Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΥΠΟΙΚ Απαλλαγή ΦΠΑ για δωρεές και βοήθεια προς τους πρόσφυγες

ΥΠΟΙΚ

Απαλλαγή ΦΠΑ για δωρεές και βοήθεια προς τους πρόσφυγες

Απαλλαγή ΦΠΑ για δωρεές και βοήθεια προς τους πρόσφυγες

Απαλλάσσονται αναδρομικά από 1.12.2015 οι δωρεές ειδών και η παροχή υπηρεσιών από φυσικά και νομικά πρόσωπα προς τους πρόσφυγες, εφόσον αυτές γίνονται διαμέσου φορέων του δημοσίου (υπουργεία, Περιφέρειες, δήμους). Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το μέτρο θα προβλέπεται σε νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αντιλαμβανόμενο την άμεση ανάγκη για τη διάθεση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από φυσικά και νομικά πρόσωπα προς τους πρόσφυγες και συμβάλλοντας στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης, εξέτασε το ενδεχόμενο απαλλαγής από το ΦΠΑ των δωρεών αυτού του είδους.
Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες, ώστε η συγκεκριμένη διάταξη να θεσμοθετηθεί, μέσω Υπουργικής Απόφασης ή εγκυκλίου, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει, προχώρησε στη σύνταξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή. Με τη ρύθμιση αυτή, θα απαλλάσσει από το ΦΠΑ, αναδρομικά από 1.12.2015, τις δωρεές ειδών και την παροχή υπηρεσιών, από επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τους πρόσφυγες, εφόσον οι δωρεές αυτές γίνονται σε φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, Περιφέρειες, δήμους, κτλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: