Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Αυξήσεις-φωτιά στους φόρους των ελεύθερων επαγγελματιών

Αυξήσεις-φωτιά στους φόρους των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο αυτοαπασχολούμενος, θα πρέπει να πληρώνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 52% έως και το 74% του εισοδήματός του.
auksiseis-fwtia-stous-forous-twn-eleutherwn-epaggelmatiwn
 
Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε να θεσπιστεί ενιαία φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων χωρίς να συνυπολογίσει το τι ακριβώς θα πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Το υπουργείο Εργασίας, σκέφτηκε από την πλευρά του ότι είναι καλό οι ασφαλιστικές εισφορές να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος με συντελεστές 20% για την κύρια ασφάλιση, 7,5% για την επικουρική, 7% για τον κλάδο της υγείας και περίπου 4% για το εφάπαξ. Προφανώς δεν έλαβε υπόψη του τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τους φόρους.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο αυτοαπασχολούμενος, θα πρέπει να πληρώνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 52% έως και το 74% του εισοδήματός του ακόμη και αν οι καθαρές του αποδοχές περιορίζονται στο επίπεδο των 5000 ή των 10.000 ευρώ τον χρόνο.
Το εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών θα ισχύσει για πρώτη φορά για τα εισοδήματα του 2016. Εφόσον οι διατάξεις ψηφιστούν έτσι όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα προκύψει νέο κύμα φοροδιαφυγής ή διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρακτικά, οι προτεινόμενες κλίμακες φόρων και εισφορών έχουν ως αποτέλεσμα να ελαφρύνονται εν μέρει οι έχοντες χαμηλές αποδοχές (μέχρι 12.500 ευρώ) και να επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι δηλώνουν πάνω από 15-20.000 ευρώ. Στην πράξη θα κριθεί αν αυτοί που σήμερα δηλώνουν τις υψηλότερες αποδοχές –δεν ξεπερνούν τα 100.000 άτομα- θα εξακολουθήσουν να εμφανίζουν  τα ίδια εισοδήματα ή αν το μέτρο θα φέρει τελικώς μείωση εσόδων για το δημόσιο ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό να μιλάμε και πάλι για δημοσιονομικό κενό.
Η ενιαία φορολογική κλίμακα δεν θα έχει έκπτωση φόρου για τους επιτηδευματίες. Θα επιβάλλει φόρο 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ του εισοδήματος τη στιγμή που σήμερα για το ίδιο ποσό, ο επιτηδευματίας πληρώνει 26%. Αυτό συνιστά όφελος. Επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 10-12.000 ευρώ τον χρόνο θα είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές που ζητάει σήμερα το ΤΕΒΕ ειδικά αν κάποιος ανήκει στην 3η ασφαλιστική κλάση και πάνω. Παρά τις μειώσεις της επιβάρυνσης, τα ποσοστά των κρατήσεων θα εξακολουθήσουν να είναι εξοντωτικά. Δηλαδή:
1.Ο επαγγελματίας με αποδοχές 5000 ευρώ θα πληρώνει το 74% του εισοδήματός του σε φόρους και κρατήσεις αντί για το 94% που καταβάλλει σήμερα. (σ.σ έχει συνυπολογιστεί και το τέλος επιτηδεύματος αλλά και η νέα εισφορά αλληλεγγύης)
2. Ο επαγγελματίας των 7500 ευρώ θα επιβαρύνεται με το 62% του εισοδήματός του από το 71% που πληρώνει σήμερα.
3. Ο επαγγελματίας των 10.000 ευρώ, θα επιβαρύνεται με το 58% του εισοδήματός του από το 60% που πληρώνει σήμερα.
Από τις 12.500 ευρώ και πάνω, αρχίζουν τα δυσάρεστα. Το 53% των κρατήσεων που ίσχυε μέχρι τώρα, γίνεται 55%, στις 15.000 ευρώ, το 49% γίνεται 54% και στις 30.000 ευρώ, το 38% γίνεται 50%. Σε ακόμη υψηλότερα εισοδήματα, τα ποσοστά είναι απίστευτα.
Ο επαγγελματίας, των 50.000 ευρώ, θα δώσει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 54% του εισοδήματός του από το 35% που πλήρωνε μέχρι τώρα ενώ για τον επαγγελματία των 100.000 ευρώ, ο συνολικός συντελεστής θα εκτιναχθεί στο 62% από το 36% που ήταν μέχρι τώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: