Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σύγκρουση Τσακαλώτου – δανειστών για το αφορολόγητο

Σύγκρουση Τσακαλώτου – δανειστών για
το αφορολόγητο

Πρώτη καταχώρηση: 16/03/2016 - 23:22
Τελευταία δημοσίευση: 16/03/2016 23:22Οικονομία
Σύγκρουση Τσακαλώτου – δανειστών για το αφορολόγητο
Του Τάσου Δασόπουλου

«Τζαρτζαρίσματα» για το αφορολόγητο και συνεχή σύγκρουση στα σημεία για το ασφαλιστικό, ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας από την διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου.
«Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το αφορολόγητο με την δική μας πρόταση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο μετά την λήξη της πολύωρης συνάντησης, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.
Πάντως, μέχρι και το απόγευμα, επικρατούσε η αίσθηση ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να υπάρχει οριστικοποίηση στις αλλαγές του φορολογικού, κάτι που όμως φάνηκε στην συνέχεια δεν έγινε. Τούτο διότι οι δανειστές έμειναν στην δική τους πρόταση για σημαντική μείωση του αφορολόγητου, ώστε τα πρόσθετα έσοδα να προέλθουν με λίγους περισσότερους φόρους από τους πολλούς, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε στην δική του πρόταση για μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας εκ των υστέρων την καθυστέρηση και στο φορολογικό, αναφέρθηκε στο νόμο του Πάρκινσον που λέει ότι «η γραφειοκρατία θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια μέχρι να φτάσει σε μια απόφαση».
Πηγές του οικονομικού επιτελείου έκαναν νωρίτερα την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο  -  τρείς μέρες, δηλαδή το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι την επιθυμία να διακόψουν προς το παρόν τις συνομιλίες έχει εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να γίνει περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των δανειστών.
Αύριο θα γίνει νέος γύρος συζητήσεων με βασικά θέματα και πάλι το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.
εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: