Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων-Κόντρα με το ΔΝΤ για τις επικουρικές

Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των
συντάξεων-Κόντρα με το ΔΝΤ για τις επικουρικές

Πρώτη καταχώρηση: 12/03/2016 - 14:28
Τελευταία δημοσίευση: 12/03/2016 14:28Οικονομία
Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων-Κόντρα με το ΔΝΤ για τις επικουρικές
Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις παροχές όσων έχουν από 25 ως 35 έτη ασφάλισης συζήτησαν το υπουργείο Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα.
Οι θεσμοί έχουν δεχτεί μέτρα με τα οποία καλύπτεται ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ και συζητούν αυτή τη στιγμή τα υπόλοιπα προκειμένου συνολικά το 2016 να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ.
Και κατά τη δεύτερη, σημερινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, δεν τέθηκε το καυτό θέμα των επικουρικών συντάξεων, στο οποίο όπως παραδέχτηκε αμέσως μετά ο κ. Κατρούγκαλος, στα δυο άκρα βρίσκονται η ελληνική πλευρά που δεν θέλει μειώσεις και το ΔΝΤ, που επιμένει σε ακραίες θέσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, σε αυτή τη φάση της συζήτησης, δεν τέθηκε από τους δανειστές θέμα εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της εθνικής σύνταξης ενώ χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της στα 384 ευρώ.
Συζητήθηκε βέβαια το ενδεχόμενο καταβολής της μετά από 20 χρόνια ασφάλισης και όχι μετά από 15 όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.
Αλλαγές αναμένονται και στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, μεταξύ 25 και 35 ετών παρουσιάζονται κάποια προβλήματα τα οποία θα διορθωθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμη νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ανάμεσα στα 25 και τα 35 έτη ασφάλισης.
Έτσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%.
Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%.
Αντίστοιχες ανακατατάξεις στα ποσοστά υπάρχουν και μεταξύ 16 και 39 ετών ασφάισης με στόχο να μην αλλάξει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, να υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών αλλά και να μην αλλοιώνεται η λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
 Το επόμενο ραντεβού θα είναι Τετάρτη ή Πέμπτη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: