Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ Τι κρύβει η νέα πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Τι κρύβει η νέα πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές

Τι κρύβει η νέα πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές

Του Γιώργου Γάτου
Κλιμακωτές εκπτώσεις ασφαλίστρων για μια τριετία που θα ξεκινούν από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνονται κατά 1% για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος (ευνοώντας όσους θα δηλώνουν έως 20.000 ευρώ τον χρόνο) προσφέρει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιστήμονες ως «δώρο» για την έναρξη διαλόγου για το νέο Ασφαλιστικό. Ειδικές εκπτώσεις, στα ακόμη χαμηλότερα εισοδήματα που δηλώνουν όσοι ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι έτοιμη να δώσει, αντίστοιχα, η κυβέρνηση και στους... αγρότες.
Την πρόσκληση απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την άρνηση των επιστημονικών φορέων και των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τι κρύβει η νέα πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές
Ο Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει καμία υποχώρηση στις βασικές αρχές του νέου συστήματος («εφαρμογή ενιαίων ποσοστών εισφορών για όλους»), υποστήριξε ότι με τις παρεχόμενες εκπτώσεις το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες. Οπως είπε, «μόνο το 11% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ», τα Ταμεία είναι στο... κόκκινο (έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ στον κλάδο σύνταξης του Ταμείου Νομικών, 53 εκατ. ευρώ έλλειμμα στο ΤΣΑΥ), ενώ έχουν καταργηθεί κοινωνικοί πόροι.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2020 
«Η σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα αποτελεί μνημονική υποχρέωση την οποία έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα και την οποία συμμερίζομαι και εγώ, είναι ένα σωστό μέτρο», δήλωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος από την 1/1/2017 θα διευρυνθεί η βάση όσων θα πληρώνουν, θα αυξηθούν τα έσοδα για το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και, έτσι, θα είναι εφικτή μια γενική μείωση των εισφορών μετά την πρώτη τριετία, δηλαδή από το 2020 και μετά. Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν κλάδοι εφάπαξ και επικούρησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων («αρκεί να καλυφθεί η καταβολή των επικουρικών συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους») και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να δοθεί πλήρης αναλογιστική μελέτη, καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς τα ποσοστά αναπλήρωσης...
ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 
Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες θα ισχύουν για μια τριετία κλιμακωτές εκπτώσεις στα νέα ασφάλιστρα που θα προκύψουν περιορίζοντας τις επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, όπως παραδέχεται η ηγεσία του υπουργείου και δείχνουν τα σχετικά παραδείγματα. Η έκπτωση θα αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης (δηλαδή εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρικό, υγεία, εφάπαξ). Σε ό,τι αφορά στους αγρότες το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ήδη ευνοϊκότερο καθεστώς που, όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με βάση την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους.
Για τους νέους, χαμηλά ασφάλιστρα (αντίστοιχα με εκείνα των αγροτών) για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη του επαγγέλματος. Υπολογίζεται ότι θα καταβάλουν 786 ευρώ τον χρόνο για τα πρώτα δύο έτη και 954 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια για την κύρια σύνταξη.
Όσοι είναι σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματος, θα μπορούν, υποβάλλοντας αίτηση, να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής κάθε εισφοράς.
Οσοι εργάζονται με «μπλοκάκια» θα καταβάλουν την εργατική εισφορά και θα επιβαρύνεται ο εργοδότης τους με την εργοδοτική εισφορά.
ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ 
Σταθερά ποσά εισφορών (αντί για τα ποσοστά), σε κλίμακες με βάση το εισόδημα για την κύρια σύνταξη και την ασθένεια, κατάργηση του εφάπαξ (με διανομή όσων εισφορών έχουν καταβληθεί), απορρόφηση της επικουρικής στην κύρια ασφάλιση και διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου τους, προβλέπει η αντιπρόταση των επιστημονικών φορέων. Η αντιπρόταση που συζητήθηκε χθες σε συνδικαλιστικό επίπεδο, όπως τόνιζαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου.
ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ
Η έκπτωση 50% θα γίνεται στα ασφάλιστρα που προκύπτουν για εισόδημα από 7.033 ευρώ έως 10.000 ευρώ και θα μειώνεται σε 49% στα 10.000,01 ? 11.000 ευρώ, σε 48% για εισόδημα από 11.000,01 ευρώ ? 12.000 ευρώ φτάνοντας το 5% για εισόδημα 54.000 ? 55.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: