Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα ισοδύναμα... ξανάρχονται

Τα ισοδύναμα... ξανάρχονται

opap1.jpg

Ουρά σε πρακτορείο ΟΠΑΠINTIME NEWS
Προς κατάργηση βαίνει το μέτρο της επιβολής του τέλους των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, με την κυβέρνηση να «σκαλίζει» ήδη τα φορολογικά «χωράφια» ψάχνοντας για ισοδύναμα τα οποία θα καλύψουν την «τρύπα» των 210 εκατ. ευρώ που δημιουργείται στο οικονομικό πρόγραμμα.
Στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει και τα στοιχεία για το κλείσιμο της περσινής χρονιάς τα οποία θα αποστείλει η Eurostat σήμερα στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που θα της επιτρέψουν να κινηθεί ανάλογα.
Ωστόσο αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου με άριστη γνώση επί των θεμάτων αυτών τονίζουν ότι «είναι νωρίς ακόμη για πανηγυρισμούς σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες ανακοινώσουν πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 0,2% του ΑΕΠ που υποστηρίζει η Αθήνα».
Και αυτό γιατί η μεθοδολογία της Eurostat ακολουθεί τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure, EDP) και όχι αυτή του Προγράμματος Προσαρμογής (3ο Μνημόνιο) που εφαρμόζει η Ελλάδα.
Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 είναι διαφορετικά καθώς προσμετρούνται διαφορετικά στοιχεία για τα έσοδα, όπως για παράδειγμα τα κέρδη της ΕΚΤ και των υπόλοιπων τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs), τα οποία δεν υπολογίζονται στον στόχο του πλεονάσματος που προβλέπει το Μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι τα τελικά στοιχεία για το 2015 θα επικυρωθούν από τη Eurostat στις 21 Απριλίου, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο θα παιχτούν οι αποφάσεις για τη συμφωνία και το χρέος.
Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τα μνημονικά μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ή δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα, όπως η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ, η άντληση εσόδων από τα «φρουτάκια» (VLTs), το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
Ειδικά για το τέλος των 5 λεπτών, που έχει επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016 ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία αναζήτησης ισοδύναμων παρεμβάσεων μετά το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
Εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, τότε το ειδικό τέλος θα αποσυρθεί. Οι φορολογικές «ζώνες» στις οποίες έχει στρέψει την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο για να βρει τον ή τους «αντικαταστάτες» του τέλους είναι συνολικά από τον ηλεκτρονικό τζόγο και το διαδικτυακό στοίχημα.

Απόδοση φόρου

Μετά την παράταση του μέτρου ο ΟΠΑΠ έχει περιθώριο ώς τις 20 Απριλίου του 2016 προκειμένου να αποδώσει στο Δημόσιο τις εισπράξεις οι οποίες αναλογούν από τον φόρο που θα αποδίδεται κάθε τρεις μήνες.
Ο έτερος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση αφορά την αίτηση διαιτησίας που έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του Λονδίνου (Νοέμβριος 2015) ο ΟΠΑΠ, ζητώντας από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση 1 δισ. ευρώ για τις αλλαγές τις οποίες επέβαλε η Επιτροπή Παιγνίων στους κανονισμούς λειτουργίας των ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων (VLTs) -γνωστά και ως «φρουτάκια»- που είχε συμφωνηθεί από το 2011 να εγκαταστήσει και να εκμεταλλευτεί στα πρακτορεία του και οι οποίες (αλλαγές) οδήγησαν τον Οργανισμό στην αναστολή του σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: