Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πρόταση-σοκ από την τρόικα για μείωση έως 50% στο αφορολόγητο

Πρόταση-σοκ από την τρόικα για μείωση έως 50% στο αφορολόγητο

Πρώτη καταχώρηση: 11/03/2016 - 07:55
Τελευταία δημοσίευση: 07:52My Money
Πρόταση-σοκ από την τρόικα για μείωση έως 50% στο αφορολόγητο
Του Τάσου Δασόπουλου

Τη συμφωνία με τους δανειστές, για το κενό ύψους 1,8 δισ. ευρώ που βλέπουν για το 2016, θα επιχειρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο το υπουργείο Οικονομικών, με όπλα, τη σταθερά καλύτερη από τους στόχους, πορεία των εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ του 2015.
Ο στόχος είναι να αποφευχθούν απαιτήσεις για νέα μέτρα μέσα στο 2016 αν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δεν πειστούν για τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Το θέμα θα ανοίξει επισήμως το Σάββατο αφού οι θεσμοί θα έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης τόσο στα έσοδα όσο και τις δαπάνες.
Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Χουλιαράκη με τους δανειστές έγινε σε καλύτερες συνθήκες από ότι ανάλογες προηγούμενες αλλά όχι χωρίς να υπάρχουν διαφορές σε μέτρα και αριθμούς.
Ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης μίλησε μετά την συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων. Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ζήτησε πενταετή προσαρμογή του φορολογικού των αγροτών με αυτό των ελεύθερων επαγγελματιών με την πρώτη αύξηση που θα γίνει φέτος να είναι από το 13% στο 15% και στην συνέχεια σταδιακή αύξηση στο 26% μέχρι και το 2021. Μάλιστα αναφέρθηκε και η σκέψη να δοθεί και ένα μικρό αφορολόγητο στην συγκεκριμένη κατηγορία για να συναντήσει όμως την πλήρη άρνηση των δανειστών.
Στη συζήτηση για το νέο φορολογικό ήταν η σειρά των θεσμών να κάνουν προτάσεις και να επαναφέρουν στη διαπραγμάτευση το αίτημα για τον επαναπροσδιορισμό του αφορολόγητου των 9.950 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα, σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ και να αντικαταστσθεί από ένα ενιαίο αφορολόγητο όριο το οποίο όμως θα είναι χαμηλότερο και θα κινείται στα επίπεδα μεταξύ 5.000 - 8.000 ευρώ.
Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ δίνει κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να μην χάνεται το αφορολόγητο.
Επίσης θεωρούν άδικο ότι για κάποιον που έχει ένα υψηλό εισόδημα, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου ορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα.
Το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί το Σάββατο το μεσημέρι μαζί με το σκέλος των δαπανών. Οι θεσμοί θα ανοίξουν το θέμα των αμυντικών δαπανών για τις οποίες υπάρχει η πρόβλεψη για περικοπή 500 εκ. ευρώ αλλά και το θέμα των επιχορηγήσεων σε κρατικές εταιρίες καθώς και την πορεία των οικονομικών σε ασφαλιστικά ταμεία δημόσια νοσοκομεία και ΟΤΑ . Επίσης θα συζητηθεί και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και θα επιχειρηθεί να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους.

Στο τραπέζι η αγορά δανείων
Το θέμα της αγοράς δανείων ανοίγει σήμερα ο κ. Γιώργος Σταθάκης στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους δανειστές σε αυτή την φάση της αξιολόγησης. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην παροχή περιόδου τριών ετών κατά την οποία θα εξαιρούνται από την πωλήσεις σε distress fund τα δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία, τα καταναλωτικά, τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ και των μεσαίων επιχειρήσεων μέχρι 500.000 ευρώ.
Παράλληλα θα συζητηθούν τα όρια και οι προϋποθέσεις με τις οποίες κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο θα μπορεί με δούρειο ίππο τα κόκκινα δάνεια μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση.
Δεύτερο θέμα για το υπουργείο ανάπτυξης θα είναι το πλέγμα των μέτρων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας (αδειοδότηση , εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ) αλλά και η συνέχιση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Το τελευταίο ραντεβού της ημέρας θα είναι και πάλι με το ΥΠΟΙΚ και θα αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: