Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Οι νέοι φόροι αυγατίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι νέοι φόροι αυγατίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι νέοι φόροι αυγατίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Διαβάζοντας τα σενάρια για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, την αποκλειστική χρήση του πλαστικού χρήματος και μία σειρά ακόμη μέτρα, που θέλει να πάρει το οικονομικό επιτελείο, ένιωσα την ανάγκη να αποτυπώσω ορισμένες σκέψεις στο χαρτί.
Γράφει ο Αποστόλης Αλωνιάτης
Βασικό πρόβλημα που είχαν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, ήταν ο φορολογικός προγραμματισμός, το να γνωρίζουν, δηλαδή, τι φόρους θα κληθούν να πληρώσουν, τι χρήματα θα βγουν από το ταμείο τους για την πληρωμή του φόρου και, γενικά, όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις.
Το πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» της οικονομίας.
Σήμερα, συζητάμε για το πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από 01.01.2016, αλλά και το πώς θα καλύπτεται το αφορολόγητο, που δεν ξέρουμε αν υπάρχει με τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος. Ακόμη γνωρίζουμε ότι θα πληρώσουμε 2,65 δισ. ευρώ για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, χωρίς να γνωρίζουμε τον τρόπο υπολογισμού, ο οποίος θα γίνει με μειωμένες αντικειμενικές αξίες, αλλά το ποσό στον προϋπολογισμό παραμένει το ίδιο. Τραγέλαφος, δηλαδή, που χτυπά την τσέπη μας!
Ο φορολογικός προγραμματισμός είναι μία άγνωστη λέξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, χωρίς να έχουν αυτά την ευθύνη, αλλά το κράτος.
Στα ύψη
Το έχουμε επισημάνει, το γράφουμε για μία ακόμη φορά. Τα αποτελέσματα των αυξημένων φόρων απλώς συσσωρεύουν περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα που δημοσιευτήκαν πριν λίγες μέρες, σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Αύξηση 1,657 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το σύνολο τους να ανέλθει στα 13,48 δισ. ευρώ από 11,833 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ.
Αν προστεθούν και οι παλαιές -πριν από το 2015- ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 71,533 δισ. ευρώ, ο συνολικός «λογαριασμός» ξεπερνά τα 85 δισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος θεωρείται ότι δεν είναι δυνατόν να εισπραχθεί, καθώς μόνο τα 8,646 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα, αν κρίνει κανείς από το μέγεθος «αποτελεσματικού χρέους».
Αυτό προκύπτει, αν από το σύνολο των νέων οφειλών αφαιρεθούν αυτές των πτωχευμένων, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και των ανύπαρκτων ΑΦΜ.
Η ταφόπλακα των μνημονίων
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2010 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 54,3 δισ. ευρώ -που είχαν δημιουργηθεί μέσα σε 25 χρόνια- από τις προβληματικές επιχειρήσεις, που δημιούργησε η πολιτική της αποβιομηχάνισης κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
Μέσα στα πέντε χρόνια του μνημονίου, με την πολιτική της αύξησης των φορών, για να καλύψουμε δήθεν τις ανάγκες του κράτους, το μόνο που κατορθώσαμε είναι να κάνουμε τρία μνημόνια και 31 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Τα σχόλια δικά σας.
Χρήση τεκμηρίων
Να δηλώσω εξ αρχής, για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση, ότι είμαι υπέρ τις αυξημένης χρήσης του πλαστικού χρήματος.
Πρέπει, ακόμη, να δηλώσω ότι έχω αρκετές ενστάσεις για την εμμονή του οικονομικού επιτελείου στην καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος. Θεωρώ, όμως, ότι ούτε η κοινωνία, ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και το κράτος είναι ακόμη έτοιμοι.
Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο αν είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή του πλαστικού χρήματος. Έχει σχέση και με την εφαρμογή των τεκμηρίων. Χιλιάδες φορολογούμενοι, και στις φετινές δηλώσεις, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν, αφού θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια.
Αν είναι επίσημα άνεργοι, δηλαδή γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, έχοντας το δικαίωμα να αφαιρέσουν από το φόρο που θα πληρώσουν τα 2.100 ευρώ. Δηλαδή έχουν ουσιαστικά 9.500 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα (9.500 Χ 22% = 2.090 ευρώ).
Για εφέτος, δεν πρέπει να συμπληρώσουμε αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Σκεφτείτε το σκηνικό για του χρόνου, ο εν λόγω άνεργος να έχει από τεκμήρια 10.500 ευρώ φορολογητέο εισόδημα και να πρέπει να δικαιολογήσει ένα ποσοστό από αυτό, για να έχει το αφορολόγητο που του αναλογεί, με αποδείξεις εξοφλημένες με πλαστικό χρήμα!
Ωραία εικών! Πανόραμα, που έλεγε και ο Ρίζος, σε μία ταινία του παλιού καλού εμπορικού κινηματογράφου.
Το οικονομικό επιτελείο, πριν τρέξει να εφαρμόσει τα όσα τους έστειλαν από το εξωτερικό οι «εταίροι» μας, ας σκεφτεί την οικονομική πραγματικότητα της χώρας, την κατάσταση που βρίσκονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις κι ας πάρει τα σωστά φορολογικά μέτρα.
Ας κάνουμε για μία φορά τη σωστή κίνηση, βλέποντας το δάσος και όχι μόνο το δέντρο.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: