Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Οι απαράδεκτες απαιτήσεις του ΔΝΤ για το αφορολόγητο όριο

Οι απαράδεκτες απαιτήσεις του ΔΝΤ για το αφορολόγητο όριο

Οι απαράδεκτες απαιτήσεις του ΔΝΤ για το αφορολόγητο όριο
Την απαίτηση να μειωθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα 9.545 στα 4.500 ευρώ είχαν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών με την ελληνική κυβέρνηση!
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Η απαίτηση αυτή από την πλευρά των... ανθρωποειδών ήταν και η αιτία για την οποία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασε έντονα την περασμένη Παρασκευή, φθάνοντας στο σημείο να επιτεθεί φραστικά στο ΔΝΤ με την επισήμανση ότι "οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική" κι ότι "ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
Τυχόν εφαρμογή της πρότασης αυτής του ΔΝΤ θα είχε ως συνέπεια ακόμη και εργαζόμενοι με μισθούς πείνας της τάξεως των 350-400 ευρώ ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ να πληρώνουν φόρο εισοδήματος! Επίσης, αν γινόταν δεκτή αυτή η απαίτηση των... ανθρωποειδών, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα της τάξεως των 9.000 ευρώ θα πλήρωναν φόρο 1.000 ευρώ έκαστος!

Οι ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμοί του ΔΝΤ για υπερφορολόγηση ακόμη και πάμφτωχων Ελλήνων πολιτών εξανάγκασαν πάντως την κυβέρνηση να ξεχάσει άρον άρον, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές, ακόμη και πρόσφατες εξαγγελίες της για ανακατανομή φορολογικών βαρών υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ώστε να επιβαρυνθούν οι έχοντες και κατέχοντες.

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε χθες αυτή τη φάση των συζητήσεων δεσμευόμενη ότι θα προσθέσει νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη στις πλάτες εκατομμυρίων ήδη υπερχρεωμένων και οικονομικά εξαντλημένων Ελλήνων πολιτών. Οι επικεφαλής των ελεγκτών των τεσσάρων «θεσμών»-πιστωτών της χώρας μας αναχώρησαν χθες για το Καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου), ύστερα από συνάντηση μίας μόνο ώρας με τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, κατά την οποία έγινε μια σύντομη επισκόπηση των μέχρι τώρα συζητήσεων.

Μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο πλευρών σημειώθηκε στο φορολογικό, όπου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα των κ.κ. Ε. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη αποδέχθηκε την εφαρμογή επαχθών μέτρων οποία περιλαμβάνουν:
α) τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα 9.545 στα… 8.888 ευρώ,
β) την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης κατά 5 έως και 13 ποσοστιαίες μονάδες για μισθούς και συντάξεις άνω των 20.000 ευρώ,
γ) την εφαρμογή ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για μισθούς, συντάξεις και κέρδη από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, που θα επιβαρύνει όλους όσοι δηλώνουν εισοδήματα από περισσότερες της μιας από αυτές τις πηγές
δ) την εφαρμογή μιας νέας κλίμακας υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επαχθέστερης για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 23.000 ευρώ
ε) την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα από ακίνητα
Επιπλέον, η ελληνική «διαπραγματευτική» ομάδα έφθασε στο σημείο να προτείνει στους δανειστές:
- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων.
- Αυξήσεις στα τέλη ταξινόμησης των μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων.
- Αυξήσεις στα φορολογικά τέλη κινητής τηλεφωνίας.
Το σύνολο των φορολογικών μέτρων που έχει αποδεχθεί να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους άνω του 1,4 εκατ. ευρώ εντός του 2016.
Πλήρης συμφωνία δεν έχει επέλθει, όμως, στο φορολογικό, καθώς παρά τις τόσες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς το ΔΝΤ, όπως προαναφέραμε εξακολουθεί να τηρεί πολύ σκληρή στάση, επιμένοντας να μειωθεί το αφορολόγητο όριο των μισθών και των συντάξεων στο επίπεδο των 4.500 ευρώ!

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στις απόψεις κυβέρνησης και δανειστών καταγράφηκαν στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τους δανειστές να ζητούν να επιτραπεί η πώληση σε εταιρίες-«κοράκια» ακόμη και των μικρών καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες και να ισχύσει εξαίρεση μόνο για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Οι επικεφαλής των ελεγκτών θα επιστρέψουν περίπου σε δύο εβδομάδες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ξαναρχίσουν στις 4 Απριλίου. Όμως οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» θα συνεχιστούν ως την Πέμπτη, με ένα από τα βασικά θέματα την κάλυψη του εναπομείναντος δημοσιονομικού κενού, το οποίο εκτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ως τις 11 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το EuroWorkingGroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: