Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ Βόμβα των δανειστών για αφορολόγητο 7.000 ευρώ - Σκληρά παζάρια για τους φόρους

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Βόμβα των δανειστών για αφορολόγητο 7.000 ευρώ - Σκληρά παζάρια για τους φόρους

Βόμβα των δανειστών για αφορολόγητο 7.000 ευρώ - Σκληρά παζάρια για τους φόρους

Αισιόδοξο εμφανίστηκε το οικονομικό επιτελείο μετά τις 2,5 ώρες συνάντηση με το κουαρτέτο χθες, και τις μεγάλες διαφορές που καταγράφονται σε φορολογικό και ασφαλιστικό. Υπηρεσιακός παράγοντας έλεγε ότι μπορεί η συμφωνία να επιτευχθεί έως τις 27 Μαρτίου. Πληροφορίες λένε ότι οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν βάλει στην άκρη τις δικές τους διαφορές για το βάθος του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου να διευκολύνουν τη συζήτηση.
Εν τω μεταξύ η διαπραγμάτευση για τη νέα φορολογική κλίμακα εξελίσσεται σε μονομαχία για το ύψος του αφορολόγητου και το ζητούμενο της ελληνικής πλευράς παραμένει η προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Όπως προέκυψε, πάντως, από τη νέα συνάντηση με τους ξένους τεχνοκράτες, όσο πιο ψηλά διατηρηθεί το αφορολόγητο, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στα μεσαία εισοδήματα, έτσι ώστε να βγει ο λογαριασμός. Το σοκ από το σχέδιο των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου στις 7.000 ευρώ δεν έχει ακόμα περάσει. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επιμένει και στην αντιπρόταση της να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα των 9.500 ευρώ.
Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές και στοχεύουν κυρίως στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, φέρνουν στον Προϋπολογισμό περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφτανε στα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου πρέπει να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά των 150 εκατ. ευρώ.
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει περίπου 400.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν από 20.000 ως 30.000 ευρώ. Αν το βάρος της προστασίας των πολύ χαμηλών εισοδημάτων "πέσει" σε αυτούς, με αύξηση του φορολογικού τους συντελεστή, τότε θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ως 500 ευρώ.
Διαφωνίες έχουν οι δανειστές και για το σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μεγάλες επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και ζητάνε πιο χαμηλό ανώτατο συντελεστή, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ωστόσο ότι οι "έχοντες" πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα απ' όσα σήμερα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των δανειστών, ο ανώτατος συντελεστής της φορολογικής κλίμακας και της έκτακτης εισφοράς μαζί, δεν πρέπει να ξεπερνά το 57% με 58%. Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι ο ανώτατος συντελεστής της νέας φορολογικής κλίμακας πρέπει να φτάνει στο 50% με 55% για εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ, βάζοντας το "ταβάνι" της έκτακτης εισφοράς στο 8% με 10%.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται, όπως οι μισθωτοί αλλά χωρίς αφορολόγητο, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά ή αν θα διατηρηθεί η ειδική κλίμακα με πρώτο συντελεστή 26%.
Σε εξέλιξη είναι και τα παζάρια για αγρότες και ενοίκια, αφού πέρα από τις αλλαγές συντελεστών, υπάρχει το ερώτημα αν αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: