιορισμένο το αποτέλεσμα του QE της ΕΚΤ και ουδέτερο τον αντίκτυπο του φτηνού πετρελαίου στην Ε.Ε. Στο 2,6% του ΑΕΠ η ανάπτυξη στο G20 το 2016. Στο 2,9% το 2017.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς ποιο είναι το βασικό σενάριο της Moody’s εν όψει της αξιολόγησης του προγράμματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζει: Ο βαθμός μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι Caa3 με σταθερή προοπτική. Ακόμη και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να εμφανίζεται δύσκολη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπό το πρόγραμμα στήριξης που χρηματοδοτεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Η κυβέρνηση Τσίπρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή σημαντικούς μετωπικούς ανέμους».
Απαντώντας δε στην ερώτηση «πότε θα μπορέσει πρακτικά η Ελλάδα να «κοιτάξει» ξανά στις αγορές», λέει: «Ως οίκος αξιολόγησης δεν θέτουμε κριτήρια για τη συμμετοχή εκδοτών χρεογράφων σε δραστηριότητες των κεφαλαιαγορών. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ένας από τους παράγοντες στις αξιολογήσεις μας περί πιστοληπτικής ικανότητας. Αναμένουμε ότι το περιβάλλον αβεβαιότητας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει προκλήσεις συγκεκριμένα για τις τράπεζες, για τις οποίες εξακολουθεί να αποτελεί ρίσκο το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ακολουθούν μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες απάντησε ο κ. Beroud:
Το 2014 η Ελλάδα προέβη σε περιορισμένο δανεισμό από τις αγορές. Ηταν μια ένδειξη ανάκαμψης που έπειτα διακόπηκε ή επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό;
«Δεδομένης της αδύναμης οικονομίας και των πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα, αναμένουμε ότι το περιβάλλον αβεβαιότητας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει την πρόκληση της εφαρμογής του προγράμματος. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν εύθραυστες».
Ενα περαιτέρω έμμεσο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους θα λειτουργούσε θετικά ή αρνητικά για το προφίλ της Ελλάδας στις αγορές;
«Ως οίκος αξιολόγησης δεν είναι ο ρόλος μας να προσφέρουμε συμβουλές χάραξης πολιτικών».
Πώς αξιολογείτε τα δεδομένα αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες;
«Εχουμε δει βελτίωση στη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Τον προηγούμενο μήνα αναβαθμίσαμε τα μακροπρόθεσμα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και επιβεβαιώσαμε την αξιολόγηση των καταθέσεων μιας πέμπτης τράπεζας. Αυτό αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα μια ενδυναμωμένη κεφαλαιακή βάση και την προσδοκία για μέτριες και σταδιακές βελτιώσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα. Ωστόσο, μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και δυνητικής αστάθειας, το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των αναβαλλόμενων φόρων (DTAs) συνιστούν σημαντικούς κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών».
Υπάρχει σενάριο Grexit στο τραπέζι;
«Το βασικό μας σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη, παραμένει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: