Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ Φόρος έως και 45% σε όσους αποκαλύψουν «κρυφά» εισοδήματα

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Φόρος έως και 45% σε όσους αποκαλύψουν «κρυφά» εισοδήματα

Φόρος έως και 45% σε όσους αποκαλύψουν «κρυφά» εισοδήματα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45% θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όσοι εμφανίσουν στις φορολογικές αρχές, το «μαύρο χρήμα» θα γλιτώσουν από ποινικές διώξεις, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Η ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης και νομιμοποίησης αδήλωτων κεφαλαίων βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των Θεσμών και δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Συντελεστής 
Η κυβέρνηση επιθυμεί έναν ενιαίο συντελεστή υπολογισμού του φόρου της τάξης του 35% - 40%, ο οποίος όμως θα συνοδεύεται με την παροχή έκπτωσης στον φόρο που μπορεί να φθάνει σε ποσοστό ακόμη και 60% - 80% για τις περιπτώσεις επένδυσης των κεφαλαίων που νομιμοποιούνται στην Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, την αγορά ακινήτων ή την τοποθέτησή τους σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου.
Ωστόσο, πληροφορίες από τη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι οι Θεσμοί είναι αντίθετοι σε αυτή την πρόταση, προκρίνοντας τη φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων με βάση τη κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος απόκτησης του «μαύρου» εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει, ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει μέχρι και 45% ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.
Αν, για παράδειγμα, κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί γι' αυτό με τον τότε ισχύοντα συντελεστή 45%, το 2014 με ανώτατο 42% κ.τ.λ.
Επίσης οι δανειστές εμφανίζονται αντίθετοι στην παροχή εκπτώσεων του φόρου που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης στις περιπτώσεις επένδυσης των κεφαλαίων που θα δηλωθούν, θα φορολογηθούν και θα νομιμοποιηθούν.
Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα έχει το χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας για τη δικαιολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων πριν η εφορία ξεκινήσει το φορολογικό «ξεσκόνισμα» των τραπεζικών λογαριασμών και τη διασταύρωση των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις.
Έλεγχος καταθέσεων 
Επειδή, όμως, το σχέδιο της επιβολής φόρου που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 45% χωρίς να συνοδεύεται από εκπτώσεις και κίνητρα δεν είναι ελκυστικό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ενισχύσει τα ελεγκτικά του εργαλεία, έτσι ώστε να πείσει όσους δεν αυτοκαταγγελθούν ότι δεν πρόκειται να γλιτώσουν.
Οι έλεγχοι στις τραπεζικές καταθέσεις θα γίνονται σε βάθος 15ετίας και θα ολοκληρώνονται σε χρόνο- εξπρές και συγκεκριμένα μέσα σε μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που συμμετείχε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τη Διαφθορά, η πρώτη ασφαλιστική δικλίδα θα είναι η λειτουργία του Περιουσιολογίου, ενώ το ισχυρό όπλο θα είναι η επέκταση του Τραπεζικού Μητρώου σε βάθος 15 ετών, δίνοντας τη δυνατότητα έλεγχου κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καθυστερήσεις.
Αναβαθμίσεις 
Πιο συγκεκριμένα, το ειδικό λογισμικό με το οποίο οι φορολογικές αρχές ελέγχουν τις τραπεζικές καταθέσεις όσων μπαίνουν στο «στόχαστρο» αναμένεται να αναβαθμιστεί τεχνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες αρμόδιους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, η βελτίωση που θα γίνει στον τρόπο και στην ταχύτητα ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά μέσα πίεσης προς όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις, για να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.
«Ο έλεγχος των τραπεζικών κινήσεων της τελευταίας 15ετίας θα γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα, αντί για έναν χρόνο που χρειάζεται σήμερα», έλεγε, χαρακτηριστικά, κυβερνητικό στέλεχος. «Αυτό θα κάνει τη διαφορά στους ελέγχους».
Ο ίδιος ανέφερε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο και το νέο Όργανο που θα υποδέχεται και θα ελέγχει τις καταγγελίες για απάτες μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, οι οποίες τώρα διαχέονται σε πολλές υπηρεσίες και στην πραγματικότητα δεν ελέγχονται. Προ των πυλών είναι επίσης το νέο πλαίσιο για το πόθεν έσχες, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των Εισαγγελικών Αρχών.
Σε βάθος 15ετίας
Οι έλεγχοι στις τραπεζικές καταθέσεις θα γίνονται σε βάθος 15ετίας και θα ολοκληρώνονται σε χρόνο - εξπρές και συγκεκριμένα μέσα σε μια εβδομάδα.
Σε μια εβδομάδα
Το ειδικό λογισμικό με το οποίο οι φορολογικές αρχές ελέγχουν τις τραπεζικές καταθέσεις όσων μπαίνουν στο «στόχαστρο» αναμένεται να αναβαθμιστεί τεχνικά.
«Ο έλεγχος των τραπεζικών κινήσεων της τελευταίας 15ετίας θα γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα, αντί για έναν χρόνο που χρειάζεται σήμερα», έλεγε, χαρακτηριστικά, κυβερνητικό στέλεχος. «Αυτό θα κάνει τη διαφορά στους ελέγχους».
Πόθεν έσχες
Προ των πυλών είναι επίσης το νέο πλαίσιο για το πόθεν έσχες, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των εισαγγελικών αρχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: