Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΣΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Συντάξεις: Ολα ανοικτά για τις περικοπές και τις εισφορές

ΣΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συντάξεις: Ολα ανοικτά για τις περικοπές και τις εισφορές

Συντάξεις: Ολα ανοικτά για τις περικοπές και τις εισφορές

Προσύμφωνο για το νέο Ασφαλιστικό και τις περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις (στις υψηλές κύριες μέσω των νέων χαμηλότερων πλαφόν και στις επικουρικές) επιδιώκει να «κλείσει», έως το τέλος της εβδομάδας αν... χρειαστεί, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον στόχο αυτό έθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος προσερχόμενος στη χθεσινή κρίσιμη  συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Όπως εξήγησε η επιδιωκόμενη συμφωνία, σε κάθε περίπτωση, θα αφορά τόσο τις παραμετρικές αλλαγές του νέου Ασφαλιστικού όσο και τις επικουρικές συντάξεις όπου παραμένει το χάσμα.  
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι αφού  «όλα παραμένουν ακόμη ανοικτά», σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.  
Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που έγινε παράλληλα με τη διαπραγμάτευση των άλλων υπουργών για το φορολογικό και το δημοσιονομικό,  ετέθησαν στο τραπέζι εναλλακτικές προτάσεις για όλα τα «ανοικτά» θέματα στην προοπτική ενός συμβιβασμού.  Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παρέμενε έως αργά το βράδυ οι περικοπές στις επικουρικές, καθώς οι επικεφαλής των   Θεσμών είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τις προτεινόμενες από την ελληνική πλευρά αυξήσεις των εισφορών έως 1,5 ποσοστιαία μονάδα. 
Συντάξεις: Ολα ανοικτά για τις περικοπές και τις εισφορές
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ 
Την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να συμβιβαστεί για να «κλείσει» μια συμφωνία σηματοδοτούν οι υποχωρήσεις που έγιναν σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις. Η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να συμφώνησε για την καταβολή  της Εθνικής Σύνταξης στα 20 έτη ασφάλισης (αντί των 15), ενώ παρουσίασε  νέα ποσοστά αναπλήρωσης που ενισχύουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με το ύψος των νέων συντάξεων μετά τα 25 και 35 χρόνια ασφάλισης. Αντίστοιχα κατατέθηκαν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κλίμακες των ετών ασφάλισης έως τα 15, τα 18 και τα 20 χρόνια (κάτω από 0,80 % έως τα 15 και το 0,92% για τα 18) για να «διασωθεί» το ύψος  της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ (που τουλάχιστον το ΔΝΤ το θεωρεί υψηλό).  
Οι Θεσμοί, ωστόσο, δεν πείστηκαν. Στα θέματα που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι, ακόμη,  τα (δημοσιονομικά)  οφέλη από τον επανυπολογισμό  των καταβαλλομένων συντάξεων, καθώς οι δανειστές ζητούν περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης όχι μόνο από τις νέες συντάξεις οι οποίες θα απονεμηθούν με το νέο Ασφαλιστικό. Ζήτημα τίθεται τέλος για την εισπραξιμότητα των εισφορών με τα νέα ασφάλιστρα από την 1/1/2017.  Ο κίνδυνος να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις είναι, πάντως, υπαρκτός, αν δεν βρεθούν σημεία σύγκλισης στον νέο γύρο των συναντήσεων σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: