Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Διετής παράταση στους ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων

Διετής παράταση στους ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων

Πρώτη καταχώρηση: 17/02/2016 - 11:05
Τελευταία δημοσίευση: 11:05My Money
Διετής παράταση στους ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων
Περιθώριο ακόμα δύο χρόνων δίνει το Κτηματολόγιο στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η διετής παράταση θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που κινδύνευαν να χάσουν τα ακίνητά τους, καθώς δεν τα είχαν δηλώσει στα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Η εκτίμηση από το Κτηματολόγιο είναι ότι μέχρι το τέλος του 2015, περίπου 10.000 ακίνητα θα άλλαζαν χέρια και θα περνούσαν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Συνολικά, τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχονται σε 200 χιλιάδες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, περιθώριο (που συνοδεύεται από μπλοκάρισμα της μεταβίβασης) μέχρι το 2018 έχουν πλέον και ιδιοκτήτες σε 92 περιοχές σε όλη τη χώρα που η προθεσμία θα έληγε μέσα στο 2016. Η λίστα περιλαμβάνει και οκτώ περιοχές στην Αττική: Ελευσίνα, Βριλήσσια, Μελίσσια, Νέα Πέραμος, Νέο Ψυχικό, Γέρακας, Νέα Σμύρνη και Άγιος Ιωάννης Ρέντης.
Σημειώνεται ότι ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια (από τα 12 που ίσχυε έως τώρα) από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή. Το ίδιο χρονικό διάστημα ισχύει για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό, το Δημόσιο και τους Δήμους.
Τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: