Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Πρωταθλήτρια σε φόρους, κρατήσεις και εισφορές η Ελλάδα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Πρωταθλήτρια σε φόρους, κρατήσεις και εισφορές η Ελλάδα

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με την «ποινικοποίηση» της αμειβόμενης εργασίας, η κυβέρνηση θα καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια κρατήσεων, σε επίπεδο τόσο Ευρωζώνης όσο και χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων που προστέθηκαν μετά το 2010. Αυτή τη φορά όμως, με την προωθούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου εισοδήματος, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης για τα υψηλότερα εισοδήματα, η χώρα θα μετατραπεί σε παράδειγμα προς αποφυγήν τόσο για τις επιχειρήσεις, που καλούνται να σηκώσουν μεγάλα εργοδοτικά βάρη, όσο και για τους εργαζομένους. 
Με δημόσια δήλωσή του, ο πρωθυπουργός «φωτογράφισε» τους εμφανίζοντες ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ως αυτούς που θα σηκώσουν το βάρος των νέων μέτρων που έρχονται. Τα μέτρα, που αφορούν κατά κύριο λόγο το δυναμικό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπόκεινται βέβαια στην έγκριση των θεσμών.
Τριπλή επιβάρυνση
Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» –οι δανειστές έχουν διαφωνήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο να καλείται μόλις το 3%-4% των φορολογουμένων να σηκώσει όλα τα πρόσθετα βάρη–, το νέο «κοκτέιλ» θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα καθώς αυτό είναι το «ισοδύναμο» που επιλέγει η ελληνική πλευρά για να μην υπάρξει περικοπή των συντάξεων. Αυτή η μονάδα, ακόμη και αν επιβαρύνει τον εργοδότη, θα αυξήσει το εργοδοτικό κόστος.
2. Αύξηση του φόρου εισοδήματος. Προωθείται και επιβολή του συντελεστή του 42% από το επίπεδο εισοδήματος των 30.000 ευρώ αλλά και θέσπιση νέου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
3. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η υφιστάμενη κλίμακα θα αντικατασταθεί από καινούργια, καθώς η μνημονιακή απαίτηση για ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος δεν «προχωράει».

Πού οδηγεί αυτή η τριπλή επιβάρυνση; Ενα στέλεχος επιχείρησης, το οποίο έχει συμφωνήσει να εισπράττει 80.000 ευρώ ως ετήσιες μεικτές αποδοχές, θα κοστίζει στην επιχείρησή του 99.605 ευρώ μετά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα (σήμερα οι εισφορές του εργοδότη υπολογίζονται με συντελεστή 25% και, αν περάσει η αύξηση, ο συντελεστής θα ανεβεί στο 26%).

Ο φόρος του 2016 θα ξεπεράσει τις 26.420 ευρώ και θα είναι αυξημένος κατά τουλάχιστον 1.980 ευρώ σε σχέση με το 2015. Ετσι, οι καθαρές αποδοχές του συγκεκριμένου εργαζομένου θα ανέρχονται στις 41.580, την ώρα που ο εργοδότης, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, θα επιβαρύνεται με 100.800 ευρώ.

Πουθενά αλλού...

Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα επιβάλλονται τέτοιες κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους; Σε καμία, είναι η απάντηση, τουλάχιστον με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ. Ενώ οι κρατήσεις του στελέχους στην Ελλάδα ανέρχονται σε 38.420 ευρώ (χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές), ένα στέλεχος με αντίστοιχες αμοιβές στο Βέλγιο επιβαρύνεται με 34.112 ευρώ, στην Ιταλία με 31.595 ευρώ, στη Γερμανία με 28.198 ευρώ και στη Φινλανδία με 27.714 ευρώ. Οι χώρες που προαναφέρθηκαν είναι αυτές με τις μεγαλύτερες κρατήσεις σε έναν εργαζόμενο με ετήσιες μεικτές αποδοχές της τάξεως των 80.000 ευρώ. Σε Ιρλανδία, Ολλανδία, και Γαλλία, οι κρατήσεις είναι της τάξεως των 25.000 ευρώ.

Ο αντίλογος στα στοιχεία που προαναφέρθηκαν αναφέρει ότι οι 80.000 ευρώ στην Ελλάδα είναι ένα πολύ υψηλό εισόδημα το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 4,5 φορές το μέσο εισόδημα, όταν οι 80.000 ευρώ στη Γερμανία είναι το 174% του μέσου εισοδήματος και στη Γαλλία το 214%. Ο ΟΟΣΑ έχει απαντήσει και σε αυτό: η ετήσια έρευνα έχει καταδείξει ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια κρατήσεων ήδη από το 2014, με τον συντελεστή να διαμορφώνεται στο 44%.

Οι υπολογισμοί έγιναν λαμβάνοντας υπόψη το μέσο εισόδημα της κάθε χώρας. Τα νέα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα αυξήσουν τη διαφορά από τον δεύτερο, αλλά και τον συντελεστή κρατήσεων ο οποίος θα προσεγγίσει το 50%.
Μοναδική φοροεπιδρομή στην Ευρωζώνη
Είναι πλούσιος ο εργαζόμενος με ετήσιες απολαβές της τάξεως των 30.000 ευρώ; Υποκειμενική η απάντηση. Αντικειμενικό όμως είναι το «εύρημα» ότι ο εργαζόμενος με το φορολογητέο εισόδημα των 30.000 ευρώ θα καταλήγει να εισπράττει στην τσέπη του ποσά της τάξεως των 1.500 ευρώ τον μήνα μετά την αφαίρεση των κρατήσεων. Θα κοστίζει στον εργοδότη του 37.800 ευρώ, αλλά θα εισπράττει όχι περισσότερα από 20.883 ευρώ. Κρατήσεις της τάξεως των 9.116 ευρώ σε εισοδήματα τέτοιου επιπέδου επίσης δεν επιβάλλονται σε καμία χώρα της Ευρωζώνης. Οχι μόνο στις πλουσιότερες, όπου 30.000 ευρώ θεωρούνται χαμηλά εισοδήματα, αλλά ακόμη και στις χώρες που είναι ευθέως συγκρίσιμες αν όχι φτωχότερες από την Ελλάδα. Ο Σλοβένος, για παράδειγμα, με τις ετήσιες αποδοχές των 30.000 ευρώ καταλήγει να εισπράττει 22.085 ευρώ αντί 20.883 ευρώ που εισπράττει ο Ελληνας. Ο Πορτογάλος επίσης εισπράττει 20.037 ευρώ, ενώ ο Εσθονός 24.848 ευρώ και ο Ισπανός 24.702 ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: